In articolul de astazi, specialistii Supervet, clinica veterinara non stop, iti ofera informatii importante despre o afectiune des intalnita. Mastita la caini face referire la inflamarea glandelor mamare. In general, se intalneste la femele insa, in unele cazuri, poate sa se manifeste si la masculi. Cele mai predispuse la aceasta afectiune sunt femelele gestante sau care au fatat si alapteaza.
Exista doua tipuri de mastita. In primul rand, vorbim despre galactostaza (laptele nu curge), afectiune care apare la femelele gestante, foarte aproape de perioada de fatare, cand laptele se acumuleaza in glandele mamare insa puii inca nu exista ca sa ajute la golirea lor. Aceasta poate conduce la aparitia durerii si a unor zone inflamate insa, in absenta unei infectii, nu este necesara administrarea de antibiotice. Totusi, se impune o discutie cu medicul veterinar deoarece, in functie de gravitate, este posibil sa fie nevoie de tratament.
Al doilea tip de mastita este mastita septica, ce implica existenta infectiei. Aceasta poate sa fie acuta, aparand brusc, sau cronica, persistand o perioada mai lunga de timp. In principiu, infectia este una de tip bacterian. Infectiile fungice apar intr-un numar redus de cazuri.
Mastita la caini este intalnita mai rar in comparatie cu alte animale insa pot exista cazuri severe, care pun in pericol viata daca nu sunt tratate corespunzator.
Este destul de dificil sa faci diferenta intre cele doua tipuri de mastita. Prin urmare, cel mai potrivit este sa discuti cu medical veterinar care, in urma examinarii, iti poate prescrie tratamentul corespunzator. La noi poti veni indiferent de ora deoarece suntem clinica veterinara non stop.
Care sunt cauzele mastitei?
Mastita infectioasa apare atunci cand bacteriile, si rareori fungii, ajung in glandele mamare. Bacteriile se pot regasi pe piele, pot fi luate din mediul extern sau chiar proveni din sange. Este posibil ca mastita sa apara in acelasi timp cu metrita – inflamatia uterului. Cele mai intalnite specii de bacterii care provoca mastita sunt Escherichia coli, Staphylococcus sp., si Streptococcus sp.
In cazul unei female care alapteaza, agentii infectiosi patrund pritr-o glanda mamara afectata, fie ca urmare a crapaturilor si zgarieturilor provocate de gherutele ori dintii puilor, fie din cauza unei leziuni fizice, cauzata de cosul pentru fatare. Un astfel de spatiu, curatat necorespunzator ori care are zone distruse, poate contribui la aparitia mastitei.
In cazul unei femele care nu alapteaza sau al unui mascul, cauza poate fi o alta infectie din corp, care a migrat prin sange sau un potential cancer al glandelor mamare. Prin urmare, daca identifici semne de mastita la cainele tau, chiar daca nu vorbim despre o femela gestanta ori care alapteaza, este vital ca acesta sa fie examinat de un medic veterinar.
Simptome si elemente de management al riscului de aparitie a mastitei la caini – medicii veterinari si SuperVet, clinica veterinara non stop, va spun la ce sa fiti atenti.
In cazurile usoare, primele simptome ale mastitei pot fi aproape inobservabile: usor discomfort mamar, incalzirea zonei, galactostaza, inflamarea pielii si prezenta unei mase in interiorul glandei mamare. Laptele este, de obicei, rosu ori maro, din cauza prezentei celulelor albe si rosii.
Pe masura ce afectiunea se agraveaza, vei incepe sa observi aparitia durerii, evitarea ingrijirii puilor, refuzul de a se aseaza, lipsa apetitului si chiar o stare de letargie. Puii vor inceta sa ia in greutate ca urmare a insuficientei hranei. Aparitia starii febrile este unul dintre primele simptome ale infectiei moderate.
In cazurile severe, se poate vorbi de un soc septic, ce implica febra ridicata ori, in anumite situatii extreme, scaderea excesiva a temperaturii. Poti observa abcese in zona glandelor mamare ori chiar necroze.
Daca observi orice simptom de mastita, mergi cat mai repede la medicul veterinat deoarece cazurile simple pot evolua rapid iar viata cainelui este pusa in pericol. Nu ezita sa ne contactezi indiferent de ora deoarece SuperVet este clinica veterinara non stop sau poti opta pentru ambulanta veterinara.
Diagnosticarea mastitei
Diagnosticul poate fi stabilit numai de medicul veterinar. In general, acesta se bazeaza pe examenul fizic si pe informatiile pe care i le oferi. Galactostaza nu va necesita investigatii suplimentare insa mastita infectioasa, da.
Testele includ colectarea unei mostre de lapte intr-un mediu aseptic, si analiza acesteia in vederea identificarii bacteriei. Ulterior, se testeaza rezistenta ei la diferite antibiotice. Acest test il ajuta pe medicul veterinar sa determina cel mai potrivit antibiotic pentru cainele tai.
In functie de gradul de severitate, pot fi realizate si alte teste, precum si analize din sange. La masculi sau la femelele care nu sunt gestante, investigatiile ulterioare sunt necesare pentru a depista sursa infectiei. La noi, fiind clinica veterinara non stop, putem sa va ajutam cu efectuarea analizelor indiferent de ora la care puteti veni.
Tratamentul in cazul mastitei la caini la clinica veterinara non stop te ajuta sa salvezi timp pretios pentru ca prietenul tau sa fie in siguranta
Tratamentul difera in functie de gravitatea afectiunii. In cazurile usoare, se administreaza antibiotice si antiinflamatoare. Daca tratamentul este stabilit inca din faza incipienta, recuperarea are loc rapid. Compresele caldute si strangerea usoara a glandelor mamare afectate impiedica formarea unor abcese. Este important si sa fie protejata glanda afectata pentru a nu se intretine infectie ca urmare a unei zgarieri/loviri. Cainele trebuie monitorizat, cu atentie, pentru a se identifica raspunsul la tratament si a evita agravarea starii. In cazul in care antibioticul pare sa nu isi faca efectul, se impune o noua vizita la cabinetul veterinar in vederea schimbarii tratamentului.
In cazurile moderate ori severe, este posibil sa fie nevoie de spitalizare pentru realizarea unor perfuzii si antibiotice puternice. Medicul veterinar poate realiza mai multe radiografii pentru a monitoriza evolutia si a confirma reducerea abceselor din interiorul glandelor mamare. Prezenta unui abces poate necesita si o interventie chirurgicala ce are ca scop eliminarea infectiei. Daca problema este cauzata de secretia de lapte, sunt prescrise medicamente care contribuie la stoparea lactatiei.
Confirmarea unei tumori implica interventii chirurgicale si procedura de chimioterapie. Este posibil sa fie nevoie si de tratarea infectiilor secundare, in cazul in care afectiunea s-a raspandit la nivelor altor organe. Poti apela la un veterinar online in cazul in care nu te poti deplasa.
Actioneaza imediat in cazul in care suspectezi faptul ca cel mai bun prieten al tau sufera de mastita. La noi poti veni oricand deoarece suntem clinica veterinara non stop. Medicii nostri veterinari vor avea grija sa ii ofere cel mai potrivit si sigur tratament.