Motanii castrati sunt mai agresivi?

Castrare motani

Domnule doctor, motanii castrati sunt mai agresivi?” Este una din intrebarile pe care le auzim tot mai frecvent la clinica noastra veterinara, dar si in mediul online.

            Raspunsul pe scurt: singurele comportamente afectate de castrare sunt cele influentate de hormonii masculini – testosteron. Temperamentul si personalitatea sunt in general rezultatul cresterii si, in general, nu sunt afectate de prezenta sau absenta hormonilor masculini – respectiv castrare. Asadar, castrarea nu va influenta foarte mult o pisica hiperactiva sau agresiva fata de oameni.

Daca va referiti la agresivitatea intre motani, da, castrarea va avea un impact pozitiv reducand dorinta de concurenta si protejare a teritoriului.

Odata castrati, motanii inca mai pot prezenta semne specifice precum marcarea teritoriului sau dorinta de imperechere inca 1 luna dupa interventie. Castrarea la motani are multe efecte benefice si printre cele mai frecvente amintim reducerea riscului de cancer testicular si a bolilor de prostata.

Suprapopularea animalelor este de asemenea o problema serioasa in Romania, ce este prevenita prin castrarea motanilor.

Acum, referitor la comportamentul lor, sunt mai multe tipuri de agresivitate pe care proprietarii de motani le intalnesc si incercam sa le cuprindem in cele ce urmeaza:

 

   Pisica noastra este agresiva fata de o noua pisica introdusa in casa

De cele mai multe ori, familiarizarea pisicilor dintr-o gospodarie cu un animal nou dureaza pana la 6 luni. Acest lucru trebuie facut cu rabdare. Permiteti ca acest proces de acomodare sa aiba loc intr-un ritm agreat de pisici, sa fie comfortabil, fara sa ii fortati sa faca cunostinta.

Sfaturi:

  • aveti grija cu timpul petrecut cu ambele pisici, nu vreti sa le faceti geloase;
  • in primele zile nu formati noul animal catre nimic, lasati-l sa se acomodeze cu camerele, mirosul, sunetele, deoarece pisicile sunt cunoscte ca animele ce se streseaza foarte usor;
  • initial, hraniti pisicile in camere separate, eventual cu usile inchise;
  • incercati sa le recompensati cat mai des;
  • dupa aproximativ 2 saptamani, incercati sa le schimbati locurile, adica fiecare sa preia camera celeilalte;
  • dupa o perioada, incercati sa le apropiati castroanele cu mancare, in cazul in care apar dispute intre pisici, nu o protejati pe una luand-o in brate, ci doar incercati sa le despartiti cu un prosop;
  • aveti rabdare, uneori functioneaza mai usor, alteori este nevoie de mai multe incercari.

 

    Pisica mea vrea sa fie sefa / seful

Un anumit nivel de agresivitate apare atunci cand se stabileste ierarhia intr-o gospodarie, asadar la intrebarea daca “motanii castrati sunt mai agresivi” aveti raspunusul si aici, da mai pot fi agresivi, agresivitatea fiind si o chestiune de ierarhie. Acesta comportament este perfect normal si poate include o lupta usoara, marait, scuipat si altele. Nu aveti foarte multe de facut, trebuie sa lasati natura sa isi urmeze cursul si sa se stabileasca ierarhia. Atunci cand bataile se intensifica, le puteti desparti, separand pisici in camere diferite fara mancare, jucarii sau recompense pentru un timp relativ scurt (10 – 15 minute).

De cele mai multe ori, in cadrul pisicilor trebuie abordata distragerea pozitiva (cu o voce calda si prietenoasa), deoarece tipatul sau comportamentul agresiv fata de ele poate doar sa intensifice agresivitatea. Puteti incerca si aparatul cu feromoni de pisici (Feliway) pentru a va calma pisicile.

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta oricand, intrucat suntem o clinica veterinara deschisa non stop, si in permanenta se afla un medic veterinar cu experienta in comportament felin la clinica.

Un gând despre “Motanii castrati sunt mai agresivi?

  1. Andreea spune:

    Buna ziua! Intr-adevar aveti dreptate, motanul meu a fost agresiv cam inca 1 luna de zile dupa ce a fost castrat, dupa usor usor s-a mai linistit.. dar a inceput sa ia in greutate, acum ma chinui sa ii dau mancare cu portia si ma cearta ca ar vrea mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online