7 sfaturi practice in convietuirea cu o pisica

convietuirea cu o pisica

Convietuirea cu o pisica poatea parea dificila, mai ales pana in momentul in care inveti comportamentul si preferintele acesteia dar si anumite modalitati in care sa ii raspunzi. In articolul de astazi veti ragesi 7 sfaturi util, construite ca raspuns la intrebarile primite de la voi.

  1. Prevenirea zgarierii obiectelor de mobilier

In mod normal, in natura, pisicile folosesc zgariatul pentru a-si marca teritoriul. Atunci cand ele locuiesc in casa acest instinct natural se poate transforma in obiceiul vicios de a zgaria mobila si perdelele. Poti preveni acest lucru directionand pisica spre o jucarie sau un obiect pe care il poate zgaria in voie. De asemenea, mergi la cabinetul veterinar regulat pentru a-i taia gherutele.

Sfat: Daca pisica ta isi ascute ghearele pe piciorul mesei sau pe canapea acoperă acea parte a mobilierului cu plastic si pune-i alaturi o jucarie pentru a-i oferi o alternativa.

  1. Delimitarea zonei de acces

Pentru a nu exista probleme in procesul de coabitare cu o pisica, este posibil sa fie nevoie sa ii impui anumite zone de restrictie. Desi majoritatea pisicilor prefera sa doarma acolo unde dormi si tu, acest lucru ar putea sa iti afecteze tabieturile. Tine usa de la dormitor inchisa si pune-i culcusul intr-o zona linistita din casa.

Sfat: Tine mereu usa de la dormit inchisa, nu doar pe timpul noptii. O data ce ii permiti accesul intr-un anumit spatiu va fi aproape imposibil sa modifici acest obicei.

  1. Minimizarea posibilitatilor de ratacire

Pentru a impiedica pisica sa mai plece des de acasa este recomandat sa mergi la cabinetul veterinar in vederea sterilizarii ei. Acest lucru ii va minimiza instinctele de teritorialitate si de dorinta de fuga in cautarea unui partener. De asemenea, ofera-i un loc primitor in care sa isi doreasca sa se intoarca. Asigura-i suficienta hrana si apa dar si stimulare fizica si psihica pentru a o tine ocupata. Nu in ultimul rand, nu o lasa afara dupa ce se intuneca.

Sfat: O casa galagioasa sau cu activitati haotice poate determina o pisica sa caute linistea in alta parte. Fa-i un culcus intr-un spatiu unde se poate bucura de liniste atunci cand isi doreste. Poti apela si la o lesa cu microgip astfel incat sa o poti urmari, printr-o aplicate pe telefon si a sti unde se afla in orice moment.

  1. Bonusarea inteleapta

Pisicile raspund mai bine la premii decat la pedepse disciplinare. In loc sa certi o pisica atunci cand zgarie canapeaua poti alege sa o mangai sau sa ii oferi o recompensa de fiecare data cand isi ascute ghearele pe jucariile special concepute pentru aceasta activitate. Ai grija ca bonusul sa fie oferit imediat pentru a face o corelatie intre cele doua elemente.

Sfat: Tine cont de ce ii place pisicii tale. Unele prefera o recompensa ce consta in ceva bun de mancare in timp ce altele pun mai mult accent pe a fi mangaiate sau pe o sesiune de joaca.

  1. Combaterea agresivitatii

In mod normal, o pisica nu este agresiva cu oamenii. Cand acest lucru se intampla, este important sa ii intelegi motivul. In primul rand, mergi la mediul veterinar pentru a verifica starea ei de sanatate.

Pisicile mai pot deveni agresive atunci cand se simt amenintate. De asemenea, unele pisici apeleaza la acest comportant cand sunt plictisite deci este posibil sa fie nevoie sa ii conturezi un mediu de viata care sa o stimuleze.

Sfat: daca pisica ta este agresiva cu o alta pisica motivul poate tine de teritorialitate sau de impartirea unor resurse precum hrana. Convietuirea cu o pisica trebuie sa includa, in primul rand, satisferea nevoilor ei primare.

  1. Gestionarea tendintei de a cere mancare

Pisicile nu obisnuiesc sa aiba acei ochi cersetori atunci cand mananci. Acest obicei este caracteristic cainilor. Totusi, daca intampini o situatie similara trebuie sa o opresti sau combati din start inainte de a deveni un obicei ca pisica ta sa sara pe mana in timpul cinei. Daca o hranesti inainte a lua masa sansele ca ea sa ceara mancare sunt mai mici. In situatie in care obiceiul continua, las-o in alta camera in timpul mesei.

Sfat: nu te lasa manipulat de pisica ta deoarece incurajezi un comportament indezirabil ce va conduce la numeroase probleme.

  1. Aducerea de cadouri nedorite

In cazul in care pisica ta se plimba libera exista sansa ca, intr-o zi, sa se intoarca cu un mic cadou pentru tine – un soarece, o pasare sau o broasca de dimensiuni mici, de cele mai multe ori moarte. Pe cat de dezgustator este acest comportament, pe atat de important este nu reprimi instinctul. Gestul este o forma de iubire pe care pisica o vede ca o contributie la sursa de hrana a familiei. Laud-o pentru instinctele de vanatoare si apoi arunca prada, fara sa te vada.

Sfat: nu certa niciodata o pisica ce iti aduce o prada deoarece este modul in care isi arata dragostea si aprecierea fata de familie.

Speram ca aceste sfaturi sa va fie utile in convietuirea cu o pisica. Pentru orice problema intampini, specialistii nostri iti stau la dispozitie 24/7 asa ca nu ezita sa ne contactezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online