Afecțiuni cardiace la pisici

afecțiuni cardiace

Într-adevăr, și în cazul pisicilor puterm vorbi despre afecțiuni cardiace care pun probleme. În general, acestea pot fi împărțite în două categorii: congenitale și apărute o dată cu înaintea în vârstă. În cazul problemelor congenitale acestea sunt prezente de la naștere. Deși anumite semne pot fi identificate de la vârste fragede, există situații în care aceste boli rămân nedescoperite chiar și ani de zile.

Afecțiunile congenitale pot fi cauzate de o problemă de dezvoltare ce duce la malformații ale inimii pe măsura dezvoltării embrionare și care afectează un singur pui. Cauza poate fi și o modificare genetică ereditară, context în care boala se transmite la unul sau mai mulți pui.

În ceea ce privește problemele cardiace ale pisicilor adulte acestea se datorează modificării structurii inimi ce conduce la o funcție anormală a acesteia. Unele cazuri se pot datora aspectelor ereditare ce progresează o dată cu vârsta. Cea mai cunoscută și frecventă afecțiune este cardiomiopatia, o boală ce afectează mușchiul inimii. Cauza nu este identificată însă aspecte genetice și elemente ce țin de stilul de viață (greutate, activitate fizică, dieta) pot juca un rol important. În unele cazuri, poate apărea ca și afecțiune secundară, cea principală vizând alt organ precum glanda tiroidă.

Care este structurata inima și cum este ea afectată de problemele cardiace?

Inima poate fi împărțită în 4 componente funcționale:

  • Mușchiul inimii care pompează sângele în corp;
  • Valvele care împiedică sângele să meargă în direcția greșită;
  • Pericardul care este membrana ce înconjoară și protejează inima;
  • Sistemul de conducere ce lucrează pentru a iniția și transfera impulsurile electrice, permiâand inimii să se contracte sistemic;

Oricare dintre aceste elemente pot fi vizate de diferitele tipuri afecțiuni cardiace la pisici. Acestea, în schimb, sunt mai rar întânite la pisici în comparație cu câinii. Așa cum am precizat și anterior, cea mai frecventă boală de inimă întâlnită la pisici este cardiomiopatia.

Care sunt simptomele unei afecțiuni cardiace la pisici?

Cele mai multe pisici pot să nu prezinte nici un semn clinic până în momentul în care boala devine avansată. Spre deosebire de oameni și câini, pisicile cu afecțiuni cardiace rareori tușesc. Toleranță scăzută a activității fizice există însă este mai greu de identificat având în vedere faptul că pisicile iar în foarte puține cazuri la plimbare. O dată cu avansarea bolii și o toleranță foarte reduse față de activității, pisicile devin mai leneșe, se ascund sub mobilă și dorm mai mult.

Cele mai des întâlnite simptome ale problemelor cardiace la pisici sunt următoarele:

  • Apetit scăzut
  • Scădere în greutate
  • Letargie
  • Intensificarea respirației la efort
  • Leșin
  • Paralizia bruscă a labelor din spate, însoțitată de durere datorită tromboembolismului
  • Ritm de creștere încetinit (în cazul puilor)

In cazul in care pisica ta prezinta oricare din aceste simptome, apeleaza fa programare la un cardiolog veterinar.

Care sunt potențialele afecțiuni cardiace moștenite în cazul pisicilor?

Unele rase de pisici sunt mai predispuse în fața anumitor afecțiuni cardiace:

  • Maine Coon. O formă severă de afecțiune a mușchiului inimii poate fi întâlnită la pisicile din rasa Maine Coon – cardiomiopatie hipertrofică. Pisicile afectate pot prezenta probleme de la vârsta de trei luni însă la cele mai multe primele simptome apar între doi și patru ani. Un studiu recent arată faptul că 33% dintre pisicile din rasa Maine Coon prezintă modificări genetice care conduc la o cardiomiopatie hipertrofică.
  • British și American Shorthair. În cazul acestor rase putem vorbi de o formă mai puțin severă de cardiomiopatie hipertofică.
  • Pisicile Persane (domestice, cu părul lung). În cazul acestor pisici vorbim de un risc ridica al manifestării unei cardiomiopatii hipertrofice.
  • Pisicile Siameze. Această rasă este mai frecvent afectată de patent ductus arteriosus (PDA). Înainte de naștere, un vas de sânge denumit duct (ductus în limba latină) leagă aorta de artera pulmonară a fetusului. În cazul unui pisoi sănătos, această arteră se închide în termen de una-două zile de la naștere. Atunci când vorbim despre această malformație, însă, artera rămâne funcțională și conduce la existența unui flux mărit de sânge între inimă și plămâni. Pisicile Simaneze mai sunt diagnosticate, de asemenea, și cu o altă formă de cardiomiopatie – cardiomiopatie dilatativă – în cazul căreia mușchiul inimii se subțiază pe măsură ce inima crește.

În cazul în care bănuiești că pisica ta poate suferi de afecțiuni cardiace este bine să te adresezi cât mai rapid medicului veterinar. Noi îți suntem alături 24/7 deci nu ezita să ne contactezi oricând ai nevoie de ajutor de specialitate.

  1. BALAUTA GIANINA spune:

    AM UN PISOI DE 5 LUNI RASA MAINE COON, ce imi pare oarecum ciudat ca de fiecare data cand ne jucam si nu prea intensiv gafaie ca un catel. temerea mea e sa nu sufere de vreo boala cardiaca, inainte sa apara el in familie am pirdut un motan care a facut AVC si in 4 ore s-a dus. as dori sa stiu daca in Jud Galati avem un cardiolog veterinar ?.

    • admin spune:

      Nu cunoastem, noi avand sediu doar in Bucuresti. Puteti face o programare la noi la clinica pentru un consult cardiologic. Va multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online