Site Loader
╚śoseaua Banatului 65, Chitila, vizazi de Lidl

Pisicile, ╚Öi ├«n special cele ├«n v├órst─â, sunt predispose la boli renale. Cum ne putem dea seama de acest lucru ├«nainte de a deveni o urgen╚Ť─â veterinar─â ╚Öi a fi prea t├órziu?

Insuficien╚Ťa renal─â este o patologie care poate evolua acut sau cronic ╚Öi const─â ├«n acumularea unor produ╚Öi toxici ├«n s├ónge, care ├«n mod normal ar fi elimina╚Ťi prin urin─â.

Forma acut─â evolueaz─â rapid ╚Öi deriv─â ├«n general ├«n urma unui bloacaj urinar sau a unei infec╚Ťii a parenchimului (╚Ťesutul renal). ├Än cazul ├«n care se descoper─â ╚Öi elimin─â cauza, r─âm├óne un proces reversibil, iar dac─â nu, devine o boal─â poten╚Ťial mortal─â care progreseaz─â ├«n timp.

Forma cronic─â evolueaz─â ├«n urma compromiterii unit─â╚Ťii func╚Ťionale a rinichiului, ╚Öi anume nefronul, Acesta  nu i╚Öi mai poate exercita func╚Ťia de absorb╚Ťie ╚Öi excre╚Ťie, l─âs├ónd  compu╚Öii toxici ├«n s├ónge. Este un proces progresiv care ├«ncepe s─â se manifeste simptomatologic abia c├ónd rinichiul este compromis in propor╚Ťie de 70-80%.

Cauzele pot fi variate, genetice sau dob├óndite. Exist─â ╚Öi o predispozi╚Ťie de ras─â:

-Siameze, Orientale: amiloidoz─â

-Persane, pisica domestic─â cu p─âr lung: rinichi polichistic

-Persan─â: displazie renal─â

-Pisica domestic─â cu p─ârul scurt: agenezie renal─â unilateral─â.

O alimenta╚Ťie echilibrat─â este un factor foarte important pentru  a evita aceast─â patologie.

Posibile cauze care determin─â insuficien╚Ťa renal─â:

-boli infec╚Ťioase, virale, bacteriene

-inflama╚Ťii

-infec╚Ťii secundare (glomerulonefrite)

-patologii neoplastice (limfomul)

-medicamente nefrotoxice: antiinflamatorii de uz uman (ibuprofen, aspirin─â), antimicotice, chimioterapice

-blocaj urinar (obstruc╚Ťie uretral─â)

-calculi renali

Simtome: ├«n general pisicile nu prezint─â simptome dec├ót atunci c├ónd boala este ├«ntr-un stadiu avansat. Ini╚Ťial se poate observa un consum de ap─â important (polidipsie) ╚Öi ├«n consecin╚Ť─â o cre╚Ötere a cantit─â╚Ťii de urin─â (poliurie), ca ╚Öi ├«n diabet.

Odat─â cu evolu╚Ťia bolii apar:

-vom─â

-anorexie

-diaree

-anemie

-mucoase palide

-halitoz─â

-deshidratare

-ulcere mucoasa bucal─â

-apatie

-creșterea presiunii sângelui.

Pisica ├«ncepe s─â stea ├«n locuri izolate, m─ân├ónc─â tot mai pu╚Ťin, iar moartea survine datorit─â intoxica╚Ťiei uremice.

├Än func╚Ťie de rezultatele analizelor de s├ónge, urin─â ╚Öi a ecografiei abdominale se poate face stadializarea bolii ╚Öi se instituie terapia. Din p─âcate func╚Ťionalitatea rinichilor ├«n cazul insuficien╚Ťei renale cronice nu este recuperabil─â.

Tratamentul variaz─â ├«n func╚Ťie de gravitatea bolii, iar dieta este un factor fundamental. Exist─â o gam─â larg─â de produse destinate acestei boli care con╚Ťin proteine de ├«nalt─â calitate ╚Öi nu derivate proteice. Totodat─â monitorizarea atent─â a parametrilor renali ╚Öi hematologici este esen╚Ťial─â ╚Öi permite ajustarea terapiei astfel ├«nc├ót ╚Öansele de supravie╚Ťuire s─â creasc─â considerabil.

Un alt pas fundamental este reprezentat de efectuarea unor controale regulate la medical veterinar care const─â ├«n analize de sange, urin─â ╚Öi ecografie. Amintiti-v─â c─â ├«ntotdeauna este mai bine s─â previi dec├ót s─â tratezi, iar ├«n cazul insuficien╚Ťei renale la pisici durata ╚Öi calitatea vie╚Ťii sunt cu mult ├«mbun─ât─â╚Ťite ├«n cazul unei diagnostic─âri precoce.

Pentru a vorbi mai pe larg despre aceast─â boal─â, medicii no╚Ötri veterinari  v─â stau la dispozi╚Ťie oric├ónd!

Post Author: doctor

One Reply to “Insuficien╚Ťa renal─â a pisicilor”

  1. Buna.am avut o pisica avea varsta peste 15 ani .in ultima luna a inceput sa slabeasca iar in ultimele 2 saptamani manca destul de putin.in ultimele 4 zile de viata abia daca mai bea apa iar cu o zis inainte sa moara a vomitat un fel de de spuma alba iar apoi a inceput sa stea intinsa si sa hoarcaie. Avea si un miros urat in respiratie.in ultima zi abia se mai tinea pe picioare si statea intinsa abia primind aer apoi a murit.daca puteti sa imi spuneti va rog la simptomele acestea daca vreun tratament o putea ajuta.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ambulanta veterinara