Anxietatea la animalele de companie

Anxietatea este o problemă uzuală care provoacă reacții intense la animalele de companie și poate avea ca rezultat efecte fiziologice ce le afectează semnificativ calitatea vieții. Stările de anxietate la animalele de companie, care pot fi declanșate de mai mulți factori de stres, sunt comparabile cu atacurile de panică ale oamenilor și ar trebui să fie tratate serios pentru a preveni situația în care câinele sau pisica ta se confruntă cu un nivel dăunător de stress. În articolul de astăzi îți prezentăm cauzele stresului la animalele de companie și ce trebuie să faci pentru a le liniști.

Cauzele anxietății la animalele de companie

Problemele care duc la apariția stărilor de anxietate la animalele de companie sunt variate și le pot  afecta pe acestea dincolo de vârstă:

  • Anxietate de separare – Unele animale de companie dezvoltă un atașament excesiv sau dependență de stăpânii lor și devin extrem de supărate atunci când sunt separate de aceștia.
  • Aversiune pentru zgomot — Animalele de companie pot dezvolta o aversiune față de orice zgomot, dar declanșatorii obișnuiți includ tunete, artificii, zgomot din trafic și aspiratoare.
  • Anxietate de călătorie — Animalele de companie preferă rutina, iar călătoriile care le expun la vederi, sunete și mirosuri necunoscute pot fi suprastimulatoare și înspăimântătoare.
  • Anxietate declanșată de străini — Unele animale de companie devin anxioase și stresate în jurul unor persoane sau animale de companie necunoscute.
  • Anxietate legată de vârstă — Disfuncția cognitivă la animalele de companie este similară cu boala Alzheimer la oameni și provoacă probleme precum pierderea memoriei, capacitatea de învățare afectată și confuzie care duce la anxietate.

Semne care îți arată că animalul tău de companie este anxios

Câinii și pisicile reacționează diferit atunci când sunt supuși la stres.

Stresul la pisici

Stresul acut tinde să provoace semne precum urechi turtite, pupile dilatate, mârâit, ascundere și agresivitate. O afecțiune cronică poate modifica comportamentul și rutina pisicii, provocând probleme precum urinarea sau defecarea inadecvate, îngrijirea excesivă, scăderea apetitului, comportamentul distructiv și interacțiunea redusă.

Stresul la câini

Semnele la câinii anxioși includ lătrat excesiv, gâfâit, neliniște, comportament distructiv, salivare, urinare sau defecare în casă și agresivitate.

Gestionarea animalului de companie anxios

Tulburarea de anxietate a unui animal de companie ar trebui abordată și gestionată în mod corespunzător pentru a ajuta la atenuarea suferinței acestuia. Măsurile pentru a ajuta animalele de companie anxioase includ:

Programează o vizită la veterinar

Orice animal de companie afectat de o tulburare de anxietate trebuie evaluat de un medic veterinar. Aversiunea pentru zgomot a fost legată de durerea musculo-scheletică, iar oamenii de știință cred că durerea animalului de companie este exacerbată atunci când se încordează sau tresare la un zgomot puternic, rezultând o asociere negativă. În plus, semnele anxioase ale animalelor de companie ar putea indica o afecțiune medicală, cum ar fi boala renală sau disfuncția cognitivă, iar astfel de probleme de sănătate ar trebui excluse înainte de a încerca să rezolve problema prin alte metode. Mai ales în cazul pisicilor, care acceptă mai greu transportul, poți apela, cu încredere, la serviciul nostru ambulanta veterinara iar unul dintre medicii SuperVet Solutions va veni la tine.

Învață să citești limbajul corpului

Animalele de companie folosesc limbajul corpului pentru a comunica, iar dacă știi să înțelegi semnalele vei putea elimina, rapid, factorii de stres.

Pune-le la disoziție o zona sigură

Animalele de companie ar trebui să aibă un loc liniștit în casă de unde să se poată retrage dacă se simt copleșite sau anxioase. Această zonă poate fi un dulap sau o mică cameră interioară la care pot avea acces oricând. Dacă pisica ori câinele tău devin anxioși la zgomote predictibile, precum un foc de artificii sau tunetele în cazul unei furtuni, încearcă să le acoperi cu o muzică liniștitoare sau să limitezi ieșirea lor din spațiul de confort.

Liniștește-l

Când un animal de companie devine anxios, proprietarul animalului de companie ar trebui să rămână calm, astfel încât să nu-i exacerbeze anxietatea și să-l consoleze, vorbind cu o voce liniștitoare.

Contribuie la desenzibilizarea sa

Această tehnică implică expunerea animalului de companie la versiuni diminuate ale declanșatorilor de anxietate și recompensarea acestuia pentru că își păstrează calmul. Declanșatorul poate fi intensificat la fiecare sesiune pentru a ajuta animalul de companie să adapteze mai ușor.

Învața-l contracondiționarea

Contracondiționarea implică învățarea unui animal de companie să asocieze o experiență pozitivă cu declanșarea anxietății. De exemplu, un câine care devine anxios în momentul în care se apropie un alt câine poate fi învățat să stea și să se aștepte la un răsfăț în această situație. Prin repetare, câinele asociază un câine care se apropie cu primirea unui răsfăț.

Discută cu medicul veterinar despre terapia medicamentoasă

Uneori, tulburarea de anxietate este atât de gravă încât au nevoie de medicamente pentru a-și gestiona starea. Alegerea medicamentelor se face numai sub îndrumarea medicului veterinar.

Dacă pisica ori câinele tău suferă de anxietate, te așteptăm la cabinet pentru a face un plan de management corespunzător și a crește calitatea vieții sale. Nu îți face grijă de program. Poți veni la orice oră deoarece suntem clinică veterinară non stop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online