Tăiatul unghiilor la câini și pisici

Tăiatul unghiilor la câini și pisici

Deși nu recomandăm acest lucru, tot mai mulți proprietari aleg să taie unghiile animalului de companie acasă. La fel ca și unghiile oamenilor, ghearele cățeilor cresc încontinuu și trebuiesc tăiate regulat. În caz contrar, dacă sunt prea lungi, ele se pot sparge. Apoi infecta sau vor crește în pernuța labutei (mai ales pintenii).

Dacă animalul de companie nu merge mult pe suprafețe dure să își tocească unghiile, este recomandat să le tăiati 1 dată la 2 săptămâni.

Sub nicio formă nu folosiți unghierele pentru manichiură umană pentru că acestea pot zdrobi sau sfâșia unghia.

La câini în special observăm două zone ale unghiei: una vascularizată și opacă (roz) și altă transparență. Unghia este formată dintr-un înveliș dur care adăpostește o parte vascularizată și inervată.

Tăiem vârful unghiei în zona transparență cu câțiva milimetri înainte de începutul zonei vascularizate.

Mai dificil este în cazul unghiei închise la culoare, deoarece nu se observă partea vascularizată a unghiei, așa că trebuie tăiat câte puțîn din vârf, din aproape în aproape.

O unghie tăiată corect nu are contact cu solul atunci când animalul pășește.

În cazul în care tăiați din partea vascularizată, cel mai probabil va sângera și va trebui să țineți apăsat cu o compresă pe unghie până ce sângerarea va înceta. Este și dureros așa că va recomandăm să lăsați această manoperă pe mâna specialiștilor. La clinica noastră, un medic veterinar este non stop la dispoziția dumnoastră, in caz de aveti nevoie de sfaturi sau vă poate ajuta in cazul unei urgențe veterinare. 

După ce ați terminat operațiunea, recompensați-l cu ceva bun. Eventual o mângâiere sau o îmbrățișare, și cu siguranță va stă cuminte și dată viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online