Ce sa facem cand gasim un animal salbatic?


Ce sa facem cand gasim un animal salbatic?

Faptul ca primim foarte multe mesaje pe facebook cu animale salbatice, ne-a determinat sa facem acest articol.
Sintetizant tot acest articol in cateva cuvinte: NU puneti mana pe animal pana nu vorbiti cu un medic veterinar, deoarece de cele mai multe ori, sa nu faci nimic este cea mai buna solutie (atata timp cand animalul nu prezinta semne evidente de sangerari sau afectiuni).

Exemplu cel mai recent in cadrul clinicii noastre a fost un pui de caprioara gasit cu rani evidente, sangerande, gasit pe marginea soselei (de langa padurea Snagov). Intr-adevar, oamenii care l-au gasit si l-au adus la clinica nostra de urgenta, au procedat exemplar.
Nu de putine ori ne-am confruntat si cu situatia cand proprietarii ne aduceau animale sanatoase, gasite in padure. Daca acestea par sanatoase, cel mai bine este sa ii lasati acolo unde sunt; cel mai probabil parinitii lor nu sunt departe.

CEA MAI BUNA SANSA DE SUPRAVIETUIRE A UNUI PUI DIN NATURA SUNT PARINTII LUI!

Primavara in special, este posibil ca sa gasiti mai frecvent pui de pasare la sol. Ei au cazut din cuib sau au incercat sa zboare. Nu necesita neaparat sa fie salvati, lucrurile astea facand parte din procesul natural de invatare a zborului. Cel mai probabil parintii lor sunt in apropiere. In mod normal parintii se intorc in mod repetat sa ii hraneasca.

In principiu animalele salbatice evita contactul cu oamenii. Daca este totusi adult si va permite sa va apropiati, ei pot suferi stari de soc sau alte afectiuni (cel mai frecvent sunt traumatismele auto si bolile infectioase).

Daca totusi luati decizia sa il transportati la un medic veterinar, va recomandam urmatoarele:
in cazul pasarilor, puteti folosi o cutie de carton gaurita;
in cazul animalelor sau pasarilor de dimensiuni medii, puteti folosi custile de transport pentru catei, acoperite cu o patura sau un cearsaf;
de cele mai multe ori animalele pot suferi socuri termice, de aceea in cutiile de transport puteti adauga asternut moale si o sticla cu apa calda;
trebuiesc evitate factorii de stres precum zgomot, bruscari sau lumina;
animalele trebuiesc manipulate cu grija, evitand orice contact direct cu acestea – de recomandat sa se foloseasca manusi (multe pot fi purtatoare de zoonoze, boli ce se pot transmite si la om).

SCOPUL FINAL AL SALVARII SI TRATARII ANIMALELOR SALBATICE ESTE SI VA FI INTOTDEAUNA: ELIBERAREA LUI IN NATURA!
ATENTIE! TINEREA LOR IN CAPTIVITATE ESTE ILEGALA!

In cadrul clinicii nostre veterinare non stop va putem ajuta cu masurile de prim ajutor, dar un ONG specializat este FUNDATIA VISUL LUANEI, TEL 0748 395 859 (https://visulluanei.org/contact)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online