Ce analize ar trebui sa aiba parintii catelusului meu?

Recomandari Supervet clinica veterinara non stop

In momentul in care decizi sa achizitionezi un caine, prioritatea ta trebuie sa fie starea sa de sanatate asa ca, in articolul de astazi, specialistii Supervet, clinica veterinara non stop, iti ofera informatii despre analizele pe care ar trebui sa le soliciti canisei. Acestea iti ofera garantii totale deoarece vorbim despre animale si nu despre roboti insa exista anumite lucruri pe care le poti face pentru a creste sansele de a avea un catelus sanatos.

Predispozitiile genetice

Multe dintre afectiunile la care sunt predispusi cainii sunt mostenite. Prin urmare, este recomandat ca reproducerea sa aiba loc numai la cainii sanatosi, astfel incat sansele transmiterii unei bune mosteniri genetice sa fie crescute. Din pacate, multi detinatori de canise pun accent pe aspectul fizic al cainilor si pe impactul acestora pe retelele de socializare si mai putin pe sanatatea lor. Acest lucru inseamna ca atat cainii cat si descendentii lor pot sa sufere. Astfel, este important sa verifici respectarea normelor de catre canisa de unde urmeaza sa iei puiul si sa soliciti urmatoarele analize ale parintilor. Daca ai nevoie de ajutor in intelegerea lor poti apela oricand la specialistii Supervet deoarece suntem clinica veterinara non stop.

Controale de sanatate recomandate de catre specialistii Supervet, clinica veterinara non stop

Analizele medicale recomandate difera in functie de rasa, avand in vedere predispozitiile diferite. In articolul de astazi poti regasi recomandari generale, utile in cazul oricarei rase.

Scoring-ul soldului

Scoring-ul soldului se analizeaza in cazul raselor predispuse la displazie de sold. Acest lucru inseamna ca articulatia soldului nu se dezvolta corespunzator, ceea ce conduce la o uzura anormala a acestora. Ca si consecinta, cainele schioapata ori nu se poate misca normal. Modificarea structurii articulatiei duce la rigiditate si durere.

Scoringul se calculeaza pe baza radiografiilor de sold ale parintilor, si poate lua valori intre 0 si 106. Un scor optim este un scor redus. Numai cainii cu scoring mic ar trebuie sa se reproduca pentru a se maximiza sansele unui pui sanatos. Printre rasele predispune la displazie de sold regasim Labrador retriever, German shepherd si Border collie.

Scoring-ul cotului

Scoring-ul cotului este asemanator cu scoring-ul soldului. Este important ca, inainte de imperechere, cainilor sa li se faca si o ecografie de cot. Displazia de cot este o alta afectiune mostenita care conduce la o dezvoltare anormala a articulatiei cotului si, implicit, la durere si la deteriorarea functiei normale. Radiografiile pot fi trimise specialistilor care ofera un scor intre 0 si 3. Numai cainii cu scoring 0 ar trebuie sa aiba pui pentru a se minimiza riscul mostenirii unor afectiuni. Exista multe rase predispuse la displazie de cot precum Labrador retriever, Rottweilers si Bassett hound.

Evaluarea oculara

Schema de screening ocular are ca scop identificarea unor afectiuni oculare ce ar putea fi mostenite. Se recomanda examinarea fizica, realizata de un medic veterinar specializat in oftalmologie, precum si teste AND din sange. Cele mai predispose rase la astfel de probleme sunt Golden retriever, Border collie, Cocker spaniel si Pug.

Scoring-ul functiei respiratorii

Aceasta schema are ca scop evaluarea capacitatii de respiratie a cainilor brahicefalici, precum Buldogul si Pug-ul. Cainele este evaluat de un medic veterinar specializat, care ii ofera un scor de la 0 la 3, unde 0 arata ca nu sunt prezente anomalii respiratorii iar 3 scoate in evidenta o afectiune severa, caz in care imperecherea nu ar trebui sa aiba loc. Imperecherea intre doi caini cu scor bun nu reprezinta o garantia a faptului ca puii nu vor suferi de sindromul obstructiv respirator brahicefalic insa reduce sansele unei afectiuni severe.

Evaluarea auzului

La unele rase, surditatea congenitala, ori „surditatea la nastere” este considerata o boala mostenita. Testarea BAER (Raspuns evocat auditiv la nivelul creierului) verifica raspunsul creierului la zgomot.   Acest test consta in plasarea electrozilor si aparatelor auditive pe capul si urechile cainelui. Raspunsul cerebral se studiaza dupa aplicarea stimulilor auditivi. Cele mai predispuse rase sunt Dalmatian, Australian Shepard, Boxer alb, Border Collie si English Setter.

Sfaturi pentru cumpararea unui catelus oferite de specialistii Supervet, clinica veterinara non stop Bucuresti

Atunci cand vrei sa cumperi un catelus este obligatoriu sa ii vezi mama, in conditiile in care locuieste. Trebuie sa reprezinte un semnal de alarma situatia in care reprezentantul unei canise iti cere sa va intalniti intr-o alta locatie, precum parcarea unui centru comercial. Canisele sigure au, in general, liste de asteptare asa ca ai grija daca cineva spune ca detine un numar mai mare de catelusi disponibili la cerere.

Nu cumpara un catelus doar pentru ca iti pare rau de el. Nu il vei salva ci vei fi doar alt client care sustine o industrie de contrabanda. In plus, este posibil sa te vezi in situatia nefericita de a nu face fata costurilor aferente ingrijilor veterinare necesare.

Solicita prezentare testelor despre care am discutat anterior pentru a sti ca ai facut tot ce s-a putut pentru a avea un pui sanatos. Reprezentantii caniselor respectabile vor fideschisi la discutii si la a-ti prezenta analizele parintilor catelusilor pe care ii au.

De asemenea, indiferent de ora la care iti puiul, poti veni la Supervet, clinica veterinara non stop Bucuresti, pentru ca medicii nostri veterinari sa ii faca o evaluare si sa il poate monitoriza ulterior. Ne poti contacta aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online