Carcinomul scuamocelular la pisici

Întâlnit frecvent la pisicile cu păr alb, parțial alb sau deschis la culoare, acest tip de tumoră se dezvoltă în special la nivelul nasului, pavilioanelor auriculare și al pleoapelor. Expunerea la razele solare (UV) este adesea incriminată pentru apariția acestui tip de leziune.

La pisici, carcinomul scuamocelular reprezintă una din cele mai comune neoplazii cutanate. Este o tumoră malignă foarte invazivă, care distruge țesuturile moi și dure din zonele mai sus amintite, dar care nu dă metastaze. Etiologia este multifactorială, dar un rol determinant îl au radiațiile ultraviolete care deteriorează ADN-ul celular. Există două forme clinice principale: cea ulcerativă (cea mai întâlnită) și cea proliferativă.

 Diagnosticul de carcinom scuamocelular poate fi făcut printr-un simplu examen citologic. Abordarea terapeutică se poate face prin diferite metode, cum ar fi: chirugia, crio-chirurgia, radioterapia sau chimioterapia. Cea mai mare rată de succes o are excizia cu margini ample a întregii tumori prin tehnica chirurgicală. Acest tip de intervenție este drastic în egală măsură cu gravitatea leziunii și din acest motiv de multe ori nu este privit cu ochi buni de către proprietari. În realitate, totuși, rezultatul post chirurgical deseori este excelent atât din punct de vedere funcțional cât și estetic și totodată poate fi curativ. Vindecarea poate dura chiar și două luni, iar gulerul de protecție este fundamental. Odată vindecat, animalul poate duce o viață complet normală, iar de multe ori aspectul estetic se imbunătățește în mod substanțial odată cu creșterea părului.

Sfaturile noastre pentru prietenii păroși sunt următoarele:

-evitați pe cât posibil expunerea lor la soare în timpul orelor de vârf ale după-amiezii

-în cazul în care observați apariția unor leziuni ulcerative sau a unor cruste la nivelul zonelor “de risc”, și anume: zona nazală, pleoapele sau marginea pavilioanelor auriculare, duceți pisicul imediat la o clinică veterinară.

Rata de succes a intervențiilor de orice tip în cazul carcinomului scuamocelular la pisică depind de gradul de extensie al leziunilor; cu cât este mai mică, cu atât cresc șansele de vindecare. În cazul în care această tumoră nu este tratată sau diagnosticul se pune greșit, în scurt timp se poate ajunge la o situație similară cu cea din aceaste poze. În acest stadiu niciun fel de tratament nu mai are sens și pentru a limita suferința animalului, cea mai umană soluție devine eutanasia.

Carcinomul scuamocelular la pisică este considerat totuși o urgență veterinară tocmai datorită faptului că o intervenție precoce a medicului veterinar poate salva vieți și în acest caz. Ca de fiecare dată noi vă stăm la dispoziție non-stop, iar dacă aveți întrebări în legătură cu acest subiect nu ezitați să ne contactați!

Un gând despre “Carcinomul scuamocelular la pisici

  1. Bordea Evelina spune:

    Bună ziua. Ce tratament exista pt acest gen de problema. Medicul veterinar mi-a recomandat doxybactin,dar nu observ foarte mari îmbunătățiri. Imi puteți recomanda un alt tratament ? Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online