În modulul cardiac și aretimia cardiacă sunt deseori confundate. În articolul de astăzi medicii veterinari Supervet Solutions, clinică veterinară non stop București, vor încerca să facă diferența între aceste două afecțiuni, prezentând toate informațiile relevante despre ele.
Anatomie și fiziologie cardiacă de bază
Inima este un organ muscular involuntar care este situat în cavitatea toracică (piept). Acest organ important are multiple funcții diferite și funcționări interne care îl fac mai complex, deși are un scop principal – și anume de a reoxigena sângele și de a-l pompa în tot corpul pentru utilizare. Fără această funcție vitală, viața nu este durabilă. În inimă, există 4 camere diferite și 4 valve separate.
Valvele ajută la controlul circulației sângelui între camerele inimii. Când sângele intră pentru prima dată în inimă este dezoxigenat și trebuie să circule prin primele 2 camere ale inimii (atria dreaptă și ventriculul drept) și apoi să intre în plămâni pentru a prelua mai mult oxigen. După aceasta, sângele oxigenat va circula înapoi prin celelalte 2 camere ale inimii (atria stângă și ventriculul stâng), astfel încât să poată fi ejectat din inimă prin aortă și sângele proaspăt oxigenat poate fi circulat în tot corpul.
Ce este un suflu cardiac?
Un suflu cardiac se referă la sunetul sângelui turbulent care circulă prin camerele separate ale inimii – acest sunet poate fi auzit cu un stetoscop și poate fi fie congenital (prezent de la naștere), fie dobândit mai târziu în viață. Acest sunet poate fi adesea descris ca un sunet de „mașină de spălat” la auscultarea (ascultarea) inimii. Dacă nu este prezent nici un suflu al inimii, acest sunet nu ar trebui să fie auzit, iar bătăile inimii ar trebui să sune mai mult ca un „LUBB-DUPP” clar, care este denumit zgomot normal al inimii.
Vestea bună este că nu toate suflurile cardiace indică ceva negativ sau că se dezvoltă un proces de boală. Partea dificilă este că majoritatea murmurelor inimii vor suna similar la prezentare, indiferent dacă sunt sau nu problematice pentru sănătatea animalului tău de companie.
Una dintre caracteristicile distinctive ale unui suflu cardiac la auscultarea pieptului este zgomotul. Puterea unui suflu cardiac este clasificată de la 1 la 6. Gradul 1 fiind un suflu subtil/liniștit al inimii care se aude uneori doar intermitent și peste anumite părți ale inimii, iar un grad 6 este un suflu cardiac foarte puternic care se aude din fiecare punct al pieptului. Cu toate acestea, zgomotul nu indică neapărat severitatea bolii.
Locația unde se aude murmurul poate fi, de asemenea utilă, în punerea unui diagnostic. Uneori, suflul poate fi auzit doar atunci când se ascultă o anumită parte a inimii (de exemplu, atriul stâng sau drept sau ventriculii stângi sau drepti) – acest lucru ajută la stabilirea locului de unde provine suflul și în terminologia medicală este denumit punctul de impuls maxim sau PMI pentru abreviere.
Care sunt simptomele suflului cardiac?
Adesea, animalele de companie nu vor prezenta niciun semn de suflu cardiac – de obicei acesta reprezintă o constatare accidentală în timpul unui examen fizic anual. Deși, dacă animalul tău de companie are un suflu cardiac, medicul veterinar îți va pune, de asemenea, întrebări cu privire la potențialele simptome. Răspunsul la aceste întrebări îi va oferi medicului veterinar o idee mai bună despre cât de gravă poate fi problema în cauză și de cât timp a fost prezentă. Unele semne observate clinic ale pacienților care suferă de boli cardiace pot include toleranță scăzută la activitatea fizică, respirație grea/gâfâit în timpul repausului, tuse, leșin, scădere în greutate și scăderea apetitului.
Dacă este nevoie de mai multă analize vederea stabilirii diagnosticului, una dintre cele mai eficiente modalități de a afla dacă un suflu cardiac ridică probleme de sănătate este evaluarea cu ajutorul unei ecocardiograme. O ecocardiogramă este o ecografie a inimii care poate vizualiza funcționarea ei internă și funcțiile valvulare.
Cauze potențiale simple ale suflului cardiac care nu afectează sănătatea:
- Câini de rase mari atunci când sunt în proces de creștere: uneori, turbulența sângelui poate provoca un sunet distinct la rasele mai mari atunci când sunt încă în creștere – acest lucru poate fi observat la o vârstă fragedă și, de obicei, se va rezolva până la aproximativ 6 luni. În cazul în care persistă după această vârstă sunt necesare teste suplimentare
- Stres/excitare excesivă sau gâfâit: dacă se aude pentru prima dată un potențial murmur de grad scăzut și animalul de companie este foarte stresat sau entuziasmat în momentul vizitei, medicul veterinar poate solicita animalul de companie să revină în câteva săptămâni pentru a reevalua și a vedea dacă murmurul este încă prezent.
