Ce trebuie să faci atunci când câinele tău este mușcat de alt câine?

Rănile datorate mușcăturii de câine sunt o urgență veterinară uzuale. Luptele între câini au loc, adesea, în spațiile de joacă amenajare pentru câini, în parc, în timpul unei plimbări sau când ești în vizită la un prieten.

Iată ce ar trebui să faci în cazul în care câinele tău este atacat de un alt câine.

Nu sta între câini

Vrei să-ți protejezi câinele cu orice preț, iar instinctul tău natural te determină, probabil,  să sari între câini pentru a opri atacul. Cu toate acestea, celălalt câine s-ar putea întoarce împotriva ta, rănindu-te grav.

În schimb: dacă câinele tău este ținut în lesă atunci când este atacat, folosește lesa pentru a încerca să-l smulgi din încăierare, asigurându-te că stai la distanță de câini. Dacă acest lucru nu este posibil, poți folosi apă dintr-o sticlă de apă sau un furtun pentru a face câinii să tresară și a-i despărți.

Păstrează-ți calmul

Situația este stresantă, dar trebuie să rămăi calm pentru a avea grijă de câinele tău. În plus, dacă ești agitat, câinele tău îți va prelua emoțiile și situația poate escalada.

În schimb: Încearcă să distragi atenția câinilor și să întrerupi lupta cât mai calm posibil. Nu acționa niciodată agresiv față de stăpânul celuilalt câine, deoarece l-ai putea determina pe câinele său să te atace.

Fă schimb de informații

Înainte de a părăsi scena atacului, schimbă calm detalii relevante cu proprietarul celuilalt câine.  Ar trebui să aduni cât mai multe informații posibil, inclusiv:

 • Numele, adresa și informațiile de contact ale celuilalt proprietar de câine;
 • Informații despre schemele de vaccinare ale celuilalt câine, în special împotriva rabiei. Este posibil să fie nevoie să faceți schimb de informații de contact, astfel încât proprietarul să îți poată trimite dovada vaccinului antirabic.
 • Descrierea câinelui care a atacat, inclusiv rasa, mărimea, culoarea și alte caracteristici fizice;
 • Numele și informațiile de contact ale potențialilor martori;
 • Fotografii cu câinele tău., inclusiv toate rănile avute.

Evaluează rănile câinelui tău

Câinii răniți pot fi agresivi, mai ales după un incident traumatizant. Vorbește și mișcă-te încet în timp ce evaluezi ușor rănile câinelui.

Fă presiunea pe orice răni care sângerează activ, permițându-I câinelui să meargă singur numai când sângerarea s-a oprit.  În cazul în care sângerarea nu se oprește ori rănile sunt serioase apelează imediat la serviciu de ambulanță veterinară București iar noi vom veni la tine în cel mai scurt timp.

Mergi la medicul veterinar

Chiar dacă prietenul tău patruped pare în regulă, el  trebuie să fie examinat de un medic veterinar. Ar putea exista răni înțepate ascunse sub blană sau o rănire pe care nu o poți vedea. În plus, rănile prin perforarea dinților pot fi mult mai adânci decât par și rănile severe pot pătrunde în pieptul sau în cavitatea sa abdominașă. De asemenea, este probabil ca rănile mușcate să se infecteze dacă nu sunt curățate corespunzător. În funcție de gravitatea rănilor, poate avea nevoie de antibiotice și medicamente pentru durere. La noi poți veni indifferent de oră deoarece suntem clinică veterinară non-stop.

Cât de urgentă este vizita la medicul veterinar?

 • Solicită serviciul de ambulanță veterinară: sângerare continuă (în special sângerare care apare la fiecare bătăi ale inimii, adică stropire); mușcături sau răni înțepate de-a lungul gâtului, pieptului sau abdomenului;
 • mergi la o clinică veterinară de urgență: răni vizibile, dar fără sângerare activă; șchiopătare sau alte semne de durere
 • Fă o programare la medicul veterinar : fără răni vizibile; fără semne de durere sau suferință

În cazul în care te afli în altă localitate, sună întotdeauna la clinică înainte de a merge pentru a vedea care este cea mai bună opțiune pentru câinele tău. Este posibil să fie nevoie, de asemenea, de metode diferite de diagnostic, cum ar fi raze X sau ultrasunete, pentru a determina dacă a suferit leziuni interne. Dacă câinele care a atacat nu a fost vaccinat împotriva rabiei sau are un istoric de vaccinare necunoscut, medicul veterinar îți va propune, cel mai probabil, și un rapel împotriva rabiei.

Urmează instrucțiunile medicului veterinar

Activitatea câinelui tău poate fi minimizată, pentru o perioadă, ca rănile să se vindece corect. Urmează, cu atenție instrucțiunile medicului veterinar și nu întrerupe medicamentele înainte de a termina schema de tratament recomandată.

Nu permită câinelui să-și lingă, să muște sau să-și zgârie rana și, dacă este necesar, cerei medicului veterinar un guler de protecție pentru a preveni contaminarea sau agravarea rănii. În plus, asigură-te că mergi cu câinele constant la examinări , conform indicațiilor, astfel încât medicul veterinar să poată evalua progresul și să îndepărteze orice sutură sau drenaj.

Acordă atenție comportamentului câinelui

Câinii pot fi sever traumatizați după un atac provenit de la alt câine și pot prezenta probleme de comportament care indică faptul că efectele sunt persistente. Anumite semne pot sublinia o traumă emoțională:

 • Lipsa dorinței de a se juca și de a interacționa cu alți câini
 • comportamentul defensiv față de alți câini (mârâind, mârâind sau arcuindu-și spatele)
 • anxietate crescută când este lăsat singur

În cazul în care căinele prezintă oricare dintre aceste comportamente, are nevoie de asistență medicală. Lăsat netratat, ar putea deveni un pericol pentru el însuși, pentru alte animale de companie și pentru oameni. Comportamentul teritorial si uneori de agresivitate poate fi remediat prin castrare. Un specialist în comportament poate fi capabil să redreseze răspunsul câinelui tău la factorii declanșatori emoționali sau situaționali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online