Site Loader
╚śoseaua Banatului 65, Chitila, vizazi de Lidl

Este una din cele mai comune tipuri de otr─âvire la c├óini ╚Öi pisici. Motivele sunt variate: fie pentru c─â sunt substan╚Ťe apetibile, fie pentru c─â de multe ori le punem ├«n curte sau gr─âdin─â unde de╚Öi credeam c─â le-am pus ├«ntr-un loc ferit, totu╚Öi companionii no╚Ötri pot ajunge cu u╚Öurin╚Ť─â, sau pentru c─â pur ╚Öi simplu le g─âsesc ÔÇťprintre veciniÔÇŁ. Deseori, ╚Öoarecii sau ╚Öobolanii ├«nsu╚Öi sunt cei care pot difuza otrava, mut├ónd plicule╚Ťele de la locul unde au fost plasate. ├Än plus, odat─â ce au ingerat otrava constituie chiar ei o surs─â toxic─â dac─â sunt m├ónca╚Ťi de c├óini sau pisici.

Rodenticidele anticoagulante se g─âsesc sub diferite forme ╚Öi con╚Ťin molecule tot mai noi cu eliberare tardiv─â de p├ón─â la 4 s─âpt─âm├óni. Acest mecanism se bazeaz─â pe faptul c─â o moarte subit─â i-ar determina pe ceilalti ╚Öoareci s─â nu mai consume otrav─â.

├Änainte de a v─â prezenta simptomele, v─â explic─âm cum func╚Ťioneaz─â acest tip de otrav─â. Odat─â ingerat─â, semnele nu sunt evidente pentru o perioad─â destul de lung─â, de zile sau chiar s─âpt─âm├óni. Rodenticidele ├«mpiedic─â transformarea vitaminei K din forma inactiv─â ├«n forma activ─â, astfel c─â procesul de coagulare al s├óngelui este blocat, iar factorii de coagulare se consum─â p├ón─â la dispari╚Ťie. Hemoragia care survine ├«n urma consumului de astfel de substan╚Ťe poate fi determinat─â de o simpl─â lovitur─â sau inflama╚Ťie a mucoaselor (traheite, cistite, gastrite etc.). Simptomatologia este destul de aspecific─â ├«n fazele ini╚Ťiale:

-stare de somnolen╚Ť─â

-mucoase palide

-ataxie

-sl─âbiciune

-tahicardie

-dispnee/polipnee

-hipotermie

-polirie și polidipsie

În plus, încep să apară simptomele specifice hemoragiei:

-peteșii

-echimoze

-melen─â

-vomă cu sânge

-epistaxis

-hemotorace

-hemoperitoneu

-hematurie

– hemoragii gingivale

-otoragie

├Än cazul unei evolu╚Ťii fulminante, moartea poate surveni ├«n urma unei hemoragii la nivelul pericardului, ├«n torace, abdomen sau intracranian.

Diagnosticul de otrăvire cu rodenticide se face pe baza anamnezei, simptomelor și al analizelor de sânge.

Din fericire este una din pu╚Ťinele substan╚Ťe la care exist─â antidot, ╚Öi anume vitamina K1 (fitomenadion─â), care ac╚Ťioneaz─â rapid ╚Öi ajut─â la sintetizarea factorilor de coagulare. Dat fiind faptul c─â de multe ori e greu de stabilit dac─â animalul a ingerat anticoagulante de prima sau a doua genera╚Ťie, terapie  poate dura p├ón─â la 3-4 s─âpt─âm├óni pentru a acoperi timpul de ac╚Ťiune retard. De men╚Ťionat este faptul c─â vitamina K1 poate da reac╚Ťii anafilactice prin administrarea intravenoas─â, astfel c─â de multe ori este preferat─â calea subcutanat─â, cu continuarea terapiei pe cale oral─â. ├Än unele situa╚Ťii c├ónd pierderea de s├ónge este masiv─â, se poate recurge la transfuzii pentru a restabili echilibrul hemodinamic ╚Öi pentru a administra direct de la un donator factori de coagulare. Foarte important este repaosul pacientului, pentru a preveni astfel apari╚Ťia de noi hemoragii. ├Än cazul ├«n care proprietarul descoper─â c─â animalul s─âu a mancat otrav─â de pu╚Ťin timp (30-60 min) se poate induce voma ╚Öi efectua apoi lavajul gastric pentru a impiedica pe c├ót posibil absorb╚Ťia substan╚Ťei. De mare ajutor este dac─â reu╚Öi╚Ťi s─â recupera╚Ťi ambalajul substan╚Ťei raticide pentru a vedea genera╚Ťia de anticoagulant utilizat─â ╚Öi a urma un protocol terapeutic adecvat.

Oric├ónd observa╚Ťi simptomele mai sus amintite, prezenta╚Ťi-v─â de urgen╚Ť─â la medicul veterinar pentru un diagnostic rapid ╚Öi administrarea unei terapii eficiente. Pentru orice situa╚Ťie de urgen╚Ť─â noi v─â st─âm la dispozi╚Ťie non stop!

Post Author: doctor

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ambulanta veterinara