Cauze patologice potențiale pentru suflu cardiac:
- Defecte valvulare: Unele probleme valvulare pot include valve care nu permit ca suficient sânge să treacă prin ele (stenoză), valve îngroșate sau cele care nu se închid complet și corect.
- Șunturi cardiace: un șunt cardiac se referă la existența unui flux de sânge necorespunzător între camerele inimii sau vasele de sânge.
- Defecte ale septului (gaură în inimă): O gaură în severitatea inimii va depinde de obicei de locație și cât de mare este zona afectată.
- Cardiomiopatie dilatată: se referă la camerele lărgite ale inimii și este mai frecventă la câini. Când aceste camere se măresc, este mai dificil pentru inimă să pompeze sângele în mod eficient.
- Cardiomiopatie hipertrofică: o boală care îngroașă pereții inimii și o face să fie mai puțin eficientă în circulația sângelui. Această boală este mai frecventă la pisici.
Ce este o aritmie cardiacă?
Pe de altă parte, o aritmie cardiacă se referă la un ritm cardiac anormal. Când se întâmplă acest lucru, inima poate să bată prea încet, prea repede sau să sară o bătaie. Acest lucru poate fi auzit folosind un stetoscop sau vizualizat pe un aparat de electrocardiogramă (ECG).
În timpul unei bătăi normale ale inimii, un semnal electric este generat și emis de la nodul sinoatrial (SA), care este cunoscut și sub numele de stimulator cardiac al inimii. Acest nod este format dintr-un grup specializat de celule situate în atriul drept al inimii. Odată ce nodul SA generează un semnal electric, acesta va călători apoi prin porțiunea superioară a inimii, provocând contractarea atriilor și apoi va continua să meargă în jos până când ajunge la nodul atrioventricular (AV) care este situat în partea inferioară a inimii, atriul drept. Acest nod continuă să trimită semnalul în partea inferioară a inimii și va face ca ventriculii să se contracte și să circule sângele în tot corpul. Momentul acestor semnale este important și va determina cât de repede sau încet va bate inima. Atunci când aceste semnale electrice sunt perturbate, poate provoca o neregularitate a bătăilor inimii, cunoscută și sub numele de aritmie.
Unele aritmii cardiace pot fi normale și nu sunt motive de îngrijorare. De exemplu, majoritatea câinilor vor prezenta o aritmie sinusală. Aceasta înseamnă că ori de câte ori câinele inspiră, inima va bate mai repede și va încetini pe măsură ce expiră. Pe de altă parte, unele tipuri de aritmii pot fi demne de îngrijorare și ar trebui evaluate în continuare.
Care sunt simptomele și cauzele aritmiilor?
Simptomele unei aritmii nu sunt de obicei afișate decât dacă sunt anormale sau susținute pentru o perioadă lungă de timp. În unele cazuri, dacă există o aritmie subiacentă care este cauzată de sau provoacă o boală de inimă, pot fi afișate semne clinice ale bolii de inimă, cum ar fi letargie, toleranță redusă la efort, leșin, balansare etc.
În cazul în care câinele sau pisica ta se confruntă cu oricare dintre simptomele de mai sus pentru o perioadă anormală de timp, se recomandă să soliciți asistență medicală de la un cardiolog veterinar.
Există multe cauze diferite ale aritmiilor cardiace, printre care:
- Anemie
- Boala cardiacă structurală
- Boli ale splinei, ficatului, sistemului GI sau creierului
- Boala nodului SA sau AV
- Trauma
- Cancerul
- Vârsta
- Factori genetici
Există mai multe tipuri diferite de aritmii cardiace care pot fi cauzate de oricare dintre factorii de mai sus. Pentru a diagnostica oficial o aritmie cardiacă și a determina ce tip este prezent, medicul veterinar va asculta pieptul animalului tău de companie cu un stetoscop și va evalua, de asemenea, semnalele electrice cu ajutorul unui electrocardiograf (ECG).
Așa cum spuneam cele mai multe cazuri sunt identificate în urma controalelor de rutină. Tu când ai fost ultima dată cu animalul tău de companie la un astfel de control? Scrie în privința problemelor cardiace timpul poate face diferența așa că nu mai aștepta. Fă-ți acum o programare dând click aici pentru a fi sigur că pisica ori câinele tău se află în cea mai bună stare de sănătate,