Un vaccin este un produs care stimuleaza sistemul imunitar al animalului, determinandu-l sa produca anticorpi care sa lupte impotriva unor boli specifice. Acesta fie impiedica aparitia bolii, fie asigura o forma mai usoara. In general, vaccinurile sunt sub forma injectabila, desi exista si vaccinuri ce pot fi administrate pe gura sau pe nas. Imunizarea joaca un rol foarte important in controlul afectiunilor contagioase, impiedicand raspandirea acestora, atat la pui cat si la felinele adulte.
Exista doua categorii diferite de vaccinuri: principale si secundare. Despre ambele categorii vom discuta in articolul de astazi.
-
Vaccinuri principale
Vaccinurile principale se recomanda tuturor puilor si pisicilor adulte, fiind considerate vitale pentru pastrarea sanatatii si a starii lor de mine si protejand impotriva bolilor cu o rata ridicata de mortalitate. Acestea ofera protective impotriva:
- Calicivirusului felin
- Rinotraheitei virale
- Panleucopeniei feline – parvoviroza
- Virusului rabiei
Vaccinul FVRCP este folosit pentru a preveni trei dintre afectiunile respiratorii anterior mentionate – Rinotraheita virala, Calicivirusul si Panleucopenia.
Vaccinul antirabic la pisici se administreaza anual. Chiar daca vorbim despre pisici care traiesc numai in interior, el se recomanda ca si masura de protectie. Acest vaccin este impus si de lege, in momentul in care o felina urmeaza sa calatoreasca in afara tarii. In plus, pentru pisicile care ies si afara este un vaccin esential deoarece soarecii si sobolanii pot fi purtatori ai acestei boli si o vor transmite usor unei pisici care ii vaneaza.
Inainte de administrarea vaccinului antirabic se impune o deparazitare interna. In cazul in care pisica sufera de infestare cu paraziti interni efectul vaccinului va fi anulat.
-
Vaccinuri secundare
Vaccinurile secundare se recomanda in functie de stilul de viata al fiecarei pisici in parte si de potentialii factori de risc. Acestea ofera protectie impotriva:
- Leucemiei feline
Acest vaccin este recomandat pentru felinele care petrec timp in spatial exterior. Leucemia feline este un virus care se raspandeste usor prin saliva felinelor infestate si, mai rar, prin urina si fecale. Acest virus mai este cunoscut ca si „boala pisicilor prietenoase”, avand in vedere transmiterea prin saliva in timpul imperecherii, ori in momentul in care pisicile impart litiera, vasele de apa ori de mancare. Virusul nu este foarte contagios, fiind necesar un contact prelungit cu o pisica bolnava. Muscatura de pisica poate, de asemenea, sa contribuie la transmiterea infectiei, mai ales de la pisica mama la pui, atunci cand ii curate. Leucemia feline este a doua caza de deces la pisici, dupa incidentele traumatice. Totusi, 30% dintre pisicile care iau virusul isi pot crea rezistenta sau lupta impotriva lor, in timp ce altele vor ramane cu o infectie care persista pe toata durata vietii.
Se considera, in mod eronat, ca leucemia feline este o condamnare automata la moarte. In realitate, unele pisici nu vor manifesta simptome multi ani dupa ce au contractat virusul si au sansa de a se bucura de o viata lunga si sanatoasa, daca sunt diagnosticate ca adult. Pisicile infectate nu vor muri din cauza virusul in sine ci din cauza unei afectiuni secundare ce apare ca urmare a scaderii imunitatii.
Nu exista un tratament curent pentru Leucemia felina. Prin urmare, vaccinarea joaca un rol esential in prevenirea raspandirii virusului.
Specialistii SuperVet, clinica veterinara non stop, recomanda testarea tuturor pisicilor care nu au un istoric medical cunoscut inainte de administrarea vaccinului. De asemenea, ar fi optim ca pisicile care au virusul aferent Leucemiei feline sa locuieasca numai cu alte pisici aflate in aceeasi situatie, nu si cu pisici ce au rezultat negativ, tocmai pentru a se evita transmiterea.
-
Schema de vaccinare
Vaccinarea puilor de pisica se recomanda a fi inceputa la opt saptamani. Inainte de administrare, puii sunt protejate de anticorpii primiti prin intermediul laptelui matern. Unele vaccinuri pot sa aiba nevoie de 2 sau 3 boostere pentru a fi eficiente complet. Schema de vaccinare poate sa difere de la o pisica la alta si trebuie stabilite de medical veterinar. Daca nu doresti sa vii cu puii la cabinet, poti apela la serviciul de ambulanta veterinara iar medicii nostri se vor deplasa la tine acasa.
O schema generala de vaccinare poate arata astfel:
- 8 saptamani
- FVRCP – Rinotraheita virala felina, Calicivirus, Panleucopenie
- 12 saptamani
- FVRCP – Rinotraheita virala felina, Calicivirus, Panleucopenie
- FeLV – Virusul leucemiei feline, pentru pisicile cu risc
- 16 saptamani
- FVRCP – Rinotraheita virala felina, Calicivirus, Panleucopenie
- FeLV – Virusul leucemiei feline, pentru pisicile cu risc
- Vaccinul antirabic
Cele mai multe vaccinuri isi for pastra eficienta aproximativ un an dupa primirea dozei finale.
Daca mai aveti intrebari pe aceasta tema nu ezitati sa ne contactati.