Alimentația pisicilor – greșeli frecvente

Alimentația pisicii - greșeli

Greșeliile existente în alimentația pisicilor pot pune sănătatea acestora în pericol. Ele au nevoie de o anumită dietă pentru fi calme și fericite, o dietă sănătoasă și echibrată. Deși alimentația pisicilor este mai simplă decât cea a câinilor, în cazul lor trebuie avută o mare atenție la factorii alergeni.

 

Hrănirea exagerată – prima greșeală în alimentația pisicii

Una dintre principalele greșeli în alimentația pisicilor este hrănirea exagerată. Nu înseamnă că ai mai multă grijă de pisica ta daca îi oferi hrană în exces. Cantitatea zilnică de mâncare variază în funcție de rasă, personalitatea ei, greutate și de activitatea fizică depusă. Regula prevede că o pisică adultă, sănătoasă, cu un regim normal de viață, are nevoie zilnic de 15-20 de grame/1 kg din grutatea sa corporală. Informații utile se regăsesc pe ambalajul fiecărui tip de mâncare ales.

Oferirea de mâncare nesănătoasă

Pisicile sunt pofticioase și au tendința de a cere atunci când stăpânii lor gătesc. Trebuie să știi că există alimente pe care le consideri sănătoase dar care pot provoca reacții adverse în cazul pisicilor. De exemplu, ciocolată conține cafeină și teobromină, două substanțe ce pot provoca diaree, palpitații și chiar convulsii. Stafidele și strugurii pot conduce la insuficiență renală. Oasele sunt complet interzise, pisica putându-se îneca foarte ușor. Deși pisicilor le place peștele o dietă bazată pe acesta poate duce la anemie sau intoxicație cu mercur. Iar exemplele pot continua…

Oferirea de mâncare cu indice caloric ridicat

O altă greșeală în alimentația pisicilor este oferirea de mâncare cu un nivel energetic ridicat precum ficatul. Acest lucru este dăunător atât pentru pisică dar și pentru stăpân deoarece crește temperatura corpului și presiunea, pisica devenind greu de controlat.

Oferire de hrană la discreție – cea mai frecventă greșeală în alimentația pisicilor

Lăsarea de hrană la discreția pisicii întreaga zi, cunoscută și ca hrânire liberă, este o greșeală uzuală în alimentația pisicilor. Pisicile hrănite astfel sunt, în general, supraponderale, plictisite, letargice.  În natură, felinele nu au niciodată mâncare la dispoziție ci trebuie să vâneze pentru a obține. Prin urmare, în loc de o hrănire liberă este recomandată hrănirea de mai multe ori pe zi, după un episod de efort. Vasele de mâncare cu timer fac acest lucru posibil chiar în absența ta.

Neconsultarea medicului veterinar în privința dietei potrivite

Etichetele alimentelor pentru pisici sunt o bună sursă de informații. Totuși cercetările sunt realizate pe bază informațiilor de la pisici necastrate ce au cerințe metabolice mai ridicate. Prin urmare, dacă le respecți iar pisica ta este strilizată, este posibil să îi oferi mai multă mâncare decât are nevoie. În plus, în etape diferite din viață și în anumite condiții medicale, o pisică își poate schimba necesarul caloric. De exemplu, un pisoiaș va avea cerințe calorice ridicate datorită energiei necesare pentru a crește. Până șa vârsta de nouă luni este importantă respectarea unei diete specile. Cel mai practic este să discuți cu un medic veterinar pentru a stabili nevoile nutriționale ale pisicii tale.

Pe lângă toate acestea, nu uita că pisicile sunt animale pretențioase, care au nevoie de ordine și curățenie în zona unde își iau masa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online