De ce cainele refuza mancarea?

cainele refuze mancarea

O alta intrebare pe care o primim destul de des de la posesorii de caini este: „De ce cainele refuza mancarea?” Desigur, in momentul in care prietenul tau cel mai bun nu vrea sa manance, te poti gandi ca exista anumite probleme care genereaza acest comportament. In articolul de astazi am incercat sa mentionam princapele cauze ce explica acest comportament.

Care sunt principalele cauze pentru care cainele refuza mancarea?

Problemele de sanatate

In general, motivele pentru care nu mananca sunt aceleasi ca la oameni. Un virus trecator sau febra pot fi elemente care genereaza lipsa apetitului. Te poti gandi la o problema de sanatate in cazul in care cainele tau refuza mancarea timp de cateva zile. Daca acest comportament se suprapune cu stari de voma si/sau diaree este indicat sa contactezi imediat medicul veterinat. Pot fi simptome care indica o afectiune medicala mai grava.

Preferinta pentru un anumit tip de mancare

Explicatia din spatele unui refuz brusc la hranei poate sta in invechirea acesteia sau in anumite preferinte alimentare. Miroase punga cu mancare uscata sau verifca data de expirare pentru a te asigura ca nu este alterata. Daca nu, incerca sa o schimbi. Cauta o varianta adaptate grupei de varsta – formula pentru pui este diferita fata de cea pentru cainii seniori. De asemenea, poti experimenta diferite arome pentru a vedea care sunt preferintele cainelui tau. In orice caz, specialistii recomanda schimbarea hranei dupa o anumita perioada pentru a evita acceptarea numai a unui singur tip de mancare. Discuta cu medicul tau veterinar pentru a alege planul alimentar potrivit pentru prietenul tau patruped.

Stresul

O alta cauza pentru scaderea apetitului poate fi reprezentata de un factor de stres. De exemplu, un caine ce a fost adoptat va avea nevoie de cateva zile pentru a se adapta in noul mediu. De asemenea, absenta ta de acasa, in contextul unei vacante sau calatorii mai lungi, poate crea un dezechilibru emotional reflectat in pierderea interesului fata de mancare. Anxietatea si chiar depresia pot fi si ele alte motive destul de des intalnite.

Concret, ce situatii pot conduce la refuzul mancarii de catre caine?

Analizand situatiile cu care ne-am confruntat in practica, am alcatuit un top al motivelor pentru care cainele refuza mancarea.

  1. Existenta unei afectiuni medicale

In momentul in care cainele este bolnav sau nu se simte bine, el va deveni pasiv, somnoros si isi va pierde apetitul. Acest lucru nu inseamna, obligatoriu, ca sufera de o anumita boala. Este posibil sa fie o accidentare minora in timp ce alerga. Analizeaza-I miscarile si vezi daca se deplaseaza corespunzator.

  1. Vaccinarea recenta

Vaccinurile pot avea reactii adverse. Acestea nu sunt grave. Pierderea poftei de mancare se afla printre ele. Totusi, daca dupa o zi sau doua de la vaccinare cainele refuza sa manance, este bine sa mergi cu el la veterinar pentru o consultatie.

  1. Mediul necunoscut

In momentul in care va mutati intr-o noua casa ori plecati intr-o excursie, este posibil ca prietenul tau patruped se refuze mancarea, devenind letargic si adulecand totul in jur, mai ales in prima zi. Este un teritoriu nou, necunoscut si poate fi temator cu privire la acesta.

  1. Indigestia sau intoxicatia

Cainii adora sa cercetezi mediul inconjurator si obisnuiesc sa manance orice gasesc. Acest lucru poate conduce la indigestie si implic la refuzul de a mancare sau la intoxicatii (acestea sunt insotite si de stari de voma, respiratie rapida, lipsa capacitatii de a-si mentine echilibrul). In aceasta situatie, de obicei, cainele va bea foarte multa apa. Daca suspectezi o intoxicatie, mergi cat mai rapid la cabinetul veterinar.

  1. Schimbarea rutinei

In contextul unui nou loc de munca sau al schimbarii programului, este posibil sa fie nevoie sa schimbi orele la care iti hraneai sau plimbai, in mod normal, cainele. daca este obisnuit cu un anumit program, pana se acomodeaza, este posibil sa refuze hrana. In cazul schimbarii orelor de plimbare poate deveni chiar agitat sau nervos.

Desigur, acestea sunt doar cateva exemple. Daca observi ca problemele persista, fiind insotite si de alte simptome, nu ezita sa ne contactezi. Este posibil ca o interventie rapida sa fie vitala (cainele a inghitit un corp strain) motiv pentru care medicii nostri veterinari itis tau la dispozitie 24/7.

  1. Rodica Barnusca spune:

    Buna ziua . Am primit un catel, fetita este de talie mare , Cred ca are cel putin 5 luni daca nu mai mult, Era mariosara petru 2 luni cand am primit-o, A mancat foarte bine pana acum doua zile, de toate, Ciorbe, felul doi, e avida de foame, zici ca nu a mancat de cand este ,,,,este foarte mancacioasa, am pus pe seama ca este pui si are pofta de manacare,,,dar de vreo 2-3 zile nu mai vrea sa manance nimic,nici croante , nici ciorbe, sta doar intr-un loc anume, nu se mai bucura cand venim cand plecam de acasa, apa bea dar nu foarte multa care ar fi cauza, V-as multumi daca m-ati ajuta cu un sfat, nu vreau sa o pirdem, Imi puteti trimite mesaj si pe email, Va multumesc din suflet

    • andreea spune:

      Doamna Rodica ,in caz ca mai traieste catelul ,va recomand sa il dati.Cainele nu se hraneste cu de toate , cu ciorba si felul doi.Exista mancare speciala pentru caini in caz ca nu ati aflat .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online