Site Loader
╚śoseaua Banatului 65, Chitila, vizazi de Lidl

├Änt├ólnit frecvent la pisicile cu p─âr alb, par╚Ťial alb sau deschis la culoare, acest tip de tumor─â se dezvolt─â ├«n special la nivelul nasului, pavilioanelor auriculare ╚Öi al pleoapelor. Expunerea la razele solare (UV) este adesea incriminat─â pentru apari╚Ťia acestui tip de leziune.

La pisici, carcinomul scuamocelular reprezint─â una din cele mai comune neoplazii cutanate. Este o tumor─â malign─â foarte invaziv─â, care distruge ╚Ťesuturile moi ╚Öi dure din zonele mai sus amintite, dar care nu d─â metastaze. Etiologia este multifactorial─â, dar un rol determinant ├«l au radia╚Ťiile ultraviolete care deterioreaz─â ADN-ul celular. Exist─â dou─â forme clinice principale: cea ulcerativ─â (cea mai ├«nt├ólnit─â) ╚Öi cea proliferativ─â.

 Diagnosticul de carcinom scuamocelular poate fi f─âcut printr-un simplu examen citologic. Abordarea terapeutic─â se poate face prin diferite metode, cum ar fi: chirugia, crio-chirurgia, radioterapia sau chimioterapia. Cea mai mare rat─â de succes o are excizia cu margini ample a ├«ntregii tumori prin tehnica chirurgical─â. Acest tip de interven╚Ťie este drastic ├«n egal─â m─âsur─â cu gravitatea leziunii ╚Öi din acest motiv de multe ori nu este privit cu ochi buni de c─âtre proprietari. ├Än realitate, totu╚Öi, rezultatul post chirurgical deseori este excelent at├ót din punct de vedere func╚Ťional c├ót ╚Öi estetic ╚Öi totodat─â poate fi curativ. Vindecarea poate dura chiar ╚Öi dou─â luni, iar gulerul de protec╚Ťie este fundamental. Odat─â vindecat, animalul poate duce o via╚Ť─â complet normal─â, iar de multe ori aspectul estetic se imbun─ât─â╚Ťe╚Öte ├«n mod substan╚Ťial odat─â cu cre╚Öterea p─ârului.

Sfaturile noastre pentru prietenii păroși sunt următoarele:

-evita╚Ťi pe c├ót posibil expunerea lor la soare ├«n timpul orelor de v├órf ale dup─â-amiezii

-├«n cazul ├«n care observa╚Ťi apari╚Ťia unor leziuni ulcerative sau a unor cruste la nivelul zonelor ÔÇťde riscÔÇŁ, ╚Öi anume: zona nazal─â, pleoapele sau marginea pavilioanelor auriculare, duce╚Ťi pisicul imediat la o clinic─â veterinar─â.

Rata de succes a interven╚Ťiilor de orice tip ├«n cazul carcinomului scuamocelular la pisic─â depind de gradul de extensie al leziunilor; cu c├ót este mai mic─â, cu at├ót cresc ╚Öansele de vindecare. ├Än cazul ├«n care aceast─â tumor─â nu este tratat─â sau diagnosticul se pune gre╚Öit, ├«n scurt timp se poate ajunge la o situa╚Ťie similar─â cu cea din aceaste poze. ├Än acest stadiu niciun fel de tratament nu mai are sens ╚Öi pentru a limita suferin╚Ťa animalului, cea mai uman─â solu╚Ťie devine eutanasia.

Carcinomul scuamocelular la pisic─â este considerat totu╚Öi o urgen╚Ť─â veterinar─â tocmai datorit─â faptului c─â o interven╚Ťie precoce a medicului veterinar poate salva vie╚Ťi ╚Öi ├«n acest caz. Ca de fiecare dat─â noi v─â st─âm la dispozi╚Ťie non-stop, iar dac─â ave╚Ťi ├«ntreb─âri ├«n leg─âtur─â cu acest subiect nu ezita╚Ťi s─â ne contacta╚Ťi!

Post Author: doctor

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ambulanta veterinara