Dietele fără cereale au devenit foarte populare în rândul posesorilor de animale de companie în ultimii ani, dar sunt acestea comercializate în mod corespunzător? Alegerea dietei potrivite pentru primele tău poate fi dificilă mai ales când ai la îndemână atâtea opțiuni. O mulțime de alimente noi pentru animale de companie, numite și „diete de designer” (incluzând aici dietele fără cereale), sunt în curs de producere, iar unele dintre ele par să se bazeze pe concepte foarte asemănătoare cu tendințele recente ale dietei umane. Acest lucru, fără a lua în considerare cerințele nutriționale ale animalelor de companie și modul în care ele diferă foarte mult de ale noastre.
În continuare, medicii veterinari ai Supervet Solutions, clinică veterinară non stop București îți vor prezenta toate informațiile relevante despre dietele fără cereale astfel încât să poți face o alegere în cunoștință de cauză.
Ce este o dietă fără cereale?
Pe scurt, o dietă fără cereale este cea care exclude cerealele din componența sa, cum ar fi grâul, porumbul, orzul, ovăzul etc… și le înlocuiește cu mazăre, cartofi, linte, năut și alte alimente pe bază de leguminoase. Aceste ingrediente sunt adesea enumerate printre primele 10 ingrediente ale dietelor fără cereale, ceea ce le face mai mari în proporție decât alte ingrediente cheie.
De ce oamenii hrănesc animalele de companie cu diete fără cereale?
Majoritatea proprietarilor care cumpără diete fără cereale pentru câinii lor au adesea intenții foarte bune. Dietele fără cereale sunt comercializate într-un mod care nu informează cu ușurință proprietarii cu privire la riscurile asociate cu hrănirea acestui tip de dietă și pot induce în eroare. Mai jos sunt câteva concepții greșite și motive pentru care dietele fără cereale sunt adesea achiziționate:
- Alergii/Sensibilitate alimentară: Unul dintre câteva motive pentru care posesorii de animale de companie vor apela la acest tip de dietă este pentru că ei cred că poate reduce riscul apariției simptomelor legate de alergie, cum ar fi sensibilitatea pielii și sensibilitatea gastrointestinală la cereale. Acest lucru este valabil pentru un procent mic de câini, deși este mult mai frecvent ca un câine să dezvolte o alergie la o proteină (cum ar fi puiul sau carnea de vită) înainte de a dezvolta o alergie la un ingredient pe bază de cereale.
- Scăderea în greutate: O altă concepție greșită este cea conform căreia dietele fără cereale sunt bune pentru pierderea în greutate la animalele de companie, deoarece sunt de obicei formulate pentru a fi bogate în proteine și sărace în carbohidrați – această idee este foarte asemănătoare cu tendința recentă a dietei numită „keto” în oameni. Ideea de scăderea în greutate este grozavă, deși, odată cu creșterea proteinelor și reducerea carbohidraților, o mulțime de calorii suplimentare din aceste alimente pentru animale de companie provin din surse de grăsimi sau din surse de carbohidrați cum ar fi cartofii sau leguminoasele. Cu aceste surse de grăsime adăugate și calorii, pierderea în greutate nu va fi niciodată garantată. În plus, aceste surse de carbohidrați fără cereale, din păcate, nu oferă atât de multe fibre ca și omologii lor din cereale și pot să favorizeze, de fapt, crearea problemelor de defecare. Există, de asemenea, o mare pierdere de nutrienți în cazul care nu se oferă alimente pe bază de cereale, cum ar fi fierul, calciul și tiamina, cu excepția cazului în care acestea sunt suplimentate într-o altă formă
Este recomandată o dietă fără cereale?
Câinii sunt clasificați ca omnivori – ceea ce înseamnă că au nevoie de carne, plante și cereale în dieta lor pentru a se dezvolta. În ultimii ani, cardiologii veterinari și nutriționiștii au observat o creștere a unei forme de boală cardiacă canină numită cardiomiopatie dilatată sau DCM – o boală foarte gravă și potențial fatală. Câinii care dezvoltă această boală au inima mărită iar sângele nu circulă corect prin corpul lor. Din punct de vedere istoric, acest tip de boală cardiacă are mulți factori genetici implicați și este adesea specific rasei.Rasele comune care sunt mai predispuse la dezvoltarea DCM includ Boxer, Doberman Pinscher, Irish Wolfhounds, Cocker Spaniel și Great Danes.
În perioada anilor 2018-2019, a existat o creștere semnificativă a cazurilor de DCM diagnosticate la rase de câini care nu erau predispuse la boală. Datorită acestei creșteri, cercetătorii au efectuat diferite studi și au realizat că există o trăsătură comună între mulți dintre câinii diagnosticați – aceștia erau hrăniți cu diete fără cereale. Acest lucru nu înseamnă, cu siguranță, că dietele fără cereale sunt singura cauza acestei boli la animalele de companie nepredispuse, deoarece cercetările sunt doar în stadiile incipiente în acest moment.
Ce ar trebui să faci în cazul în care câinele tău primește o dietă fără cereale?
În cazul în care ai ales o dietă fără cereale pentru câinele tău este recomandabil să monitorizezi potențialele boli de inimă. Deși, în multe cazuri, câinii care dezvoltă DCM nu vor dezvolta semne clinice până când boala nu avansează. Semnele comune ale DCM pot include următoarele:
- Respirație rapidă chiar și în momentele de repaus;
- Stare de oboseală;
- Leșin;
- Tuse;
- Scăderea apetitului;
- Pierderea în greutate.
În cazul în care identifici anumite simptome ce au legătură cu bolile de inimă este important contactezi imediat medical veterinar. Nu este nevoie să aștepți până când te poți deplasa la o clinică. Noi venim la tine deoarece oferim și serviciul de Ambulanță Veterinară București.
Medicul îți va recomanda posibilitatea de a trece la o dietă care include cereale sau alte diete potrivite în cazul în care există alergii specifice la cereale, cerințe speciale de nutriție sau anumite sensibilități gastrointestinale.
În concluzie, nu există dovezi concludente actuale care să sugereze că cerealele din dieta câinilor le dăunează bunăstării sau sănătății. Hrănirea câinelui cu hrană pentru câini de bună calitate, cercetată, inclusiv cereale și echilibrată din punct de vedere nutrițional poate fi o idee bună dacă nu există niciun motiv medical pentru a le evita, cum ar fi alergiile. Pentru a evita riscurile legate de dietele fără cereale și alte diete dezechilibrate, este întotdeauna cel mai bine să discu cu medicul veterinar despre cea mai bună alegere pentru animalul tău de companie.