Decizia de a-i oferi câinelui tău o alimentație pentru câini seniori poate fi mai dificilă decât îți imaginezi. Acest lucru se datorează faptului că vârsta la care câinii îmbătrânesc diferă. Cei mai mulți dintre ei capătă statutul de senior la o vârstă între 7 și 12 ani, câinii de talie mică îmbătrânind mai greu. De exemplu, un Chihuahua poate fi în formă chiar și la 12 ani în timp ce un Saint Bernard își încetinește ritmul la vârsta de 6 ani.
În articolul de astăzi vom încerca să îți oferim răspunsuri la principalele întrebări primite pe această temă.
Câte calorii ar trebui să includă alimentația câinelui senior?
Are un câine senior nevoie de mai multe sau de mai puține calorii? Ca și în cazul oamenilor, o dată cu îmbătrânirea au loc schimbări metabolice ce determină arderea mai puținor calorii și stocarea lor ca și grăsime. Studii recente arată că un procent cu 20% mai mic de calorii trebuie consumat de un câine senior pentru a-și păstra greutatea din tinerețe. Astfel, alimentația câinelui senior trebuie să includă mai puține grăsimi și mai puține calorii. Produsele bogate în L-carnitine (un aminoacid important), precum carnea roșie, peștele, puiul și produsele lactate pot ajuta corpul să folosească grăsimea pentru a produce energie.
Pentru câinii foarte bătrâni lucrurile stau altfel. Cu cât progresează în vârstă, cu atât tind să piardă în greutate și au nevoie de mai multe calaorii. În aceste cazuri se observă o lipsă a apetitului datorată, probabil, pierderii parțiale a mirosului sau gustului sau chiar a dificultăților de masticație. Creșterea numărului de grăsimi poate ajuta la eficientizarea proteinelor însă este recomandată o discuție cu medicul veterinar, mai ales în cazul câinilor cu vârstă foarte înaintată.
Câte proteine ar tebui să includă alimentația câinelui senior?
Nivelul ridicat de proteine ajută la menținerea mușchilor. Studiile recente au contrazis opinia conform căreia acesta ar putea afecta rinichii. Un studiu ce a comparat necesarul de proteine al unui Beagle de 2 ani vs un Beagle de 13 ani a arătat faptul că un câine senior necesită cu până la 50% mai multe proteine. Proteinele sunt importante pentru câinii bătrâni deoarece, chiar dacă fac exerciții, ei tind să își piardă din masa musculară. Acest lucru implică și pierderea rezervelor de proteine, afectând inclusiv sistemul imunitar și scăzând capacitatea corpului de a se apăra în cazul traumelor, infecțiilor sau stresului. Scăderea rezervelor de proteine înseamnă și faptul că în corp nu mai există suficienți aminoacizi pentru repararea țesuturilor și metabolizarea energiei. Astfel, alimentația câinelui senior trebuie să includă un procent de minim 25% proteine din totalul de calorii.
Care este nivelul indicat de fibre și minerale?
În privința fibrelor trebuie avută o grijă sporită. Ele sunt necesare însă pot și să scade absorbția anumitor nutrienți. De exemplu, fibrele pe bază de celuloză fermentează greu și pot reduce semnificativ digerarea altor nutrienți. Totuși, ele sunt utile deoarece ajută la prevenirea constipației, o problemă majoră a câinilor seniori. În plus, asigură reglarea nivelului de glucoză. În prezent, se recomandă înlocuirea fibrelor bazate pe celuloză, uzuale în alimentația tradițională a câinilor, cu mixuri de fibre cu fermentație moderată, precum pulpa de sfeclă, pentru a se echilibra nivelul glicemiei și digestia.
În ceea se privește mineralele, ni se spune că o dată cu înaintarea în vărstă trebuie să excludem sarea din dietă. Acest lucru nu este adevărat și în cazul câinilor. Ei preferă ca dieta lor să includă și sodiu cu excepția celor ce suferă de hipertensiune, probleme cardiace și probleme cu rinichii ce au nevoie de o dietă cu conținut redus de sodiu. Medicii veterinari recomandă scăderea nivelului de sodiu dar nu eliminarea completă a acestuia din dieta câinelui senior. În privința calciului, dacă dieta este una echilibrată sau ați ales o alimentație specială din comerț, nu este nevoie de suplimente. Predispoziția câinilor către osteoporoză este redusă.
Apa este vitală în alimentația câinelui senior deoarece acesta se poate deshidrata rapid. Probleme de sănătate precum cele cardiace sau ale rinichilor pot conduce la o urinare mai frecventă datorită diureticelor prescrise. Ai grijă ca acesta să aiba apă curată la dispoziție în permanență pentru a-l încuraja să bea o cantitate mai mare.