Sterilizarea este una dintre cele mai frecvente proceduri efectuate în cabinetele veterinare. Numeroasele studii efectuate de-a lungul timpului, demonstrează faptul ca aceasta predispune animalele la creștere în greutate și chiar obezitate. Prin urmare, dacă pisica ta a fost sterilizată sau este programată la o astfel de procedură, merită să iei în considerare gestionarea dietei, dar nu îți face griji… Specialiștii SuperVet Solutions îți stau la dispoziție la orice oră pentru a te consilia deoarece suntem cabinet veterinat non stop. De asemenea, dispunem de serviciul de ambulanță veterinară deci ne putem deplasa chiar la domiciliul tău.
În articolul de astăzi vom discuta despre sterilizarea la pisici, de ce și ce modificări dietetice sunt recomandate pentru a asigura o sănătate optimă pentru prietena tău felină.
De ce sterilizăm pisicile?
După cum sa menționat și anterior, sterilizarea este una dintre cele mai frecvente proceduri în cabinetele veterinare. Dar de ce? Aceasta reprezintă procedura chirurgicală de îndepărtare a organelor de reproducere; la masculi li se îndepărtează testiculele, iar femelelor le sunt îndepărtate ovarele și uterul.
În primul rând, sterilizarea împiedică pisicile să aibă pui nedoriți! Vedem din ce în ce mai multe cereri de adopții ori pisici abandonate pe străzi. Prin urmare, prin sterilizarea lor se încearcă minimizarea acestei probleme. În al doilea rând, sterilizarea femelelor le împiedică să dezvolte o infecție gravă a uterului, care pune viața în pericol, numită piometru. De asemenea, prin sterilizarea femelelor, acestea nu vor mai intra în „călduri”, și nu vor mai prezenta modificări comportamentale și semne de stres.
Masculii necastrați pot, de asemenea, să fie afectați de stres și hoinăresc pentru a căuta, cu disperare, o femelă. În plus, pisicile masculi nesterilizate manifestă uneori mai multă agresivitate și se luptă frecvent cu alte pisici. Acest lucru duce adesea la leziuni, cum ar fi abcesele mușcăturii de pisică, iar mușcăturile de pisică sunt o cale de transmitere a SIDA felinei (FIV). De asemenea, sterilizarea pisicilor masculi urmărește să reducă comportamentul lor de „pulverizare” și de marcare a teritoriului, deși acest lucru nu este garantat.
Sterilizarea și legătura sa cu obezitatea
Legătura dintre castrare și obezitate/creștere în greutate este mai recunoscută la câini, dar și pisicile suferă de acest lucru! Sterilizarea pisicilor este legată de obezitate dacă nu există nicio modificare a dietei sau a unui plan de hrănire adecvat în momentul intervenției chirurgicale.
În momentul sterilizării, sursele hormonilor lor sexuali sunt îndepărtate. (Marea majoritate a testosteronului și a estrogenului sunt produse în testicule și, respectiv, ovare). Acest lucru duce la o reducere a ratei lor metabolice și a cererilor de energie. Prin urmare, pisicile care sunt hrănite cu exact aceeași dietă ca și înainte de intervenție vor crește în greutate. Pisicile sterilizate necesită doar 75-80% din hrana necesară pisicilor întregi pentru a atinge greutatea optimă (Root și colab., 1996). Pisicile sterilizate își vor crește aproape întotdeauna, în mod natural, aportul de hrană dacă au hrană la dispoziție. Prin urmare, pentru a atinge un echilibru nutrițional și a menține un scor ideal de condiție corporală, sunt necesare modificări ale dietei.
Este vital să ții cont de aceste aspect deoarece există legături clare între obezitatea felinei și factorii de risc pentru boala tractului urinar inferior la feline (FLUTD), diabet și probleme de mobilitate.
Recomandări de dietă pentru pisicile sterilizate
În zilele noastre, producătorii de hrană pentru animale de companie oferă o gamă variată diete, iar unele dintre ele sunt adaptate pentru patrupedele sterilizate. În general, dietele care sunt formulate special pentru animalele de companie sterilizate au un nivel caloric și energetic mai redus. În plus, unele diete sunt concepute pentru a face pisica să se simtă sătulă pentru mai mult timp, reducându-i dorința de a mânca în continuu.
Totuși, dincolo de diata aleasă, este important ca tu să ai un management bun al acesteia. Îți recomandăm să nu îi lași mâncarea la dispoziție ci să îi oferi porții stricte, calculate cu atenție. Discută cu medical veterinat despre dieta optima pentru pisica ta.
Cu toate acestea, îți poți hrăni pisica cu cea mai ideală dietă din lume, dar cel mai important factor de management al dietei vine de la tine, ca proprietar. Îi sfătuim pe proideal chiar înainte, astfel încât să aveți un plan structurat în vigoare pentru a vă asigura că greutatea lor ideală este atinsă.
În concluzie, ca răspuns la întrebarea „pisicile sterilizate au nevoie de diete diferite?”, răspunsul este „în mod ideal, da!” Gestionarea dietei este, de asemenea, cheia pentru a te asigura că pisica ta își menține o greutate optimă după sterilizare.