Probleme medicale obișnuite la pisici

Cat health problems

În general, pisicile sunt animale sănătoase însă pot exista și anumite probleme medicale de care este bine să ții cont pentru ca pisica ta să fie în siguranță. Pentru a le preveni, îți recomandăm minim două vizite pe an la medicul veterinar.

În articolul de astăzi îți vom prezenta cele mai frecvente 5 probleme medicale cu care pisica ta se poate confrunta.

  1. Probleme medicale ale ochilor

Se poate vorbi de o gamă largă de probleme medicale oculare în cazul pisicilor – conjunctivită, ulcerație a corneei, cataractă, glaucom, traumatisme, viruși, inflamații și afecțiuni ale retinei. Printre simptomele care arată existența acestora se numără ochii foarte umezi, blană pătată din cauza lacrimilor, ochii tulburi, semne roșii sau albe pe ploape, atingerea frecventă a ochilor cu lăbuța sau o a treia pleopa viziblă.

  1. Boli ale tractului urinar inferior

Studiile arată că mai mult de 3% dintre pisici suferă de probleme ale tractului urinar inferior. Acestea reprezintă o grupă de boli specifice felinelor (cunoscută și sub acronimul FLUTD), cu cauze diferite, afectând atât masculii cât și femelele. În general, sunt predispuse la aceste boli pisicile supraponderale sau care mănâncă numai hrană uscată. Stresul, un mediu cu mai multe pisici sau schimbările bruște reprezintă factori de risc. Printre simptome se regăsesc următoarele: urină cu sânge, urinarea în locuri neobișnuite, urinări mai dese, plânset în timpul urinării, lingerea sau toaletarea excesivă a zonei genitale, deshidratarea, lipsa de apetit și chiar starea de depresie.

  1. Starea de vomă

Starea de vomă este o problemă medicală uzuală în cazul pisicilor și poate avea la bază o multitudine de cauze. Acestea pornesc de la înghițirea unui obiect otrăvitor sau necomestibil și merg până la infecții, probleme ale tractului urinar și chiar diabet. Simptomele sunt vizibile și sunt însoțite de contracții abdominale. Poate fi vorba de o stare acută de vomă ce se rezumă la un eveniment spontan și care poate fi rezolvată cu ajutorul alimentației sau de o stare cronică de vomă ce implică episoade repetate de vomă, putând conduce la deshidratare. În cel de-al doilea caz se impune vizita la medicul veniterinar. Este util să iei cu tine o mostră din vomă pentru ca acesta să o poată analiza.

  1. Afecțiuni ale dinților și gingiilor

Pisicile își pot pierde dinții mult mai rapid decât ar fi normal din cauza acumulării în exces a plăcii bacteriene, a unor inflamații gingivale sau a problemelor legate de sistemul imunitar. În aceste cazuri, pisicile refuză hrana solidă, gingiile se resorb iar dinții par dezgoliți, apărând posibilitatea ce aceștia să cadă. În vedea evitării acestor probleme medicale, îți recomandăm ca o dată pe an să apelezi la o consultație dentară pentru a fi îndepărtată placa în exces.

  1. Infectarea cu paraziți

Infectarea cu paraziți reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme medicale întâlnite la pisici. Aceasta se poate datora puricilor sau căpușelor și conduce la apariția anemiei. Poți preveni această problemă spălând pisica cu șampon contra puricilor și căpușelor, evitând ieșirea în spații mari, mai ales necunoscute și igienizând săptămânal spațiul din casă. O altă problemă ce se încadrează aici este reprezentată de paraziții intestinali. Aceștia pot apărea în cazul consumului de carne insuficient preparată sau crudă sau a utilizării unei nisip neigienic în litieră. Puii sunt mult mai sensibili și predispuși la aceste infecții. Un control medical se impune în vederea identificării tipului de paraziți intestinali și prescrierii tratamentului potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online