Site Loader
╚śoseaua Banatului 65, Chitila, vizazi de Lidl

Dermatita alergic─â la ├«n╚Ťep─âtura de purice ÔÇô o problem─â care nu le pune via╚Ťa ├«n pericol, dar care este at├ót de inconfortabil─â ├«nc├ót merit─â s─â discut─âm despre ea.

├Än principiu este o reac╚Ťie alergic─â exagerat─â a sistemului imunitar  la contactul cu unele componente din saliva puricilor. C─â╚Ťeii ╚Öi pisicile obi╚Önui╚Ťi s─â tr─âiasc─â cu o infesta╚Ťie masiv─â de purici dezvolt─â ├«n timp o anumit─â toleran╚Ť─â, ├«n timp ce mult mai predispu╚Ťi sunt cei care vin ├«n contact ocazional cu ace╚Öti ectoparazi╚Ťi. Nu exist─â vreo predispozi╚Ťie de specie, ras─â, v├órst─â sau sex, iar animalele pot dezvolta o astfel de alergie ├«n timp, a╚Öa c─â s─â nu v─â mire dac─â anim─âlu╚Ťul dumneavoastr─â care niciodat─â nu a manifestat probleme dermatologice, pe nea╚Öteptate dezvolt─â o astfel de alergie.

Simptomatologia

Pruritul cu siguran╚Ť─â este cel mai evident simptom ├«n acest caz; intens ╚Öi extrem de stresant pentru animal. Se poate manifesta pe tot corpul, dar cu prec─âdere ├«n zona lombo-sacral─â, la baza cozii, uneori pe partea intern─â a coapselor, ingvinal, sau pe g├ót. Din cauza sc─ârpinatului excesiv p─ârul se deterioreaz─â ╚Öi cade, iar ├«n timp apar escoria╚Ťii care se pot suprainfecta cu bacterii ╚Öi fungi, iar pielea devine dur─â, negricioas─â cu aspect untos.

Uneori pruritul extrem de agresiv pe care ├«l manifest─â unii pacien╚Ťi ├«i ├«ngrijoreaz─â pe proprietari peste m─âsur─â.

Diagnosticul

Diagnosticul de dermatit─â alergic─â la ├«ntep─âtura de purici se bazeaz─â ├«n primul r├ónd pe simptomatologie, iar ├«n al doilea r├ónd pe eviden╚Ťierea puricilor, sau a fecalelor de purici. Acestea sunt punctiforme negre ╚Öi se g─âsesc ├«n blan─â. Prezen╚Ťa lor confirm─â existen╚Ťa puricilor. Fecalele con╚Ťin s├ónge digerat, iar pentru a fi siguri, putem face un simplu test, ╚Öi anume puse pe o bucat─â de h├órtie alb─â umezit─â, se dizolv─â ╚Öi se transform─â ├«n ni╚Öte pete mici ro╚Öii. ├Än infesta╚Ťiile masive, diagnosticul este evident, dar de foarte multe ori se ├«nt├ómpl─â ca infesta╚Ťia s─â se reduc─â la 1-2 purici ╚Öi atunci diagnosticul devine pu╚Ťin mai complicat, dar nu imposibil.

Terapia

Terapia se rezum─â ├«n principal la eliminarea cauzei, deci ├«ndep─ârtarea parazi╚Ťilor de pe animal, ╚Öi foarte important – din ambientul ├«n care tr─âie╚Öte animalul (cu╚Öc─â, p─âtur─â, co╚Ö). Dat fiind faptul c─â puricii sunt prezen╚Ťi tot timpul anului, nu neglija╚Ťi deparazitarea extern─â chiar ╚Öi ├«n sezonul rece. Al doilea pas este tratarea pruritului cu cortizon ╚Öi antihistaminice, cu precizarea c─â administrarea acestora nu se poate face pe termen lung. ├Än cazurile mai grave, complica╚Ťiile bacteriene sau micotice necesit─â de asemenea un tratament specific. ├Än plus, produsele pe baz─â de acizi gra╚Öi administrate at├ót pe cale oral─â c├ót ╚Öi local (╚Öampoane) pot fi de un real folos.

Desigur c─â nu este u╚Öor s─â ├«i p─âzim de purici, c─âpu╚Öe ╚Öi ╚Ť├ón╚Ťari, mai ales ├«n ora╚Öele mari unde parcurile sunt o continu─â surs─â de parazi╚Ťi, iar alegerea unor produse de calitate uneori devine dificil─â din multitudinea existent─â pe pia╚Ť─â. Tocmai de aceea ├«mpreun─â putem alc─âtui un plan de profilaxie ├«mpotriva parazi╚Ťilor adaptat condi╚Ťiilor de via╚Ť─â al anim─âlu╚Ťului dumneavoastr─â pentru a-l feri pe c├ót posibil de boli. Oric├ónd v─â a╚Ötept─âm ├«n clinica noastr─â pentru a v─â r─âspunde la ├«ntreb─âri ╚Öi pentru a v─â sf─âtui pentru ce produse antiparazitare pute╚Ťi opta.

Post Author: doctor

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ambulanta veterinara