Dermatita alergică la înțepătura de purice la câini și pisici

Dermatita alergică la înțepătura de purice – o problemă care nu le pune viața în pericol, dar care este atât de inconfortabilă încât merită să discutăm despre ea.

În principiu este o reacție alergică exagerată a sistemului imunitar  la contactul cu unele componente din saliva puricilor. Cățeii și pisicile obișnuiți să trăiască cu o infestație masivă de purici dezvoltă în timp o anumită toleranță, în timp ce mult mai predispuți sunt cei care vin în contact ocazional cu acești ectoparaziți. Nu există vreo predispoziție de specie, rasă, vârstă sau sex, iar animalele pot dezvolta o astfel de alergie în timp, așa că să nu vă mire dacă animăluțul dumneavoastră care niciodată nu a manifestat probleme dermatologice, pe neașteptate dezvoltă o astfel de alergie.

Simptomatologia

Pruritul cu siguranță este cel mai evident simptom în acest caz; intens și extrem de stresant pentru animal. Se poate manifesta pe tot corpul, dar cu precădere în zona lombo-sacrală, la baza cozii, uneori pe partea internă a coapselor, ingvinal, sau pe gât. Din cauza scărpinatului excesiv părul se deteriorează și cade, iar în timp apar escoriații care se pot suprainfecta cu bacterii și fungi, iar pielea devine dură, negricioasă cu aspect untos.

Uneori pruritul extrem de agresiv pe care îl manifestă unii pacienți îi îngrijorează pe proprietari peste măsură.

Diagnosticul

Diagnosticul de dermatită alergică la întepătura de purici se bazează în primul rând pe simptomatologie, iar în al doilea rând pe evidențierea puricilor, sau a fecalelor de purici. Acestea sunt punctiforme negre și se găsesc în blană. Prezența lor confirmă existența puricilor. Fecalele conțin sânge digerat, iar pentru a fi siguri, putem face un simplu test, și anume puse pe o bucată de hârtie albă umezită, se dizolvă și se transformă în niște pete mici roșii. În infestațiile masive, diagnosticul este evident, dar de foarte multe ori se întâmplă ca infestația să se reducă la 1-2 purici și atunci diagnosticul devine puțin mai complicat, dar nu imposibil.

Terapia

Terapia se rezumă în principal la eliminarea cauzei, deci îndepărtarea paraziților de pe animal, și foarte important – din ambientul în care trăiește animalul (cușcă, pătură, coș). Dat fiind faptul că puricii sunt prezenți tot timpul anului, nu neglijați deparazitarea externă chiar și în sezonul rece. Al doilea pas este tratarea pruritului cu cortizon și antihistaminice, cu precizarea că administrarea acestora nu se poate face pe termen lung. În cazurile mai grave, complicațiile bacteriene sau micotice necesită de asemenea un tratament specific. În plus, produsele pe bază de acizi grași administrate atât pe cale orală cât și local (șampoane) pot fi de un real folos.

Desigur că nu este ușor să îi păzim de purici, căpușe și țânțari, mai ales în orașele mari unde parcurile sunt o continuă sursă de paraziți, iar alegerea unor produse de calitate uneori devine dificilă din multitudinea existentă pe piață. Tocmai de aceea împreună putem alcătui un plan de profilaxie împotriva paraziților adaptat condițiilor de viață al animăluțului dumneavoastră pentru a-l feri pe cât posibil de boli. Oricând vă așteptăm în clinica noastră pentru a vă răspunde la întrebări și pentru a vă sfătui pentru ce produse antiparazitare puteți opta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online