Sterilizarea animalelor de companie: beneficii asupra sanatatii

sterilizarea animalelor de companie

Sterilizarea animalelor de companie se face, de obicei, in primul lor an de viata. De asemenea, animalele din adaposturi nu pot fi adoptate decat dupa ce au suferit aceasta operatie.

Desi celor mai multor persoane le este teama sa-si sterilizeze animalele de companie, aceasta interventie are multiple avantaje in ceea ce priveste starea lor de sanatate.

In articolul de astazi, specialistii nostri iti vor explica de ce sterilizarea reprezinta cea mai buna alegere pe care o poti face.

Ce reprezinta sterilizarea animalelor de companie?

Operatia de sterilizare este interventia chirurgicala prin care se stopeaza capacitatea de reproducere a animalelor de companie. In ceea ce priveste femelele, in urma interventiei, sub anestezie, le sunt scoase ovarele si, in general, si uterul. La masculi, sterilizare se traduce prin interventia chirurgicala prin care, tot sub anestezie, acestora le sunt extirpate testiculele.

Ambele proceduri, daca sunt executate corect, nu implica riscuri si nici un grad ridicat de durere, pacientul putand merge acasa in aceeasi zi, respectandu-se indicatiile post-operatorii.

7 motive pentru care este bine sa-ti sterilizezi cainele sau pisica.

Sterilizarea animalelor de companie nu este o procedura riscanta sau costisitoare. Desi exista campanii de sterilizare gratuita, iti recomandam sa mergi la medicul care are sub observatie animalul tau de companie.

Exista numeroase motive pentru care te incurajam sa apelezi la aceasta procedura medicala.

  1. Sterilizarea animalelor de companie are un rol esential in reducerea numarului de animale fara stapan.

Exista sute de mii de animale pe strazi deoarece au fost abandonate sau chiar s-au nascut fara stapan. Cele mai multe adaposturi sunt pline si, anual, sunt eutanasiate peste 2 milioane de animale. In plus, animalele comunitare pot reprezenta o amenintare pentru celelalte animale din comunitate deoarece sunt purtatoare si transmitatoare de anumite boli. Astfel, sterilizarea functioneaza in favoarea tuturor persoanelor si animalelor.

  1. Femelele vor fi mai sanatoase

Sterilizarea reduce riscul aparitiei cancerului de san si infectiilor urinare cu 90% in cazul pisicilor si 50% in cazul cainilor.

  1. Si masculii se vor bucura de riscuri mai mici

Sterilizarea unui animal mascul conduce la scaderea riscului de a dezvolta, de-a lungul timpului, cancer testicular.

  1. Sterilizarea animalelor de companie reduce riscul pierderii lor

Un animal nesterilizat este mai predispus riscului de a se pierde si a fi lovit de o masina. In momentul in care acesta intra in calduri este coordonat de simturi si pleaca de acasa, existand sansa de a se piarde. Pentru un animal sterilizat, tentatiile din afara casei nu mai sunt majore.

  1. Sterilizarea animalelor de companie scade riscul unui comportament agresiv

Multiple studii demonstreaza faptul ca masculii nesetrilizati pot deveni mult mai agresivi si chiar musca in comparatie cu cei sterilizati.

  1. Sterilizarea animalelor de companie descurajeaza marcarea teritoriului

Masculii, in special dar si femelele isi vor marca teritoriul daca nu sunt sterilizati. Aceasta este si una dintre principalele cazuri pentru care multi posesori de animale aleg sa le abandoneze, nestiind ca este un comportament normal in cazul in care nu au apelat la sterilizare.

  1. Sterilizarea domoleste comportamentele nepotrivite

In general, un animal nesterilizat va adopta o atitudine de dominanta, latrand si chiar atacand pentru a-si stabili teritoriul. Ulterior sterilizarii aceste comportamente acest instinct va fi domolit.

Asadar castrarea cainilor ii poate aduce mult mai multe beneficii decat daca l-ati lasa necastrat.

Ai nevoie de mai multe informatii?

Specialistii SuperVET sustin sterilizarea animalelor de companie in vederea asigurarii unei bune stari de sanatate. Nu exista alte metode de reducere a riscurilor de siguranta si problemelor de sanatate mentionate anterior. Interventia chirurgicala este sigura si eficienta, avand rezultate pozitive pe termen lung.

Nu ezita sa ne contactezi pentru a beneficia de mai multe informatii sau a programa o consultatie. Iti stam la dispozitie 24/7 si ne vom bucura sa te cunoastem cat mai curand atat pe tine cat si pe cel mai bun prieten al tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online