Intoxicatia cu ciocolata la animalele de companie

intoxicatia cu ciocolata la animalele de companie

Intoxicatia cu ciocolata la animalele de companie? O problema de care ne lovim des datorita faptului ca multi posesori de animale de companie nu cunosc faptul ca acesta nu trebuie sa le fie oferita, in nicio situatie. Ciocolata este apreciata de foarte multi dintre noi si considerata un semn de iubire si apreciere. De asemenea, ea este un ingredient de baza in multe tipuri de prajituri, deserturi si bautari. Insa trebuie sa stii ca, indiferent de forma sub care este servita, ciocolata este toxica pentru animalele de companie.

In articolul de astazi specialistii SuperVet Solutions iti vor explica de ce ciocolata este toxica pentru cei mai buni prieteni ai tai, simptomele care apar in cazul unei astfel de intoxicatii si modurile in care ii poti proteja.

Toxicitatea ciocolatei

Ciocolata contine doua elemente toxice pentru animale. Acestea sunt cafeina si teobromina.

Teobromina este cea mai periculoasa dintre cele doua deoarece contine un nivel ridicat dintr-un compus chimic ce afecteaza animalele. Ambele au efect stimulent si diuretic, cauzand o crestere a presiunii sangelui si a pulsului. In timp ce noi ne putem bucura de ciocolata fara sa fim afectati, prietenii nostri blanosi nu au capacitatea de a metaboliza cafeina si teobromina.

Simptomele intoxicatiei cu ciocolata

Multe dintre intoxicatiile cu ciocolata nu sunt fatele, putand fi tratate. Este important sa cunoastem felul si cantitatea de ciocolata ingerata pentru a stabili un diagnostic si un tratament. Ciocolata neagra si cea speciala pentru produsele de cofetarie sunt mai toxice in comparatie cu batoanele de ciocolata cu lapte. Ciocolata cu lapte contine intre 1300 si 4740 mg de teobromina/kg, aceasta concentratie ajungand la valoarea de 10370 mg de teobromina/kg, pentru un continut de cacao de 70%.

Acest lucru nu inseamna, totusi, ca este in regula ca prietenul tau blanos sa manance un baton de ciocolata insa simptomele vor fi mai putin severe ca in cazul ingerarii de cuburi de cicolata neagra.

Printre principalele simtome ale intoxicatiei cu ciocolata la animalele de companie se regasesc: starea de voma, diareea, setea excesiva, urinarea frecventa, starea de neliniste, tremorul, bataile rapide ale inimii, tensiunea ridicata si chiar convulsiile.

In cazul unei intoxicatii severe, se poate ajunge la stop cardiac. Prin urmare, daca simptomele apar pe timpul noptii este recomandabil sa mergi la un cabinet veterinar non stop si nu sa astepti pana dimineata astfel incat sa exista posibilitatea de interventie rapida.

Tratament si preventie

Atunci cand se stabileste tratamentul pentru intoxicatia cu ciocolata la animalele de companie sa identifica, in special, cantitatea de ciocolata mancata de acesta si ora la care s-a intamplat. Apoi se face un examen clinic in vederea identificarii si evaluarii gravitatii simptomelor. Tratamentul poate include:

  • Administrarea unor medicamente care induc starea de voma;
  • Administrarea de carbune activ ce are capacitatea de a absorbi chimicalele;
  • Administrarea de medicamente intravenoase pentru a grabi urinarea si a elimina teobromina;
  • Monitorizarea cardiaca.

Putem preveni intoxicatia cu ciocolata la animalele de companie daca ne bazam pe atentie si actiune. Ai grija ca toate alimentele ce contin ciocolata sa fie depozitate intr-un loc greu accesibil animalului tau de companie. Nu lasa niciodata, pe masa, un ciocolata chiar si nedesfacuta si nici nu ceda in fata ochilor sai cersetori pentru ca nu ii vei face decat rau.

De asemenea, contacteaza medicul veterinat imediat in cazul in care a avut loc un incident. Si in cazul intoxicatiilor timpul de interventie reprezinta un element ce poate salva vieti. Specialistii nostri iti stau la dispozitie 24/7 pentru a-ti oferi cele mai bune sfaturi si a te ajuta astfel incat sa stii ca cel mai bun prieten al tau este in siguranta

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online