Ajută-ți animalul de companie să se refacă rapid după o operație

Atunci când este vorba de îngrijirea post-operatorie a animalelor de companie, nu putem vorbi despre o procedură standard deoarece fiecare animal este unic și reacționează diferit la o intervenție chirurgicală. Acestă reacție depinde și de vâsta și de condiția sa precum și de tipul de intervenție suferit.  O discuție cu medicul veterinar este recomandată în momentul externării pentru a te simți pregătit și a-i putea oferi prietenului tău cel mai bun susținerea necesară unei recuperi rapide. Nu îți fie teamă să pui întrebări și să îți iei notițe.

Dincolo de respectarea indicațiilor primite de la medicul veterinar, dupa o operație ar fi util să ții cont și de următoarele aspecte:

  1. Asigurară-i unui culcuș comfortabil

Animalul tău de companie are un culcuș comfortabil? Dacă da, spală-l înainte ca acesta să vină acasă. Dacă nu, aceasta este ocazia perfectă să îi cumperi unul. Prietenul tău patruped va aprecia un loc curat și confortabil, unde să se odihnească și să se recupereze. De asemenea, ai grijă ca acesta să fie așezat pe podea și nu la înălțime pentru a împiedica săriturile. Evită locurile cu scări iar dacă este un animal de talie mică ajută-l să urce.

  1. Oferă-i un spațiu liniștit

La fel ca și oamenii, animalele de companie au nevoie de liniște atunci când se recuperează după o operație. Dacă ai alte animale și/sau copii, ai grijă să îi pregătești un spațiu într-o cameră retrasă astfel încât să se poată odihni corespunzător.

  1. Nu încuraja joaca

În perioada post operatorie, este recomandat să nu încurajezi joaca pentru a evita alergarea sau săriturilor. Acestea pot fi extrem de dăunătoarea și este mai bine să previi.  Discută cu medicul veterinar despre acesta aspecte pentru a le putea evita.

  1. Fii atent la anumite semne

Supraveghează-ți prietenul cu blăniță pentru a observa semnele unei eventuale infecții. Printre elementele de care trebuie sa ții cont sunt mirosul, decolorarea și/sau înroșirea, încălzirea exagerată a  zonei unde a fost efectuată operația; apariția puroiului, a vânătăilor sau a scurgerilor; febră; letargie; stare de vomă și/sau diaree; anorexia. Este important să contactezi imediat medicul veterinar dacă observi oricare dintre aceste semne.

  1. Evită imbăierea

Evită să faci baie animalului tău de companie până când nu este complet refăcut. Nu este de dorit să se ude zona unde a fost realizată intervenția chirurgicală. În plus, dacă vremea este ploaioasă, nu îl lăsa să se așeze într-o baltă sau în noroi. Dacă plaga este pe abdomen, se recomandă acoperirea ei cu un material hidrofob.

  1. Împiedică-l să își lingă blana din zona unde a avut loc intervenția chirurgicală

Dacă animalul tău tocmai a suferit o intervenție chirurgicală, împiedică-l să se lingă deoarece acest lucru poate cauza infecție sau desfacerea suturilor. Ai grijă să poarte gulerul pus de medicul veterinat o perioadă de aproximativ două săptămâni.

  1. Asigură-te că bea suficientă apă

Hidratarea este extrem de importantă în perioada de recuperare. Asigură-te că îi pui la dispoziție suficientă apă, pe care să o schimbi la intervale mai dese de timp. Urmărește cantitatea băută.

  1. Oferă-i multă iubire

Nu în ultimul rând, prietenul tău are nevoie de multă atenție și iubire în această perioadă. Mângâie-l și pupă-l pe frunte pentru a-l face să se simtă iubit și în siguranță.

Dacă ții cont de toate acestea, fii convins că vei contribui la refacerea mult mai rapidă a animalului de companie. Specialiștii noștri sunt aici pentru orice întrebare ai pe această temă deoarece starea voastră de bine este motivația noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online