Hipertiroidismul la pisică

Hipertiroidismul este o afecțiune ce se manifestă la pisicile cu vârsta cuprinsă între 4 și 16 ani, în special la cele cu o vârsta medie de 10 ani. Atunci când este depistată la timp, ea poate fi tratată, existând șanse foarte mari de vindecare.

Un lucru interesant de subliniat în cazul pisicilor este faptul că acestea au două glande tiroide sau, mai corect spus, o glandă tiroidă compusă din doi lobi tiroidieni. Acestea sunt localizate la nivelul gâtului, inferior de laringe  și au un rol vital în reglarea nivelului secreției de hormoni. Astfel, hipertiroidismul este o afecțiune ce se caracterizează printr-o producție excesivă de hormoni tiroidieni ceea ce conduce la o creștere a ratei metabolice. Nu trebuie să vă faceți griji chiar dacă glanda tiroidă se mărește în dimensiuni deoarece acestea modificare este benignă, mai puțin de 2% din cazurile de hipertiroidism la pisici punând în evidență existența unor tumori maligne de glandă tiroidă.

Simptomatologia hipertiroidismului la pisici

Spuneam că, dacă este depistat la timp, hipertiroidismul la pisici se tratează cu succes. Prin urmare, este important să cunoaștem și să identificăm simptomele acestei afecțiuni.

Un prim semn clinic ce ne arată că pisica poate suferi de hipertiroidism este scăderea în greutate cauzată de intensificarea ratei metabolice, dincolo de un apetit normal sau chiar exagerat al acesteia. Dispariția apetitului apare numai în momentul în care boala se agravează foarte tare.

În plus, consumul de apă este mărit. Nivelul ridicat de hormoni tiroidieni cauzează sete excesivă, consum mult mai mare de apă și, în consecință, urinări mai frecvente.

De asemenea, un alt simptom frecvent întâlnit este agitația. Pisicile care suferă de hipertiroidism devin foarte active și uneori chiar agresive. Datorită hiperactivității se poate face resimțite și problemele de somn.

Blana poate fi și ea un indicator. În cazul multor pisici cu hipertiroidism blana este neîngirijită deoarece nu și-o mai curăță însă nu îi lasă nici pe stăpâni să facă acest lucru.

O atenție sporită trebuie acordată ritmului cardiac. În cazul hipertiroidismului, acesta este mult mai accelerat, depășind nivelul de 140-200 de bătăi pe minut, existent în cazul pisicilor sănătoase.

Sistemul digestiv este și el afectat de cantitatea mare de hormoni, funcțiile acestuia schimbându-se și conducând la simptome precum voma și diareea.

Alte simptome ce se manifestă în cazul pisicilor cu hipertiroidism sunt problemele de respirație, căderea blănii, creșterea excesivă a ghearelor iar în fazele avansate ale bolii febra și slăbiciunea fizică.

 

Diagnosticul

Diagnosticul  de hipertiroidism la pisici se stabilește prin realizarea atât a unui examen clinic, cât și unor analizelor imagistice, a electrocardiografiei și a testelor de laborator (teste de sânge, analize de urină). Aceste teste sunt folosite și în vederea evaluării stării generale de sănătate a pisicii dar și pentru a se putea anticipa eventualele complicații, mai ales cele de ordin cardiac.

Terapia

Hipertiroidismul la pisici poate fi tratat prin intermediul unei intervenții chirurgiale ori prin folosirea iodului radioactiv sau ținut sub control cu ajutorul unui tratament medicamentos și al unei diete corespunzătoare.

Iodul radioactiv se administrează sub formă de injecție iar rolul său este de a distruge țesutul tiroidian anormal, fără a afecta alte organe. Nu necesită anestezie însă se impune spitalizarea pe o perioadă de până la două săptămâni într-un spital veterinat autorizat și specializat în efectuarea radioterapiei. Ulterior, este eliminată necesitatea unui tratament medicamentos zilnic.

Intervenția chirurgicală implică îndepărtarea uneia sau ambelor glande tiroidiene afectate și este eficientă în marea majoritate a cazurilor. Totuși, având în vedere că pisicile care suferă de hipertiroidism au vârste de peste 10 ani, pot exista anumite riscuri. Dacă pisica este, în rest, sănătoasă și analizele nu scot în evidență alte afecțiuni, corelate sau nu, aceste riscuri sunt minime. Înainte de realizarea intervenției chirurgicale ce poartă numele de tiroidectomie se recomandă ca pisica să fie supusă unei scintigrafii de țesut tiroidian pentru a se depista situații în care celulele tiroidiene se află în locații anormale (țesut tiroidian ectopic). Înainte și după intervația medicală se recomandă efectuarea unui tratament medicamentos. Internarea pentru intervenție poate dura una sau două zile. După revenirea acasă, pisica ar trebui să își recapete comportamentul normal.

În ceea ce privește medicația orală, metimazolul blochează producerea excesivă a hormonilor tiroidieni. Având în vedere faptul ca el nu distruge țesutul tiroidian anormal, administrarea lui se face pe tot parcursul vieții pisicii. Se apelează la el în cazul în care operația ar presupune un risc ridicat, mai ales în cazul pisicilor foarte bătrâne. Efectele tratamentului devin vizibile în câteva săptămâni. Pentru a se depista eventualele reacții secundare, se recomandă monitorizarea pisicii prin efectuarea analizelor uzuale de sânge o dată la 3-6 luni.

Nu în ultimul rând, dieta Hill’s Prescription Diet y/d Feline este cea recomandată pentru pisicile ce suferă de hipertiroidism. Cercetările au arătat faptul că prin controlul nivelului de iod din hrană, organismul pisicii hipertiroidiene are posibilitatea de a-și relua producerea normală de hormoni tiroidieni. Acesta nu reprezintă o dietă deficitară în iod ci nivelul acestuia este controlat la 0,32 părți per milion. Nivelul hormonal ar trebui să revină la normal într-o perioadă de 8-12 săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online