Otrava de șoareci – un pericol ascuns pentru căței și pisici

Este una din cele mai comune tipuri de otrăvire la câini și pisici. Motivele sunt variate: fie pentru că sunt substanțe apetibile, fie pentru că de multe ori le punem în curte sau grădină unde deși credeam că le-am pus într-un loc ferit, totuși companionii noștri pot ajunge cu ușurință, sau pentru că pur și simplu le găsesc “printre vecini”. Deseori, șoarecii sau șobolanii însuși sunt cei care pot difuza otrava, mutând pliculețele de la locul unde au fost plasate. În plus, odată ce au ingerat otrava constituie chiar ei o sursă toxică dacă sunt mâncați de câini sau pisici.

Rodenticidele anticoagulante se găsesc sub diferite forme și conțin molecule tot mai noi cu eliberare tardivă de până la 4 săptămâni. Acest mecanism se bazează pe faptul că o moarte subită i-ar determina pe ceilalti șoareci să nu mai consume otravă.

Înainte de a vă prezenta simptomele, vă explicăm cum funcționează acest tip de otravă. Odată ingerată, semnele nu sunt evidente pentru o perioadă destul de lungă, de zile sau chiar săptămâni. Rodenticidele împiedică transformarea vitaminei K din forma inactivă în forma activă, astfel că procesul de coagulare al sângelui este blocat, iar factorii de coagulare se consumă până la dispariție. Hemoragia care survine în urma consumului de astfel de substanțe poate fi determinată de o simplă lovitură sau inflamație a mucoaselor (traheite, cistite, gastrite etc.). Simptomatologia este destul de aspecifică în fazele inițiale:

-stare de somnolență

-mucoase palide

-ataxie

-slăbiciune

-tahicardie

-dispnee/polipnee

-hipotermie

-polirie și polidipsie

În plus, încep să apară simptomele specifice hemoragiei:

-peteșii

-echimoze

-melenă

-vomă cu sânge

-epistaxis

-hemotorace

-hemoperitoneu

-hematurie

– hemoragii gingivale

-otoragie

În cazul unei evoluții fulminante, moartea poate surveni în urma unei hemoragii la nivelul pericardului, în torace, abdomen sau intracranian.

Diagnosticul de otrăvire cu rodenticide se face pe baza anamnezei, simptomelor și al analizelor de sânge.

Din fericire este una din puținele substanțe la care există antidot, și anume vitamina K1 (fitomenadionă), care acționează rapid și ajută la sintetizarea factorilor de coagulare. Dat fiind faptul că de multe ori e greu de stabilit dacă animalul a ingerat anticoagulante de prima sau a doua generație, terapie  poate dura până la 3-4 săptămâni pentru a acoperi timpul de acțiune retard. De menționat este faptul că vitamina K1 poate da reacții anafilactice prin administrarea intravenoasă, astfel că de multe ori este preferată calea subcutanată, cu continuarea terapiei pe cale orală. În unele situații când pierderea de sânge este masivă, se poate recurge la transfuzii pentru a restabili echilibrul hemodinamic și pentru a administra direct de la un donator factori de coagulare. Foarte important este repaosul pacientului, pentru a preveni astfel apariția de noi hemoragii. În cazul în care proprietarul descoperă că animalul său a mancat otravă de puțin timp (30-60 min) se poate induce voma și efectua apoi lavajul gastric pentru a impiedica pe cât posibil absorbția substanței. De mare ajutor este dacă reușiți să recuperați ambalajul substanței raticide pentru a vedea generația de anticoagulant utilizată și a urma un protocol terapeutic adecvat.

Oricând observați simptomele mai sus amintite, prezentați-vă de urgență la medicul veterinar pentru un diagnostic rapid și administrarea unei terapii eficiente. Pentru orice situație de urgență noi vă stăm la dispoziție non stop!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online