Site Loader
╚śoseaua Banatului 65, Chitila, vizazi de Lidl

Reprezint─â patologiile care afecteaz─â vezica urinar─â ╚Öi/sau uretra masculilor acestei specii. Spre deosebire de c├óini unde odat─â cu v├órsta cre╚Öte ╚Öi inciden╚Ťa acestor patologii, la pisici, ├«n schimb, v├órsta de 4-7 ani prezint─â riscul cel mai crescut.

Din punct de vedere etiologic, în ceea ce privește motanii tineri, cauza rămâne idiopatică în aproape 60% din cazuri, în 20% cauza este urolitiaza (cristale) sau stenoza uretrală în alte 20%. O ipoteză recentă sugerează că stresul ar fi răspunsul în majoritatea cazurilor idiopatice.

Blocajul urinar evolueaz─â acut ╚Öi presupune imposibilitatea evacu─ârii urinei din vezic─â datorit─â obstruc╚Ťiei uretrei. Astfel urina se acumuleaz─â ├«n vezic─â, cauz├ónd durere, blocarea rinichilor, iar dac─â nu se intervine de urgen╚Ť─â, survine moartea.

├Än general proprietarii pot observa c─â pisicile urineaz─â des ╚Öi ├«n cantit─â╚Ťi mici (pic─âturi in litier─â). Odat─â ce survine blocajul, motanul devine tot mai agitat, st─â ├«n litier─â, miaun─â ╚Öi nu ├«╚Öi g─âse╚Öte locul. La palpare se poate sim╚Ťi vezica (glob vezical).

Acest caz reprezint─â o urgen╚Ť─â veterinar─â! Deblocarea uretrei cu un cateter se face sub anestezie ╚Öi este ├«n general o procedur─â de scurt─â durat─â. Spitalizarea este obligatorie pentru c─â simpla cateterizare rezolv─â doar pe moment problema. Analizele de s├ónge (hematologie ╚Öi biochimie) c├ót ╚Öi de urin─â sunt obligatorii pentru a putea evalua gravitatea situa╚Ťiei ╚Öi durata tratamentului. ├Än multe cazuri apar recidive, dar o atent─â monitorizare ulterioar─â poate evita un alt blocaj.

At├ót terapia c├ót ╚Öi dieta reprezint─â factori fundamentali pentru a ╚Ťine sub control pacientul. Consumul crescut de ap─â este de asemenea recomandat ├«n astfel de situa╚Ťii ╚Öi poate fi stimulat prin achizi╚Ťia unor f├ónt├óni pentru pisici, ├«n locul castroanelor cu ap─â, cu scopul form─ârii urinei c├ót mai diluate.

Dac─â pisicul dumneavoastr─â manifest─â unul din sintomele men╚Ťionate mai sus aduce╚Ťi-l de urgen╚Ť─â la medic! Serviciul nostru de ambulan╚Ť─â veterinar─â non stop va st─â la dispozi╚Ťie, iar pentru orice informa╚Ťie nu ezita╚Ťi s─â ne contacta╚Ťi telefonic la orice or─â.

Post Author: doctor

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ambulanta veterinara