Artrita este o afecțiune care implică inflamarea uneia sau mai multor articulații. Artrita provine din cuvintele din limba greacă „arthro” care înseamnă „articulație” și „itis” înseamnă inflamație. Există multe cauze ale artritei la animalele de companie. În majoritatea cazurilor, este o boală degenerativă progresivă care se agravează odată cu vârsta.
Specialiștii Supervet Solutions, clinică veterinară non stop București recomandă monitorizarea periodică a câinilor care suferă de artrită și conceperea unui plan personalizat de tratament. În cazul în care nu vă puteți deplasa la cabinetul veterinar, noi venim la dumneavoastră deoarece oferim și serviciul de ambulanță veterinară.
Ce cauzează artrita la câini?
Există două tipuri de artrită care sunt artrita primară, cum este artrita reumatoidă sau artrita articulară secundară, care este rezultatul instabilității articulațiilor. Cel mai frecvent tip de artrită secundară este osteoartrita, cunoscută și sub denumirea de boală degenerativă a articulațiilor (DJD).
Unele cauze comune ale artritei secundare includ obezitatea, displazia de șold, ruptura ligamentului încrucișat, infecția articulară, adesea ca urmare a unei mușcături (artrita septică) sau a unei leziuni traumatice, cum ar fi un accident de mașină.
Artrita infecțioasă sau septică poate fi cauzată de o varietate de microorganisme, cum ar fi bacterii, viruși și ciuperci. Artrita septică afectează, în general, doar o singură articulație, iar afecțiunea are ca rezultat umflare, febră, căldură și durere în articulație. Efectele secundare ale artritei septice pot include lipsa de apetit și depresia.
Artrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie mediată imun. Cartilajul și osul sunt blocate în articulațiile afectate și afecțiunea poate progresa până la fixarea completă a articulației (anchiloză). Artrita reumatoidă poate afecta articulații simple sau multiple (numită poliartrita). La anumite rase de câini pot fi efectuate teste de sânge pentru a detecta factorii care au cauzat artrita reumatoidă. Tipurile de artrită mediată imun pot fi neerozive, cum ar fi artrita care este cauzată de lupus eritematos sistemic (LES). LES este frecvent însoțit de alte semne clinice în plus față de artrită.
Cum se tratează artrita?
Tratamentul pentru artrita depinde de cauza care a adus la apariția acestei afecțiuni.
Artrita mediată imun și artrita reumatoidă sunt tratate în mod normal cu doze mari de corticosteroizi, ceea ce duce adesea la o îmbunătățire semnificativă. Controlul acestor afecțiuni implică utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor și a altor medicamente precum agenți imunosupresori sau citotoxici.
Tratamentul artritei septice constă în determinarea tipului de microorganism implicat și a sensibilității acestuia la antibiotice. Antibioticele sunt în mod normal administrate pentru o perioadă mai lungă de timp împreună un medicament pentru ameliorarea durerii pentru a ajuta la durerea și inflamația. Medicamentele pentru tratarea durerii, cum ar fi AINS (medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene) sunt de obicei utilizate pentru tratamentul osteoartritei.
Unii câini pot fi mai sensibili la administrarea acestor medicamente, care pot provoca potențiale efecte secundare, cum ar fi scăderea apetitului, vărsături și diaree. Dacă sunt utilizate pe termen lung, se recomandă să fie efectuate periodic teste de sânge pentru că administrarea să fie făcută în siguranță iar medicamentele să fie corect metabolizate. Utilizarea acizilor grași omega-3 cu glucozamină-condroitina ajută, de asemenea, majoritatea pacienților care se confruntă cu osteoartrita.
Dacă nu reușești să ajungi la cabinetul veterinar din cauza programului aglomerat, nu îți face griji. La noi poți veni indiferent de zi sau de oră deoarece suntem cabinet veterinar non-stop București. Contactează-ne chiar acum pentru a face o programare