Otrava de șoareci – un pericol ascuns pentru căței și pisici

Este una din cele mai comune tipuri de otrava la caini. Motivele sunt variate: fie pentru că sunt substanțe apetibile, fie pentru că de multe ori le punem în curte sau grădină unde deși credeam că le-am pus într-un loc ferit, totuși companionii noștri pot ajunge cu ușurință, sau pentru că pur și simplu le găsesc “printre vecini”. Deseori, șoarecii sau șobolanii însuși sunt cei care pot difuza otrava, mutând pliculețele de la locul unde au fost plasate. În plus, odată ce au ingerat otrava constituie chiar ei o sursă toxică dacă sunt mâncați de câini sau pisici.

Rodenticidele anticoagulante se găsesc sub diferite forme și conțin molecule tot mai noi cu eliberare tardivă de până la 4 săptămâni. Acest mecanism se bazează pe faptul că o moarte subită i-ar determina pe ceilalti șoareci să nu mai consume otravă.

Înainte de a vă prezenta simptomele, vă explicăm cum funcționează acest tip de otravă. Odată ingerată, semnele nu sunt evidente pentru o perioadă destul de lungă, de zile sau chiar săptămâni. Rodenticidele împiedică transformarea vitaminei K din forma inactivă în forma activă, astfel că procesul de coagulare al sângelui este blocat, iar factorii de coagulare se consumă până la dispariție. Hemoragia care survine în urma consumului de astfel de substanțe poate fi determinată de o simplă lovitură sau inflamație a mucoaselor (traheite, cistite, gastrite etc.). Simptomatologia este destul de aspecifică în fazele inițiale:

-stare de somnolență

-mucoase palide

-ataxie

-slăbiciune

-tahicardie

-dispnee/polipnee

-hipotermie

-polirie și polidipsie

În plus, încep să apară simptomele specifice hemoragiei:

-peteșii

-echimoze

-melenă

-vomă cu sânge

-epistaxis

-hemotorace

-hemoperitoneu

-hematurie

– hemoragii gingivale

-otoragie

În cazul unei evoluții fulminante, moartea poate surveni în urma unei hemoragii la nivelul pericardului, în torace, abdomen sau intracranian.

Diagnosticul de otrăvire cu rodenticide se face pe baza anamnezei, simptomelor și al analizelor de sânge.

Din fericire este una din puținele substanțe la care există antidot, și anume vitamina K1 (fitomenadionă), care acționează rapid și ajută la sintetizarea factorilor de coagulare. Dat fiind faptul că de multe ori e greu de stabilit dacă animalul a ingerat anticoagulante de prima sau a doua generație, terapie  poate dura până la 3-4 săptămâni pentru a acoperi timpul de acțiune retard. De menționat este faptul că vitamina K1 poate da reacții anafilactice prin administrarea intravenoasă, astfel că de multe ori este preferată calea subcutanată, cu continuarea terapiei pe cale orală. În unele situații când pierderea de sânge este masivă, se poate recurge la transfuzii pentru a restabili echilibrul hemodinamic și pentru a administra direct de la un donator factori de coagulare. Foarte important este repaosul pacientului, pentru a preveni astfel apariția de noi hemoragii. În cazul în care proprietarul descoperă că animalul său a mancat otravă de puțin timp (30-60 min) se poate induce voma și efectua apoi lavajul gastric pentru a impiedica pe cât posibil absorbția substanței. De mare ajutor este dacă reușiți să recuperați ambalajul substanței raticide pentru a vedea generația de anticoagulant utilizată și a urma un protocol terapeutic adecvat.

Oricând observați simptomele mai sus amintite, prezentați-vă de urgență la medicul veterinar pentru un diagnostic rapid și administrarea unei terapii eficiente. Pentru orice situație de urgență noi vă stăm la dispoziție non stop!

 1. Ionescu marian spune:

  Buns ziua , am un pui de husky de 2 luni , a ros cam un sfert de pliculeț de otrava de șoareci , ce i pot face acum?

  • admin spune:

   De urgenta la cel mai apropiat veterinar sau daca nu aveti unul disponibil puteti suna la clinica noastra veterinara sa va indrume un medic veterinar ce puteti face. Un antidot pentru otrava de sobolani poate fi Fitomenadionul (vitamina K). Repet, sunat pe mobil si un veterinar o sa va indrume ce sa faceti. Multumim!

   • Catalina spune:

    Mentin sa va spun ca sincer nu stiu sigur daca a apucat sa linga ceva ,si daca da foarte foarte putin ,

 2. Catalina spune:

  La 2 zile dupa ce cainele a lins un pic de otrava de sobolani caugulant,iam facut test pt caugulare si ia iesit bine sangele,mai poate sa fie vreu risc ?

  • Catalina spune:

   Mentin sa va spun ca sincer nu stiu sigur daca a apucat sa linga ceva ,si daca da foarte foarte putin ,

 3. sofianu ilie spune:

  am un rokweiler de 7 ani (35 kg.) .A mancat 2 bucati de otrava pentru soareci.Am sesizat tarziu (dupa o saptamana) cazul si i-am dat lapte,yaurt,albus de ou si boabe de la magazin.In ultimele zile a ramas in adapost,lipsit de energie. Gusa (maxilarul inferior a deveit mai tare iar capul parca s-a marit. A ramas fara energie dar totusi mai mananca yaurt si rar bea apa. Va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac pentru salvarea lui. Locuiesc la tara,izolat iar deplasarea la un centru orasenesc pentru consultatii si tratament este greoaie.Mai ales in conditiile ascensiunii covidului. Multumesc mult/

  • Pricop Valeriu spune:

   Laptele este unul dintre cele mai periculoase alimente pentru oamenii bolnavi. Laptele are.proprietatea de multiplicare rapida. Orice boala ai laptele o multiplica. Deci daca a mâncat otravă și i-ai dat lapte… La!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online