Hepatita reprezinta o disfunctie a ficatului care poate genera simptome serioase si complicatii in cazul pisicilor. In articolul de astazi specialistii Supervet, clinica veterinara non stop Bucuresti, iti vor prezenta cele doua tipuri de hepatita intalniri la pisici, simptomele si tratamentul aferent.
Functionarea ficatului pisicii
Ficatul pisicii joaca un rol fundamentul in procesul de conversie a hranei in nutrienti. Acesta filteaza impuritatile sau elementele toxice din sange, sintetizeaza proteinele si enzimele, si produce secretia biliara necesara pentru a elimina reziduurile.
Cauzele hepatitei la pisici
Hepatita reprezinta o disfunctie a ficatului ce poate fi cauzata de o afectiune parazitara, de infectii virale sau bacteriene, ori de afectiuni metabolice asa cum este hipertiroidismul. In cazul in care pisica sufera de hepatita, ficatul ei se inflameaza iar functia sa nu mai este executata corespunzator.
Cele doua tipuri de hepatita intalnite, in mod uzual, la pisici sunt Colangiohepatita si Hepatita Portala Limfocitara, fiecare cu propriile simptome asociate.
Colangiohepatita
Colangiohepatita la pisici este caracterizata de inflamarea ficatului si cailor biliare, in principiu ca urmare a unei infectii bacteriene sau fungice. In unele cazuri, pisica poate sa sufere si de alte afectiuni precum pancreatita. Aceasta forma de hepatita este caracterizata de fluxul scazut de secretii biliare ca urmare a inflamatiei, ceea ce poate conduce la secretii acide ce distrug ficatul si caile biliare. De asemenea, ea poate fi cauzata si de infectie cauzata de un sistem imunitar scazut sau de o alta disfunctie precum toxoplasmoza, laucemie, sau peritonita infectioasa.
Printre simptomele uzuale ale colangiohepatitei la pisici se numara varsaturile, febra ridicata, ingalbenirea pupilei, pierderea apetitului. Daca le identifici la pisica ta, poti veni la Supervet indiferent de ora deoarece suntem clinica veterinara non stop sau ne poti chema la domiciliu, beneficiind de servicii de ambulanta veterinara.
Hepatita Portala Limfocitara
Cauza Hepatitei Portale Limfocitare poate fi, uneori, necunoscuta desi se crede ca inflamarea ficatului se datoreaza unei probleme tiroidiene sau a unei functionari deficitare a sistemului imunitar. In cele mai multe cazuri, acest tip de hepatita este intalnit la pisicile senioare, care au fost diagnosticate cu hipertiroidism.
Este important sa acorzi atentia cuvenita urmatoarelor simptome: letargie, pierdere in greutate inexplicabila, ficat marit, diaree, febra, apetit scazut.
Diagnosticarea pisicilor cu hepatita
In timpul controlului, medicul veterinar iti va solicita un istoric medical complet al pisicii si iti va pune o serie de intrebari cu privire la starea de sanatate a pisicii, inainte ca simptomele sa fi devenit evidente.
Dupa efectuarea unei examinari amanuntite, in cazul in care se suspecteaza ca pisica ta sufera de hepatita, se recomanda efectuarea unor analize in vederea confirmarii diagnosticului. Acestea includ o hemoleucograma completa, un profil chimic al sangelui, un sumar de urina si o analiza a electrolitilor. Pot fi recomandate si ecografii ce permit medicului veterinar sa studieze ficatul. In cazul in care este necesar, se realizeaza inclusiv o biopsie a ficatului.
Tratamentul hepatitei la pisici
Tratamentul prescris depinde de gravitate bolii. In cazul unora dintre pisicile cu hepatita este necesara spitalizarea, realizarea de perfuzii, impreuna cu administrarea unor suplimente precum dextroza, vitamina B si potasiu.
Pe perioada recuperarii, trebuie sa faci un efort ca sa tii pisica intr-un spatiu confortabil si caldut, restrictionand nivelul de activitate fizica.
Acumularea de lichide in abdomeniul pisicii se trateaza cu ajutorul medicamentelor, care pot fi prescrise si pentru tratarea infectiilor abdominale, scaderea inflamatiei de la nivel cerebral, reducerea productiei si absorbtiei de amoniac si controlarea altor simptome grave precum convulsiile. In unele cazuri, se procedeaza si la efectuarea clismei, in vederea golirii colonului.
Pentru a reduce efortul facut de ficat, se recomanda o dieta speciala, oferita pe parcursul mai multor mese pe zi. Aceasta dieta terapeutica se bazeaza pe reducerea sodiului si suplimentarea tiaminei si a altor vitaminte.
Pisicile care pierd rapid din greutate ca urmare a lipsei apetitului pot necesita un tub de hranire intravenos, care sa impidice pierderea musculaturii.
Managementul simptomelor hepatitei
In functie de cauzele care au stat la baza aparitiei hepatitei, medicul veterinar poate recomanda mai multe controale pentru a administra tratamentul, a verifica evolutia starii de sanatate a pisicii si a identifica, la timp, eventualele agravari.
Va fi nevoie sa monitorizezi starea pisicii si acasa, analizand simptomele. Este vital sa contactezi imediat medicul veterinar daca pisica pierde din greutate, daca simptomele se agraveaza sau daca starea generala de sanatate se deterioreaza. Daca observi agravari bruște, poți apela la serviciul de ambulanta veterinara iar unul dintre medicii nostri veterinari se va deplasa la domiciliul tau rapid, indiferent de zi sau ora.
Programeaza chiar acum o consultatie daca ai identificat simptome ce pot sugera faptul ca pisica ta sufera de hepatita. Cu cat diagnosticul este pus mai rapid, cu atat scazi sansele agravarii bolii si punerii in pericol a vietii pisicii.