Site Loader
╚śoseaua Banatului 65, Chitila, vizazi de Lidl

Cum ne ├«mbun─ât─â╚Ťesc animalele de companie calitatea vie╚Ťii?

Pe scurt, animalele de companie reduc stările de depresie și de stres.

Mai pe lung, detaliat, spunem urmatoarele:

Nu este nevoie s─â ne demonstreze oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â c─â mangaiatul animalului de companie ne face mai calmi, pentru c─â o putem sim╚Ťi pe pielea noastr─â. Ei, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â, spun c─â atunci c├ónd ne juc─âm cu animalul de companie, se reduce nivelul presiunii sanguine, ╚Öi cre╚Öte nivelul seroninei ╚Öi a dopaminei din creier, adic─â hormonii fericirii.

Proprietarii ce aleg câinele că animal de companie sunt mai activi fizic, datorită plimbărilor zilnice în aer liber și implicit mai sănătoși.

Despre cei ce aleg pisica, nu putem spune același lucru :).

Un alt avantaj al de╚Ťinerii unui animal de companie deriv─â din nevoia noastr─â de a-i oferi patrupedului condi╚Ťii pentru o via╚Ť─â c├ót mai s─ân─âtoas─â. Implicarea ╚Öi responsabilizarea ├«n ├«ngrijirea animalului de companie ne inoculeaz─â un puternic sentiment al utilit─â╚Ťii, cu efecte benefice pentru s─ân─âtatea noastr─â psihic─â, mai ales, ├«n cazul persoanelor depresive.

Din aceste motive, tot mai mul╚Ťi psihoterapeu╚Ťi recomand─â un animal de companie ca modalitate de tratare a simptomatologiei anxioase sau depresive.

Persoanele care au un c├óine sunt mai prietenoase, rela╚Ťioneaz─â mai bine cu ceilal╚Ťi, ├«╚Öi asum─â mai u╚Öor ╚Öi responsabil rolul de lider, sunt mai empatice ╚Öi mai sigure pe sine.

Micu╚Ťii care se dezvolt─â psiho-emo╚Ťional al─âturi de un c├óine fac mai u╚Öor achizi╚Ťii importante precum responsabilitatea, respectul, compasiunea, empatia, prietenia, ├«nva╚Ť─â mai u╚Öor cum s─â socializeze ╚Öi s─â comunice eficient.

O mare parte dintre oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au ajuns la concluzia c─â prezen╚Ťa animalului de companie ├«n primul an de via╚Ť─â al copilului contribuie la ├«nt─ârirea ╚Öi maturizarea mai rapid─â a sistemului imunitar, ceea ce va duce la un r─âspuns imunologic mult mai adecvat al organismului pe tot parcursul vie╚Ťii.

Animalele de companie fac parte din via╚Ťa omului ├«nc─â din timpuri str─âvechi, de c├ónd acesta a domesticit c├óinele sau de c├ónd egiptenii, de exemplu, au ÔÇ×exploatatÔÇŁ abilitatea pisicilor de a v├óna roz─âtoarele. De-a lungul anilor, portrete ale regilor ╚Öi reginelor ├«mpreun─â cu animalele lor de companie ne sugereaz─â importan╚Ťa acestora ├«nc─â din acele vremuri trecute.

Animalele sunt foarte bune ╚Öi pentru micu╚Ťii bolnavi de autism ╚Öi de ADHD. Mai mult, ei vor ├«nva╚Ťa s─â devin─â mai responsabili, ├«nv─â╚Ť├ónd s─â respecte un anumit program ╚Öi anumite reguli.

Va vom prezen╚Ťa doar o mic─â parte din studiile efectuate de speciali╚Öti, ├«n care ne arat─â important─â animalelor ├«n via╚Ť─â copiilor no╚Ötri:

  • prezen╚Ťa unui animal poate cre╚Öte semnificativ comportamentele sociale pozitive ├«n r├óndul copiilor cu tulbur─âri de spectru autism (O’Haire, 2013) .
  • copiii au f─âcut mai pu╚Ťine erori ├«n┬ásarcinile de grupare a diferitelor obiecte┬á├«n prezen╚Ťa unui c├óine (Gee, 2010).
  • Studii similare pot indic─â faptul c─â prezen╚Ťa unui c├óine serve╚Öte at├ót c─â o surs─â de motiva╚Ťie, c├ót ╚Öi c─â un stimulent extrem de important pentru copii, permi╚Ť├óndu-le s─â-╚Öi limiteze mai bine aten╚Ťia la cerin╚Ťele sarcinii (Gee, 2012).
  • Terapia animalelor ├«n studiile de cancer pediatric a ├«mbun─ât─â╚Ťit motiva╚Ťia de a participa la protocolul de tratament, de a-╚Öi men╚Ťine motiva╚Ťia ├«n timp ╚Öi de a dori s─â se „├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â” sau s─â r─âm├ón─â optimiste (Sobo, 2006) .

Indiferent c─â este vorba de plimb─ârile zilnice ├«n aer liber, de reducerea st─ârilor anxioase ├«n momentele de singur─âtate ╚Öi iubirea necondi╚Ťionat─â, un lucru este cert: animalele de companie influen╚Ťeaz─â ├«n mod direct s─ân─âtatea noastr─â fizic─â ╚Öi mental─â.

┬áAdesea, animalele de companie pot fi purt─âtori ai unor germeni ce se pot transmite ╚Öi la oameni (boli zoonotice), de╚Öi ei nu manifest─â ├«n niciun fel boala ╚Öi pot s─â par─â perfec╚Ťi s─ân─âto╚Öi. Ca m─âsuri de preven╚Ťie, v─â recomand─âm s─â efectua╚Ťi vizite regulate la medicul dumneavoastr─â veterinar (la fiecare 2-3 luni) ╚Öi s─â v─â sp─âla╚Ťi-va pe m├óini de fiecare dat─â dup─â ce atinge╚Ťi animalul de companie, indiferent c├ót de curat ├«l considera╚Ťi.

Pentru orice nel─âmurire ├«n leg─âtur─â cu bolile transmise de animalele de companie la oameni, nu ezita╚Ťi s─â ne contacta╚Ťi telefonic sau s─â ne vizita╚Ťi la clinic─â noastr─â veterinar─â deschis─â non stop.

Romancierul George Eliot a spus ÔÇťAnimalele sunt prietenii perfec╚Ťi: nu pun ├«ntreb─âri ╚Öi nu critic─âÔÇŁ. A╚Ö mai ad─âuga ca le putem imparta╚Öi secretele noastre, f─âr─â nicio grij─â.┬á

Cu drag!

Post Author: admin

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ambulanta veterinara