Insuficiența renală a pisicilor

Pisicile, și în special cele în vârstă, sunt predispose la boli renale. Cum ne putem dea seama de acest lucru înainte de a deveni o urgență veterinară și a fi prea târziu?

Insuficiența renală este o patologie care poate evolua acut sau cronic și constă în acumularea unor produși toxici în sânge, care în mod normal ar fi eliminați prin urină.

Forma acută evoluează rapid și derivă în general în urma unui bloacaj urinar sau a unei infecții a parenchimului (țesutul renal). În cazul în care se descoperă și elimină cauza, rămâne un proces reversibil, iar dacă nu, devine o boală potențial mortală care progresează în timp.

Forma cronică evoluează în urma compromiterii unității funcționale a rinichiului, și anume nefronul, Acesta  nu iși mai poate exercita funcția de absorbție și excreție, lăsând  compușii toxici în sânge. Este un proces progresiv care începe să se manifeste simptomatologic abia când rinichiul este compromis in proporție de 70-80%.

Cauzele pot fi variate, genetice sau dobândite. Există și o predispoziție de rasă:

-Siameze, Orientale: amiloidoză

-Persane, pisica domestică cu păr lung: rinichi polichistic

-Persană: displazie renală

-Pisica domestică cu părul scurt: agenezie renală unilaterală.

O alimentație echilibrată este un factor foarte important pentru  a evita această patologie.

Posibile cauze care determină insuficiența renală:

-boli infecțioase, virale, bacteriene

-inflamații

-infecții secundare (glomerulonefrite)

-patologii neoplastice (limfomul)

-medicamente nefrotoxice: antiinflamatorii de uz uman (ibuprofen, aspirină), antimicotice, chimioterapice

-blocaj urinar (obstrucție uretrală)

-calculi renali

Simtome: în general pisicile nu prezintă simptome decât atunci când boala este într-un stadiu avansat. Inițial se poate observa un consum de apă important (polidipsie) și în consecință o creștere a cantității de urină (poliurie), ca și în diabet.

Odată cu evoluția bolii apar:

-vomă

-anorexie

-diaree

-anemie

-mucoase palide

-halitoză

-deshidratare

-ulcere mucoasa bucală

-apatie

-creșterea presiunii sângelui.

Pisica începe să stea în locuri izolate, mănâncă tot mai puțin, iar moartea survine datorită intoxicației uremice.

În funcție de rezultatele analizelor de sânge, urină și a ecografiei abdominale se poate face stadializarea bolii și se instituie terapia. Din păcate funcționalitatea rinichilor în cazul insuficienței renale cronice nu este recuperabilă.

Tratamentul variază în funcție de gravitatea bolii, iar dieta este un factor fundamental. Există o gamă largă de produse destinate acestei boli care conțin proteine de înaltă calitate și nu derivate proteice. Totodată monitorizarea atentă a parametrilor renali și hematologici este esențială și permite ajustarea terapiei astfel încât șansele de supraviețuire să crească considerabil.

Un alt pas fundamental este reprezentat de efectuarea unor controale regulate la medical veterinar care constă în analize de sange, urină și ecografie. Amintiti-vă că întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi, iar în cazul insuficienței renale la pisici durata și calitatea vieții sunt cu mult îmbunătățite în cazul unei diagnosticări precoce.

Pentru a vorbi mai pe larg despre această boală, medicii noștri veterinari  vă stau la dispoziție oricând!

 1. Petrucean valentin spune:

  Buna.am avut o pisica avea varsta peste 15 ani .in ultima luna a inceput sa slabeasca iar in ultimele 2 saptamani manca destul de putin.in ultimele 4 zile de viata abia daca mai bea apa iar cu o zis inainte sa moara a vomitat un fel de de spuma alba iar apoi a inceput sa stea intinsa si sa hoarcaie. Avea si un miros urat in respiratie.in ultima zi abia se mai tinea pe picioare si statea intinsa abia primind aer apoi a murit.daca puteti sa imi spuneti va rog la simptomele acestea daca vreun tratament o putea ajuta.

 2. Andreea Bugica spune:

  Buna ziua

  Am o pisica in vârsta de 4 ani o ținem in apartament dar in weekenduri când mergem la țara o luam și o lăsam prin curte .de pe 30 Decembrie seara de când i-am dat un nonovulin pt ca intra in călduri, a început sa vomite , am zis ca este o reacție adversa dar pe 2 ian am dus o de urgentă la veterinar pt ca nu mai mânca nimic stătea doar intr un loc și avea dureri mari și dacă o mângâiam.
  După analize la sânge s a constat ca are babesioza, i s a făcut antidotul , i a dispărut și icterul care ii apăruse in analize ,ficatul ii funcționează f bn acum deși mai este puțin mărit dar ea continua sa aibe dureri îngrozitoare.
  I s-a făcut o ecografie acum 3 zile și s-a observat ca un rinichi este mărit și celălalt mai mic deformat, poate de aici și durerile…
  Exista un tratament? Care ar fi acesta?
  Ea mititica are dureri f mari in continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online