Diabetul zaharat la feline – Sesiune Q&A

Un numar din ce in ce mai mare de pisici sufera de diabet zaharat, afectiune caracterizata de incapacitatea de a produce suficienta insulina pentru a echilibra nivelul glucozei din sange. Netratat poate conduce la scaderea in greutate, pierderea apetitului, deshidratare, stari de voma, depresie severa, probleme ale functiei motorii, coma si chiar moarte. Mai jos veti regasi raspunsurile la prinicpalele intrebari privind diabetul la pisici, raspunsi oferite de medicii veterinary de la Supervet Solutions, clinica veterinara non stop.

Cat de uzual este diabetul zaharat la feline?

Nu exista o incidenta reala dar sa estimeaza ca intre 0,5% si 2% din populatia felinA sufera de diabet. Exista, din pacate, si foarte multe cazuri nediagnosticate.

Care sunt simptomele aferente diabetului la pisici?

Principalele simptome constau in stare de sete accentuata si urinare frecventa. Desi se intalnesc cazuri de diabet si la pisicile cu o greutate normala, diabetul este mai frecvent la pisicile obeze. Unele pisici cu diabet zaharat tind, de asemenea, sa aiba o pofta de mancare excesiva.

Care este tratamentul aferent diabetului felin?

Dieta reprezinta un aspect important. In general, este recomandata o dieta saraca in carbohidrati. Tratamentul de baza consta in terapia cu insulina. Exista si medicamente ce pot fi administrare pe cale orale insa au foarte multe efect adverse si sunt recomandate numai daca nu poate fi folosit tratamentul cu insulina. In vederea stabilirii dozei de insulina se realizeaza analize din sange si urina, examinarea fizica a pisicii si comportamentul acesteia. Niciodata nu se modifica nivelul de insulina decat cu recomandarea medicului doarece erorile de administrare pot genera complicatii. De aceea, este optim sa fie realizate controale la fiecare trei sau patru luni. Nu trebuie sa iti faci griji daca ai un program aglomerat. La noi poti veni la orice ore deoarece suntem clinica veterinara non stop.

Trebuie sa verific zilnic indicele glicemic al pisicii?

In general, testele de sange se efectueaza in cadrul contoalelor medicale. In schimb, trebuie sa ii administrezi dozele de insulina in fiecare zi, conform planului de tratament. Discuta cu medicul veterinar pentru a invata procedul corect si vei vedea ca nu este complicat. In plus, faptul ca vei observa ca pisica ta se  simte mai bine te va incuraja.

Daca este depistat la timp, diabetul se poate vindeca?

In general, diabetul zahar nu se vindeca. In momentul in care nivelul de zahar din sange este tinut sub control, cu ajutorul tratamentului iar pisica primeste o dieta adecvata, diabetul poate intra in remisie. Sunt pisici la care aceasta remisie poate dura luni sau chiar ani. In schimb, pentru cele mai multe feline diabetul este o afectiune care poate fi tinuta sub control insa nu si vindecata.

Pot preveni diabetul daca ii ofer pisicii o dieta corespunzatoare si nu o las sa se ingrase?

Nimeni nu are cum sa spuna, cu certitudine, ca diabetul poate fi prevenit cu ajutorul dietei deoarece, pana in prezent, nu au fost realizate astfel de studii. Exista opinii, bazate pe studii clinice, conform carora utilizarea dietelor sarace in carbohidrati ajuta la un mai bun control al zaharului in sange. De asemenea, stim ca obezitatea reprezinta un factor de risc. Insa unele rase au sanse mai mari de a face diabet, ceea ce inseamna ca vorbim si despre o componenta genetica.

Ar fi mai bine sa ii ofer pisicii mancare gatita in loc de cea gata preparata?

Este destul de dificil sa ii oferi pisicii o dieta echilibrata daca alegi sa gatesti. Trebuie sa te asiguri ca primeste toti aminoacizii de care are nevoie, iar acestia difera fata de cei necesari oamenilor.

Ar trebui sa ii dau mancare uscada, uda sau ambele?

In prezent, nu exista opinii unitare in acest sens. Din contra, este un subiect destul de controversat. La baza, pisicile sunt carnivore. Prin urmare, daca ar alerga libere si ar consuma hrana vanata, aceasta ar contine multe proteine si putin harbohidrati. Prin urmare, de ce avem si mancare uscata? Deoarece, de multe ori, este mai usor de oferit. Exista persoane care nu se descurca cu conservele sau nu suporta mirosul acestora. Pe de alta parte exista o multitudine de feline care mananca hrana uscata, ajung chiar si la varsta de 20 de ani  si nu sufera de diabet.

Va modifica diabetul speranta de viata a pisicii mele?

Acest lucru se poate intampla deoarece diabetul este asociat cu infectii, cu afectiuni ale nervilor periferici si cu alte probleme de sanatate. In cazul in care nu este tinut sub control, poate duce la aparitia unor situatii de urgenta medicala. In schimb, avem pisici diagnosticate cu diabet care au ajuns la varsta senioratului fara probleme si sunt inca in forma. Este importanta respectarea planului de tratament zilnic.

Exista tratamente noi pentru diabetul zaharat la feline?

In prezent, sunt studiate noi tipuri de insulina. De asemenea, sunt descoperiti inlocuitori ai insulinei in cazul oamenilor care este posibil sa fie potriviti si pentru pisicile cu diabet. Acestia vor ajuta la un mai bun control al nivelului de zahar din sange, existand mai putine efecte adverse. Diabetul de pisici este un subiect principal in randul cercetarilor medicale deci, cu siguranta, vor exista mai multe solutii de tratament.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online