Hrana umedă vs. hrana uscată la pisici

hrana umedă vs hrana uscată la pisici

Adună un grup de posesori de pisici și vei vedea că fiecare are o părere proprie atunci când este vorba de argumente pro și contra cu privire la subiectul hrană vs. hrană uscată. Pentru o putea oferi un răspuns, trebuie să înțelegem anumite elemente esențiale cu privire la fiziologia pisicii.

În primul rând, ce ar trebui să mănânce o pisică și de ce? Ce nutrienți necesită?

În timp ce câinii sunt omnivori și pot să sintetizeze și digere atât proteinele animale cât și pe cele vegetale, pisicile sunt carnivore ceea ce înseamnă că au nevoie ca în dieta lor să fie inclusă carnea, în special fibrele musculare. Acest lucru se datorează faptului că ele au nevoie de aminoacidul denumit taurină pentru a se dezvolta iar el se regăsește în carnea provenită din mușchii animalelor.

Animalele carnivore au un proces digestiv mai rapid deoarece nu trebuie să descompună celuloza din plante. Prin urmare, introducerea celulozei în dietă poate conduce la apariția unor probleme digestive.

Astfel se poate spune că măncarea udă pe bază de carne sau pește răspunde perfect nevoilor nutritive ale unei pisici. Dar nu înseamnă că întotdeauna mâncarea la conservă este cea mai bună alegere. Cea mai bună mâncare uscată este de preferat în fața unei conserve de calitate mai proastă.

 

Informații despre mâncarea uscată

Mulți deținători de pisici lasă mancarea uscată la îndemâna pisicilot în pemanență ceea ce se numește hrănire liberă. Unii oferă și un supliment de mâncare umedă, alții nu. Dacă îi oferi pisicii tale numai hrană uscată acesta este posibil să primească mai puțini nutrienți în comparație cu o pisică ce mânancă și conserve. Multe tipuri de mâncare uscată conțin ingredinte de umplută. În sălbăticie, carbohidrații reprezintă numai 5% din alimentația unei pisici.

Deshidratarea și alimentația pe bază de hrană uscată

Prada consumată de pisicile sălbatice conține 70% apă. Mâncarea la conserva are o medie de 78% apă în timp ce hrana uscată una de numai 10%. În general, pisicile care au o dietă bazată pe mâncare uscată nu primesc suficientă apă. Astfel, ele pot suferi de deshidratare cronice ce conduce la numeroase probleme renale sau la formarea de pietre.

Specialiștii afirmă ca o pisică hrănită cu mâncare uscată ar trebui să bea o ceașcă de apă per 4,5 kg din greutatea corpului său într-o perioadă de 24 de ore.

Ai grijă ca apa oferită piscii tale să fie curată și dintr-o sursă sigură. Dacă folosești o fântână pentru apă  aceasta va determina pisica să bea o cantitate mai mare însă asigură-te că regulat schimbi apa și cureți filtrele.

Mâncarea uscată, obsezitatea și diabetul

Pisicile ce primesc hrană uscată sunt mai predispuse la obizitate și diabet în comparație cu cele care mănâncă hrană udă. Acest lucru se datorează, în mare parte, nivelului ridicat de carbohidrați și faptului că pisica are acces 24/7 la mâncare. Dacă observi că pisica ta se îngrașă, dozează mâncarea în loc să i-o lași la dispoziție în cantitați necontrolate. Pentru a preveni diabetul orientează-te către o hrană uscata premium sau înlocuiește-o cu conserve.

Informații despre hrana umedă

Deci, mâncarea umedă este mai bună, nu? Nu neapărat. Un produs umed slab calitativ nu oferă aceleași beneficii ca o mâncare uscată premium. Verifică ingredientele. Este important să regăsești sursa de proteine animale ca și ingredient principal.

Există și specialiși care spun că mâncarea la conservă provoacă probleme dentare precum gingivita însă dacă mergi regulat la medicul veterinar pentru verificări ale dentiției nu ar trebui să fie probleme.

Dacă ar fi să sintetizăm, care ar fi principalele elemente pro și contra ale fiecărui tip de mâncare?

Specialiștii nu au ajuns la un punct de vedere comun. Însă cei mai mulți sunt de acord cu privire la aspectele de mai jos.

Hrana uscată:

  • Este mai ieftină;
  • Este mai avantajoasă deoarece o poți lăsa afară să se strice așa repede;
  • Este compactă ceea ce înseamnă că o pisică poate consuma rapid un număr mare de calorii;
  • Are doar 10% conținut de apă;
  • Tinde să aibă mai mulți carbohidrați și mai puține proteine în comparație cu hrana umedă;
  • Poate ajută la prevenirea problemelor dentare.

Hrana umedă:

  • Este mai scumpă;
  • Se poate altera mai repede și trebuie să fie ținută în frigider după ce este deschisă;
  • Conține 78% apă;
  • Tinde să conțină mai multe grăsimi și proteine de origine animală și mai puțini carbohidrați în comparație cu hrana uscată.

Deci eu ce ar trebui să îi ofer pisicii mele?

În final, pisica este cea care va decide ce tip de mâncare preferă. Nutriționiștii recomandă o îmbinare a celor două tipuri de hrană. Acest lucru este benefic pentru hidratare și evitarea problemelor dentare. În plus, pisicile apreciază lucrurile noi și varietatea. Ele se vor plictisi dacă mănâncă mereu același fel de mâncare. Amestecându-le în cadrul aceleiași mese sau alternându-șe poți obține varietatea de care pisica ta are nevoie.

Alege să îi oferi pisicii tale mai multe mese pe zi și nu apela la o hrănire liberă. Acest lucru va contribui și la crearea unei legături emoționale între voi.

Discută cu medicul veterinar și stabiliți împreună cea mai bună dietă în funcție pe vârstă, stare de sănătate, număr de kilograme, etc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online