Starea de voma este semnul unui stomac iritat, al unor inflamatii la nivelul intestinelor ori al unei probleme gastrointestinale. Desigur, nu este un lucru placut insa, de multe ori, poate fi modul in care cainele tau isi goleste stomacul de lucruri pe care nu le poate digera, impiedicand ramanerea acestora in stomac, sau migrarea lor catre alte parti ale corpului.
Care sunt cauzele starilor de voma?
Sunt multe lucruri care pot genera o stare de voma la caini. Uneori, chiar si cainii sanatosi vomita, aparent fara motiv, apoi isi revin rapid. Este posibil ca cel mai bun prieten al tau sa fi mancat prea repede, sa fi ros prea multa iarba de afara sau sa fi mancat ceva ce nu a fost acceptat de stomacul sau. Acest tip de voma are un singur episode si nu este insotit de alte simptome. Prin urmare, nu ai de ce sa iti faci griji.
In schimb, cauzele starii acute de voma, aparuta brusc sau cronica, pot fi reprezentate de o afectiune sau complicatie medicala, printre care:
- Ingestia de otrava, substante toxice ori alimente nepotrivite
- Reactia secundara la medicamente
- Insolatia
- Infectia virala sau bacteriana
- Probleme ale rinichilor ori ficatului
- Pancreatita
- Schimbarea dietei
- Balonarea
Cand starea de voma devine un motiv de ingrijorare?
Starea de voma poate reprezenta o urgenta medicala si chiar o situatie in care este optim sa apelezi la serviciile de ambulanta veterinara daca este insotita de unul dintre urmatoarele simptome:
- Senzatia de voma fara a elimina ceva
- Vomitarea in cantitate mare
- Starea de voma continuua
- Vomitarea cronica
- Vomitarea cu sange
- Starea de voma insotita de simptome precum letargie, pierdere in greutate, febra, anemie
- Diaree cu sange
- Lesin
- Suspectarea ingerarii unui corp strain
Starea de voma cronica
In cazul in care cainele tau vomita frecvent sau a devenit o problema pe termen lung, este nevoie sa recurgi la un control efectuat de medicul veterinar. La noi poti veni indiferent de zi sau ora deoarece suntem clinica veterinara non stop. Iti recomandam sa acorzi atentie si simptomelor precum durere abdominala, depresie, febra, deschidratare, lipsa apetitului, slabiciune, scaderea in greutate cat si altor comportamente neobisnuite.
Acestea pot fi cauzate de cancer, probleme ale rinichilor sau ficatului, infectii urinare, constipatie, obstructie intestinala, colita.
Cel mai bun mod de a afla care este cauza starilor de voma este sa iti faci o programare la clinica veterinara sau, daca simptomele se agraveaza brusc, sa apelezi la serviciile de ambulanta veterinara Bucuresti, oferite de Supervet.
Ce ar trebui sa fac in cazul in care cainele meu nu se opreste din starea de voma?
In cazul in care cainele tau continua sa vomite, medicul veterinar este cel care poate determina cauza, bazandu-se pe istoricul medical si pe activitatile recente. De exemplu, in cazul in care a explorat camera copiilor ori il gasesti adulmecand frigiderul, este posibil sa fi inghitit un corp strain. Petreci, in fiecare zi, timp alaturi de cainele tau asa ca esti cea mai buna sursa de informare pentru medic, in procesul de stabilire a diagnosticului. Ulterior, medicul veterinar poate sa ii faca alte analize si teste pentru a stabili diagnosticul corect si tratamentul aferent.
Atentionare cu privire la inducerea starii de voma la caini
De foarte multe ori, in momentele de panica, oamenii se gandesc cum pot sa induca starea de voma a unui caine. Substantele toxice pot cauza probleme gastrointestinale si chiar pune in pericol viata cainelui, daca sunt absorbate in sange. Decontaminarea are tocmai scopul de a elimina substantele toxice din corp, inainte de a fi absorbate. In cazul in care starea de voma apare inainte ca acestea de fie absorbate de intestine, intoxicarea poate fi prevenita. Totusi, trebuie sa stii faptul ca inducerea starii de voma nu este recomandata a fi realizata acasa decat in circumstante extreme. In plus, ea se face numai sub indrumarea veterinarului. Chiar daca este mijlocul noptii, specialistii nostri iti stau la dispozitie, Supervet fiind clinica veterinara non stop. De asemenea, iti punem la dispozitie ambulanta veterinara Bucuresti.
Inducerea starii de voma depinde de substanta ingerata, de cantitatea acesteia si de cat de mult timp a trecut. Este posibil ca substanta sau cantitatea ingerata sa nu fie toxica deci inducerea starii de voma sa nu fie necesara.
Desi vomitand este posibil sa se elimine cea mai mare parte din substanta toxica, exista posibilitatea ca acestea sa afecteze si mai tare esofagul. Acesta este cazul substantelor de curatat, al sodei caustic si a produselor derivate din petrol.
De asemenea, daca peroxidul de hidrogren ( apa oxigentata) 3% – singura substanta care poate fi folosita pentru inducerea starii de voma la caini – nu este corect administrat, poate sa ajunga in plamani si sa genereze probleme, precum pneumonia.
In plus, daca un caine are o afectiune preexistenta sau manifesta si alte simptome, inducerea starii de voma poate fi riscanta si se face numai de catre medical veterinar.
Starea de voma nu ar trebui indusa la un caine care:
- A lesinat sau a avut, recent, stari convulsive
- Este letargic
- Nu raspunde
- Deja vomita
Trebuie mentionat faptul ca apa oxigenata nu trebuie folosita pentru a induce starea de voma la pisici deoarece este foarte iritanta pentru stomacul lor si, in plus, poate afecta esofagul.