Osteoartrita la animalele de companie este o afectiune cu care ne confruntam destul de des la cabinet. Intr-adevar, cea mai mare parte a animalelor de companie suferta de aceasta boala intr-un anumit moment din viata. Desi nu genereaza o infirmitate, in majoritatea cazurilor ea afecteaza calitatea vietii acestora.
Specialistii clinicii noastre sustin prevenirea si tratarea timpurie a bolii astfel incat animalele sa nu fie nevoie sa suporte durerile aferente acestei afecțiuni.
Aspecte generale privind osteoartrita la animalele de companie
O articulatie normala este formata din doua oase ce sunt tinute impreuna cu ajutorul unei capsule articulare. Intre cele doua oase exista o substanta buretoasa numita cartilaj. O alta substanta uleioasa numita lichid sinovial lubrifiaza, de asemenea, articulatia.
Afecțiunile articulare apar ca urmare a uzurii normale a acestora in timp sau in urma unei leziuni. Astfel, cartilajul se poate deteriora sau capsula articulara se subtiaza, conducand la procese inflamatorii si implicit la durere. Aceste schimbari sunt cunoscute sub denumirea de osteoartirita.
Din pacate, problemele nu se opresc aici. Pe masura ce cartilajul se deterioreaza, corpul genereaza un raspuns autoimun ce conduce la o deteriorare si mai accentuata a articulatiei. Este un cerc vicios care nu este numai dureros ci si contribuie la scaderea mobilitatii animalului de companie.
Combaterea osteoartritei la animalele de companie
Chiar daca osteoartrita apare dincolo de cat de proactivi suntem in combaterea ei, ea reprezinta o afectiune ce poate fi gestionata. Medicii nostri veterinari recomanda o abordare multi-directionala atunci cand incerca sa ajute animalele de companie sa se bucure de o viata fara probleme.
Planul de gestionare osteortritei cuprinde:
- Un plan de management al greutății. Menfinerea greutatii corespunzătoare este esentiala atunci cand iti doresti sa ajuti un animal cu artrita. O greutate mai mare pune si mai multa presiune pe articulatiile deja dureroase, conducând la cresterea nivelului mediatorilor inflamatorii din sange.
- Asigurarea de suplimente nutritionale – suplimentele precum glucozamina, condroitinul si acizii grasi tip omega-3 au efecte benefice asupra articulatiilor afectate de artrita. Specialiștii nostri adauga, pe langa acestea, medicamente cu rol antioxidant, antiinflamator si colagen pentru a stopa atacul organismului asupra articulatiilor deteriorate.
- Plan alimentar adaptat. Dietele speciale pot contribui si ele la mentinerea unei greutăți potrivite si la oferirea de substanțe nutritive necesare.
- Medicatie – Sunt folosite medicamente pentru scaderea inflamatiei si ameliorarea durerillr astfel incat animalul de companie sa isi poata mentine un stil de viata activ, prevenindu-se atrofierea mușchilor si agravarea artritei.
- Exercitii si recuperare – asa cum este si la oameni, exercitiile si terapia de recuperare pot ajuta la mentinerea greutății potrivite, creșterea masei musculare, scăderea nivelului de durere si sustinerea functiilor normale.
- Injecții la nivelul articulatiilor – injectiile intra-articulare cu medicamente cu rol antiinflamator precum steroizii ajuta la ameliorarea durerilor.
- Terapia cu laser rece – Folosirea laserului rece castiga din ce in ce mai mult teren ca si adjuvant al mobilitatii. Aceasta ajuta la scaderea inflamatiei, tratarea durerii si acclerarea vindecarii.
- Medicina regenerativa – trafamentele precum injectiile cu plasma bogata in nutrienti au efecte extraordinare.
Daca te confrunti cu probleme cauzate de osteoartrita la animalele de companie nu ezita sa ceri ajutorul. Esti in locul potrivit iar specialistii nostri iti stau la dispozitie 24/7.