Stim ca momentele in care animalul tau companie este bolnav pot fi foarte stresante si incarcate din punct de vedere emotional. Iar lucrurile devin si mai complicate avand in vedere faptul ca acestea nu au capacitatea de a comunica cu tine. Totusi, este important sa stii ca cele mai obisnuite boli au simptome pe are si tu le poti identifica astfel incat sa fie tratate la timp. Este, de asemenea, esential sa nu amani vizita la cabinetul veterinar o data ce le-ai observat. In cazul in care ai un program foarte incarcat, poti alege o clinica veterinara non stop, asa cum esti si SuperVet. In plus, noi iti punem la dispozitie serviciul de ambulanta veterinara deci medicii nostri se pot deplasa la tine acasa, la orice ora. Suntem mereu aici pentru a te ajuta si a sustine starea de bine a prietenilor tai cu blanita.
Sa vedem impreuna principalele afectiuni ce pot crea probleme pisicii ori cainelui tau.
-
Obezitatea
Obezitatea este considerata una dintre cele mai daunatoare probleme de sanatate deoarece poate conduce rapid la alte afectiuni precum probleme cardiace, diabet, atrita ori chiar cauza moartea animalului. Partea buna este faptul ca poate fi usor identificata. Se intampla mai rar ca obezitatea la animale sa fie cauzata de un metabolism incet. Cel mai des, ea este cauzata de hranirea in exces a animalului ori de lipsa de exercitiu. O dieta potrivita si miscarea pot face minuni. Medicul veterinar te poate ajuta sa stabilesti paramentrii normali ai cainelui ori pisicii si o schema care sa iti permita sa ajungi la ei si sa ii mentii.
-
Dirofilaria
Dirofilaria poate sa genereze anumite simptome care functioneaza ca semnale de atentionare: tuse uscata, pierdere in greutate, respiratie greoaie si reactii alergice. In general, acestea sunt mai frecvente la caini dar se manifesta si la pisici. Boala este transmisa de tantari si poate fi tratata daca este identificata in faza incipienta, la caini. Din pacate, in cazul felinelor nu a fost, inca, descoperit un tratament eficient.
-
Problemele dentare
Multe afectiuni incep datorita unor probleme dentare. Este cazul afectiunilor inimii si rinichilor. In cazul in care observi ca animalul tau de companie are o respiratie urat mirositoare, ai grija sa mergi regulat la cabinetul veterinar pentru curatarea dintilor. Acest lucru previne aparitia depunerilor de tartru, a afectiunilor gingivale si a proliferarii bacteriilor daunatoare pentru sanatate.
In general, parvovirozele apar acolo unde rata de vaccinare este mica. Unul dintre cele mai periculoase simptome este diareea care poate pune viata in pericol prin deshidratare severa. Rata de mortalitate depinde de mai multi factori printre care timpul de identificare al simptomelor, timpul pana la consultantia medicala de specialitate si sistemul imunitar al animalului. In cazul in care banuiesti ca animalul tau sufera de parvoviroza iti recomandam sa apelezi la serviciul de ambulanta veterinara sau sa vii tu la noi, indiferent de ora, deoarece suntem clinica veterinara non stop.
-
Jigodia (distemper)
Rapciuga este un al virus al carei aparitie poate fi prevenita prin vaccinare, motiv pentru care cei mai expusi sunt cainii prea mici ca varsta pentru a fi vaccinati sau cei care nu au fost vaccinati niciodata. Printre simptome se regasesc simptomele neurologice, secretiile nazale si febra ridicata iar rata de mortalitate este ridicata. Cainii care supravietuiesc vor ramane cu sechele precum convulsii sau pernutele de la labute intarite. La pisici, rapciuga este cunoscuta sub numele de Panleucemie si se manifesta cu febra, depresie, varsaturi, diaree, uneori cu sange, convulsii. Debutul bolii este brusc, cu febra mare si poate fi confundat cu otravirea, mai ales din cauza starilor de voma, diaree ori lipsa de pofta de mancare.