Cum ne îmbunătățesc animalele de companie calitatea vieții?

Cum ne îmbunătățesc animalele de companie calitatea vieții?

Pe scurt, animalele de companie reduc stările de depresie și de stres.

Mai pe lung, detaliat, spunem urmatoarele:

Nu este nevoie să ne demonstreze oamenii de știință că mangaiatul animalului de companie ne face mai calmi, pentru că o putem simți pe pielea noastră. Ei, oamenii de știință, spun că atunci când ne jucăm cu animalul de companie, se reduce nivelul presiunii sanguine, și crește nivelul seroninei și a dopaminei din creier, adică hormonii fericirii.

Proprietarii ce aleg câinele că animal de companie sunt mai activi fizic, datorită plimbărilor zilnice în aer liber și implicit mai sănătoși.

Despre cei ce aleg pisica, nu putem spune același lucru :).

Un alt avantaj al deținerii unui animal de companie derivă din nevoia noastră de a-i oferi patrupedului condiții pentru o viață cât mai sănătoasă. Implicarea și responsabilizarea în îngrijirea animalului de companie ne inoculează un puternic sentiment al utilității, cu efecte benefice pentru sănătatea noastră psihică, mai ales, în cazul persoanelor depresive.

Din aceste motive, tot mai mulți psihoterapeuți recomandă un animal de companie ca modalitate de tratare a simptomatologiei anxioase sau depresive.

Persoanele care au un câine sunt mai prietenoase, relaționează mai bine cu ceilalți, își asumă mai ușor și responsabil rolul de lider, sunt mai empatice și mai sigure pe sine.

Micuții care se dezvoltă psiho-emoțional alături de un câine fac mai ușor achiziții importante precum responsabilitatea, respectul, compasiunea, empatia, prietenia, învață mai ușor cum să socializeze și să comunice eficient.

O mare parte dintre oamenii de știință au ajuns la concluzia că prezența animalului de companie în primul an de viață al copilului contribuie la întărirea și maturizarea mai rapidă a sistemului imunitar, ceea ce va duce la un răspuns imunologic mult mai adecvat al organismului pe tot parcursul vieții.

Animalele de companie fac parte din viața omului încă din timpuri străvechi, de când acesta a domesticit câinele sau de când egiptenii, de exemplu, au „exploatat” abilitatea pisicilor de a vâna rozătoarele. De-a lungul anilor, portrete ale regilor și reginelor împreună cu animalele lor de companie ne sugerează importanța acestora încă din acele vremuri trecute.

Animalele sunt foarte bune și pentru micuții bolnavi de autism și de ADHD. Mai mult, ei vor învața să devină mai responsabili, învățând să respecte un anumit program și anumite reguli.

Va vom prezența doar o mică parte din studiile efectuate de specialiști, în care ne arată importantă animalelor în viață copiilor noștri:

  • prezența unui animal poate crește semnificativ comportamentele sociale pozitive în rândul copiilor cu tulburări de spectru autism (O’Haire, 2013) .
  • copiii au făcut mai puține erori în sarcinile de grupare a diferitelor obiecte în prezența unui câine (Gee, 2010).
  • Studii similare pot indică faptul că prezența unui câine servește atât că o sursă de motivație, cât și că un stimulent extrem de important pentru copii, permițându-le să-și limiteze mai bine atenția la cerințele sarcinii (Gee, 2012).
  • Terapia animalelor în studiile de cancer pediatric a îmbunătățit motivația de a participa la protocolul de tratament, de a-și menține motivația în timp și de a dori să se “îmbunătățească” sau să rămână optimiste (Sobo, 2006) .

Indiferent că este vorba de plimbările zilnice în aer liber, de reducerea stărilor anxioase în momentele de singurătate și iubirea necondiționată, un lucru este cert: animalele de companie influențează în mod direct sănătatea noastră fizică și mentală.

Adesea, animalele de companie pot fi purtători ai unor germeni ce se pot transmite și la oameni (boli zoonotice), deși ei nu manifestă în niciun fel boala și pot să pară perfecți sănătoși. Ca măsuri de prevenție, vă recomandăm să efectuați vizite regulate la medicul dumneavoastră veterinar (la fiecare 2-3 luni) și să vă spălați-va pe mâini de fiecare dată după ce atingeți animalul de companie, indiferent cât de curat îl considerați.

Pentru orice nelămurire în legătură cu bolile transmise de animalele de companie la oameni, nu ezitați să ne contactați telefonic sau să ne vizitați la clinică noastră veterinară deschisă non stop.

Romancierul George Eliot a spus “Animalele sunt prietenii perfecți: nu pun întrebări și nu critică”. Aș mai adăuga ca le putem impartași secretele noastre, fără nicio grijă.

Cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online