Primele luni de viata ale catelului sunt cele mai importante. In aceasta perioada el isi intalneste companionii umani si invata cum sa interactioneze si sa se adapteze la mediul inconjurator.
O masura extem de importanta este vaccinarea cainelui pentru a ne asigura ca acesta va creste sanatos si fericit.
Vaccinurile pot fi standard, adresate tuturor raselor de caine, sau specifice, in functie de modul de viata al catelului si zona in care acesta locuieste.
Cand se face vaccinarea?
In momentul in care ati adoptat un catel este recomandat sa fie examinat de medicul veterinar.
Acesta stabileste daca vaccinarile anterioare sunt corespunzatoare sau nu, si va stabili o schema pentru urmatoarele vaccinari.
De regula, puii de caine trebuie vaccinati la fiecare 2 – 3 saptamani, atunci cand au varsta intre 6 si 8 saptamani. Ultimul vaccin nu trebuie facut mai devreme de 12 saptamani si de asemenea nu se incepe vaccinarea la o varsta mai mica de 6 saptamani.
Schema standard de vaccinare cuprinde administrarea de vaccin contra jigodiei canine, adenovirus, parvoviroza canina, virusul paragripal si virusul rabic.
Alte vaccinuri optionale sunt cele contra Bordetella (tusea de canisa), boala Lyme, Leptospirozei, si se administreaza la recomadarea veterinarului in functie de factorii de risc si zona in care locuiti.
Bordetella sau tusea de canisa este o boala extrem de contagioasa care se manifesta prin tuse persistanta si care in unele cazuri poate duce la afectare pulmonara grava.
Leptospiroza este o infectie bacteriana ce se poate lua din apele infectate cu urina mamiferelor purtatoare ale bacteriei. Aceasta boala cauzeaza insuficienta renala si hepatica.
Boala Lyme este o boala transmisa prin capuse cauzata de bacteria Borrelia burgdoferi care se manifesta prin febra, letargie, apetit scazut si in cazuri severe declin renal.
Cele 2 patologii fiind endemice vaccinurile contra acestora sunt de regula recomandate pentru catei din anumite zone geografice ce petrec mai mult timp afara in natura.
Cele mai utilizate sunt vaccinurile multivalente, ce contin diferiti antigeni, si astfel puiul va fi imunizat impotriva mai multor microorganisme. Acestea sunt sigure si au avantajul administrarii intr-o singura doza, evitand inteparea repetata a puiului, fiind utilizate de majoritatea medicilor veterinari. Exemple de vaccinuri multivalente: DA2P contra jigodiei, parvovirozei si adenovirusului 2, DA2PP care pe langa cele mentionate anterior, asigura protectie si contra virusului paragripal.
Este recomandat ca animalul sa ia contact cu mediul exterior numai dupa terminarea schemei complete de vaccinare.
- 6 saptamani de viata – DA2PP impotriva jigodiei, adenovirusul tip 1 si 2, virusul paragripal si parviviroza;
– daca este nevoie Bordetella (tusea de canisa);
- 10 sapatamani de viata-DA2PP;
– daca este nevoie Leptospiroza, boala Lyme;
- 13 saptamani – DA2PP;
- 16 saptamani – DA2PP;
– rabie;
- 1 an – rapelul pentru toate vaccinurile anterioare;
O alta schema de tratament ar fi vaccinare din 14 in 14 zile, incepand cu varsta de 6 saptamani, incepand cu vaccinul DP, urmat de DHPPI-L, repetat vaccinul DP si ultimul vaccin DHPPI-LR.
Vaccinurile sunt produse farmaceutice sigure pentru majoritatea cateilor si au rolul de a proteja animalul contra unei patologii serioase ce poate duce chiar la deces.
Ca orice produs biologic, vaccinurile pot avea si efecte adverse, care de cele mai multe ori sunt minore si se remit dupa 24 – 48 de ore. Cele mai intalnite efecte adverse sunt apatie, febra, durere la locul inocularii si voma. Daca acestea nu se remit dupa 48 de ore este indicat sa contactati medicul veterinar.
O reactie rara ce aparea poate fi socul anafilactic in cazul in care catelul este sensibil la una din substantele vaccinului. Simptomele intalnite sunt: dificultati de respiratie, scaderea tensiunii arteriale si colaps. In acest caz puiul trebuie dus de urgenta la un cabinet veterinar.
Costurile vaccinarii variaza de la o schema la alta, iar cel care va poate indruma si ghida de-a lungul acestui process este medicul veterinar.
Ieri am fost cu cățelul la al 3 lea vaccin, cand am ajuns acasă a început să vomite ,nu mănâncă a băut doar puțină apă pe la 23si 45 minute iară A vărsat la ora 1 si 30 din nou intrebarea mea este normal sa fie asa? Va multumesc frumos
Buna ziua! Voma dupa vaccinare nu este un simptom tocmai intalnit. Va recomandam sa mergeti la un cabinet veterinar daca simptomele persista.