Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD)-Blocajul urinar la motani

Reprezintă patologiile care afectează vezica urinară și/sau uretra masculilor acestei specii. Spre deosebire de câini unde odată cu vârsta crește și incidența acestor patologii, la pisici, în schimb, vârsta de 4-7 ani prezintă riscul cel mai crescut.

Din punct de vedere etiologic, în ceea ce privește motanii tineri, cauza rămâne idiopatică în aproape 60% din cazuri, în 20% cauza este urolitiaza (cristale) sau stenoza uretrală în alte 20%. O ipoteză recentă sugerează că stresul ar fi răspunsul în majoritatea cazurilor idiopatice.

Blocajul urinar evoluează acut și presupune imposibilitatea evacuării urinei din vezică datorită obstrucției uretrei. Astfel urina se acumulează în vezică, cauzând durere, blocarea rinichilor, iar dacă nu se intervine de urgență, survine moartea.

În general proprietarii pot observa că pisicile urinează des și în cantități mici (picături in litieră). Odată ce survine blocajul, motanul devine tot mai agitat, stă în litieră, miaună și nu își găsește locul. La palpare se poate simți vezica (glob vezical).

Acest caz reprezintă o urgență veterinară! Deblocarea uretrei cu un cateter se face sub anestezie și este în general o procedură de scurtă durată. Spitalizarea este obligatorie pentru că simpla cateterizare rezolvă doar pe moment problema. Analizele de sânge (hematologie și biochimie) cât și de urină sunt obligatorii pentru a putea evalua gravitatea situației și durata tratamentului. În multe cazuri apar recidive, dar o atentă monitorizare ulterioară poate evita un alt blocaj.

Atât terapia cât și dieta reprezintă factori fundamentali pentru a ține sub control pacientul. Consumul crescut de apă este de asemenea recomandat în astfel de situații și poate fi stimulat prin achiziția unor fântâni pentru pisici, în locul castroanelor cu apă, cu scopul formării urinei cât mai diluate.

Dacă pisicul dumneavoastră manifestă unul din sintomele menționate mai sus aduceți-l de urgență la medic! Serviciul nostru de ambulanță veterinară non stop va stă la dispoziție, iar pentru orice informație nu ezitați să ne contactați telefonic la orice oră.

 1. Ciobanu spune:

  Buna ziua!
  La multi ani!
  Am un motan castrat in varsta de 4ani si 3 luni, este un British shorthair silver tabby.
  In data de 7 septembrie am observat ca se duce foarte des la litiera, pe dara de 10 am fost la medic si avea vezica plina cu nisip si o piatra si la examenul de urina i.a iesit si infectie cu Proteus spp, oxalati si struviti. A luat antibioctic, antiinflamator si UrinoVet cat. L.a urmatoarea urocultura nu i.a mai iesit infectie ci doar struviti si oxalati. Am luat 23 UrinoVet dupa care am trecut pe Renalof. De pe data de 26.11 2019 am inceput sa.i dau si Urolsyn Paste-gel. Nici o imbunatatire, are vezica plina de nispi. Pe data de 21.12.2019 i s.a facut lavaj vezical. Dupa lavaj a urinat 2 zile bine dupa care i.ar merge foarte des in litiera si face putin pipi. In prezent i.a Renalof, Urolsyn si Cystaid plus. Luni vom merge iar la ecografie. D.na dr mi.a zis ca mai este o procedura care am putea sa o facem uretoscpoie cred daca am retinut bine.
  Va rog sa.mi sputi ce sa mai fac sau ce medicament as putea sa.i mai dau sa scape de acel nispi in vezica. Cand il intoarce cu burta in sus la ecograf se vede parca ninge in vezica. Va multumesc anticipat. Noi suntem din Bacau

 2. Damian Cristina spune:

  Bună ziua! Am un motan în vârstă de 4 ani. A fost depistat cu struviti la vezică. Doctorul i-a prescris pentru 10 zile Renalof și Urinovet cat dilution. După multe episoade în care s-a tot chinuit să urineze, i-am schimbat medicul. I s-a făcut lavaj, un antibiotic și antispastic injectabil. Mi s-a spus că prezintă leucocite și proteine în urină în urma biochimiei. După un alt episod de blocare urinară, l-am dus înapoi și i-au golit vezica manual, la fel de mulți struviti avea… Mi-au dat rețetă, Xeden, Onsior, un gastroprotect și un bioprotect pentru 10 zile + urinovet cat dilution pentru 90 de zile. Acum 7 zile am terminat tratamentul. De dimineață iar nu poate urina, încearcă.. Dar fără reușită. Nu pot ajunge la control, sunt în carantină până pe 27.. Nu știu ce aș putea să îi fac.. Să încerc să îi golesc manual vezica? Cu toate că niciun doctor nu mi-a arătat cum..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online