Mustatile pisicilor si rolul lor vital

mustatile pisicilor

Primim foarte multe intrebari despre ingrijirea animalelor de compania iar astazi ne-am oprit la una destul de frecventa: rolul pe care il au mustatile pisicilor si ce se intampla daca acestea sunt taiate.

Într-adevăr, dintre toate trăsăturile pisicilor, mustățile sunt elementul cel mai predominant. Acest lucru este dovedit si de faptul că atunci cand i se cere sa deseneze o pisica, un copil va include mustati de dimensiuni semnificative, de o parte si de alta a botului.

Astfel, desi mustatile sunt reprezentative pentru astfel de feline, rolul acestora este mai putin cunoscut. In articolul de astazi vom vedea ca sunt chiar uimitoare si ca pisicile nu ar mai fi la fel fara ele.

  1. Comunica date despre starea pisicii.

In mod normal, pisicile au 24 de mustati, 12 pe fiecare parte a botului. La fel ca si coada, ochii sau urechile, mustatile pisicilor ne ofera informatii despre dispozitia pe care o au acestea Atunci când este relaxata și mulțumită, mustățile unei pisici vor părea neutre în timp ce o pisică speriată sau supărată își va ține mustățile în alertă, ridicate. În plus, atunci când vânează sau este concentrate, pisica își va orienta mustățile în față.

  1. Ofera piscii informatii despre mediul inconjurator.

Unul dintre motivele pentru care oamenii adora pisicile este dat de fascinatia pe care acestia o au fata de acrobatiile lor. Agilitatea, flexibilitate si mobilitatea lor pot fi inspirationale insa, fara mustati, nu ar fi posibile.

In partea terminala a fiecarei mustati exista un receptor numit proprioceptor care transmite cate nervi informatii despre mediul inconjucator. Acesta permite pisicilor sa resimta imediat orice schimbare, sa determine distanta pana la anumite obiecte din jur si chiar sa obtina informatii despre textura suprafetei acestora.

Mustatile unei pisici sunt foarte sensibile deoarece ele sunt bogat vascularizate si inervate. Prin urmare, unele pisici pot sa refuze sa manance sau sa bea apa din bokurile care nu sunt suficient de largi pentru a le putea intra si mutatile. Daca observi ca pisica ta trage cu laba mancarea afara din bol si abia apoi o savureaza, este bine sa-l schimbi si sa ii oferi hrana intr-un vas mai larg.

  1. Ajuta pisica sa se orienteze noaptea

Mustatile sunt un bun detector al curentilor de aer si astfel ajuta pisicile sa se orienteze chiar si cand este intuneric, impiedicandu-le sa se loveasca atunci cand alearga noaptea. De asemenea, proprioceptorii pot masura vibratiile pradei aflate in apropiere, facand mai usoara prinderea ei chiar daca intensitatea luminii este scazuta.

  1. Au rol protector.

Mustatile ii ofera pisicii informatii concrete despre mediul inconjurator si o protejeaza in cazul situatiilor periculoase. De exemplu, ele identifica, cu exactitate, dimensiunea corpului unei pisici. Acest lucru inseamna ca atunci cand o pisica se apropie de un spatiu deschis (o gaura sau spatiul din spatele unei obiect mare) mustatile sale ii vor spune daca exista sau nu riscul de a ramane acolo.

  1. Ajuta pisica sa fie agila.

Mustatile pisicii sunt, de asemenea, responsabile pentru mentinerea echilibrului ei. realizarea de sarituri si aterizare cu precizie deosebita. Ele ii ofera numeroasa posibilitati pe care sa le ia in calcul transmitand semnale despre localizarea in timp si spatiu.

Prin urmare, ai grija de mustatile pisicii tale si nu accepta ca acestea sa ii fie taiate. Fiind foarte sensibile, procedura este dureroasa pentru ea. In plus, are nevoie de ele pentru a putea fi un animal normal, cu toate simturile in alerta si cu capabilitati depline. In cazul pisicilor fara stapan, mustatile sunt ajutorul de baza in gasirea echilibrului si a hranei, fiind esentiale in vederea supravietuirii.

Daca, prin absurd, se intampla un accident si mustatile pisicii tale sunt taiate, nu-ti face foarte multe griji. Ele au capacitatea de a se regenera intr-un timp relativ scurt.

Echipa noastra de specialisti iti sta la dispozitie non-stop pentru a-ti raspunde la intrebari si a te ajuta sa ai grija de sanatatea si starea de bine a pisicii tale. Nu ezitati sa ne contactezi indiferent de zi sau de ora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online