Otita externa la pisici

otita externa la pisici

In ultima perioada am primit numeroase intrebari cu privire la otita externa la pisici. Prin urmare, am realizat un articol special in cadrul caruia va oferim mai multe informatii despre aceasta boala.

Portiunea tubulara din urechea externa care conduce sunetul catre timpan se numeste canal auditiv. Cea mai frecventa afectiune a acestuia este otita externa si apare in momentul in care celulele care delimiteaza canalul auricular se inflameaza.

Otita externa la pisici: simptome

Printre principalele simptome identificam scuturarea capului, scarpinarea urechilor, mirosul deranjant, roseata pielii, umflarea si descuamarea pielii. Canalul auricular poate fi dureros sau prezenta mancarimi in functie de cauza si de durata afectiunii. Poate fi afectate o ureche sau ambele iar simptomele apar fie brusc, fie dureaza o perioada mai lunga de timp.

Otita externa la pisici: cauze

Otita externa poate fi cauzata de numerosi factori. Unii dintre acestia precum parazitii, obiectele necunoscute sau alergiile cauzeaza direct inflamarea, in timp ce altii precum bacteriile sau infectia urechii mijlocii agraveaza sau perpetueaza aceasta afectiune. Identificarea acestor factori reprezinta cheia unui tratament eficient. In caz contrar, boala poate reveni.

Otita externa la pisici: diagnostic

Istoricul pisicii si examinarea fizica si a pielii ofera indicii pretioase cu privire la cauzele otitei externe. Regiunile din jurul urechii pot prezenta dovezi ale unor traume provenite, de exemplu, de la scarpinare, roseata sau anormalitati ale pielii. Deformarea urechilor, cresterea anormala de tesut in cadrul canalului auriculat si scuturarea frecventa a capului sugereaza un disconform prezent de mult timp.

Este posibil sa fie nevoie de sedare sau de anestezie pentru a permite examinarea cu ajutorul otoscopului. Acest lucru este valabil mai atunci cand urechea este dureroasa, canalul astupat cu resturi de tesut descompus ori pisica nu este cooperanta.

Examinarea cu ajutorul otoscopului permite identificarea existentei unor corpuri straine ori polipi adanci in ureche, acumulari de tesut mort, infectii cu paraziti sau rupturi ale timpanului. De cele mai multe ori, medicii veterinar preleveaza proble din ureche cu ajutorul unor apliatoare cu bumbac. Examinarea la microscop a problema poate arata daca exista infectii sau paraziti. Mai multe probe pot fi luate pentru o cultura de laborator in vederea identificarii oricarui tip de bacterie ce cauzeaza infectia. Se poate apela si la studierea mostrelor din blana pentru a se identifica prezenta unor micoze (infectii fungice contagioase).

Exista situatii in care sunt realizate analize suplimentare in vederea stabilirii cauzelor inflamatiei. Sunt recomandate testele de alergii. Pisicile care au o inflamatie obstructiva persistenta intr-o singura ureche pot sa aiba parte de o biopsie pentru a se exclude prezenta unei tumori.

Mai pot fi necesare o radiografie, o tomografie computerizata sau o analiza imagistica pe baza de rezonanta magnetica in cazul in care medicul suspecteaza ca urechea interna si/sau urechea medie sunt, de asemenea, afectate.

Otita externa la pisici: tratament

Pentru a trata aceasta afectiune, medicul veterinar trebuie sa identifice si combata toate cauzele. Durerea trebuie, de asemenea, combatuta. In general, medicatia contine o combinatie intre antibiotice, medicamente antifungice si glucocorticoide (steroizi care au rolul de a reduce inflamatia).

Atunci cand este aplicata corespunzator, medicamentatia potrivita va forma o pelicula fina peste celulele care inconjoara canalul urechii externe. Medicatia orala sau injectabila va fi inclusa in tratament in cazul in care inflamatia persista in timp sau este afectata si urechea medie. Pisicilor care au raie auriculara li se prescriu si medicamente cu rol antiparazitar.

Deoarece medicatia topica poate fi inactivata de scurgerile din urechi sau de producerea excesiva de cerumen, medicul veterinar poate curata si usca urechile inainte de a aplica tratamentul. In cazul pisicilor cu urechi dureroase este posibil sa se impuna anestezia generala pentru o curatare corespunzatoare.

Cei mai multi medici recomanda sa astepti pana la inceperea curatarii urechilor acasa, stabilind o noua consultatie dupa 5-7 zile de la prima.

Remediile traditionale precum peroxidul de hidrogen sau otetul diluat trebuie sa se evite. Ele pot afecta si descoama pielea aferenta canalului auricular, generand, de asemenea, o crestere a secretiilor care poate conduce la infectii bacteriene. Substante care, in mod normal, nu irita urechea pot afecta o ureche deja inflamata. Discuta cu medicul tau veterinar inainte de a pune orice in urechea pisicii tale si foloseste numai acele produse ce ti-au fost recomandate de acesta.

Tratamentul trebuie sa continue pana cand infectia nu mai exista. Mergi la controale regulate pentru a te asigura ca tratamentul nu a fost oprit prea repede.

Otita externa la pisici: preventie

Verifica in mod regulat urechile pisici si noteaza orice schimbare a temperaturii sau culorii pielii, umezirea sau uscarea brusca, pierderea blanitei, existenta pielii descuamate, etc. Atunci cand apar asemenea modificari discuta imediat cu medicul tau veterinar. Nu curata urechea si nu aplica niciun tratament fara sa ai recomandarea unui specialist.

Daca banuiesti ca pisica ta sufera de otita sau ai orice intrebari pe aceasta tema, nu ezita sa ne contactezi. Medicii nostri veterinari iti stau la dispozitie non-stop pentru a te ajuta sa ai un animal de companie sanatos si fericit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online