Tusea de Canisă

Tusea de canisă sau traheobronșita canină, cum mai este denumită, este o boală similară cu gripa la om. Ea nu pune în pericol viața câinelui tău decât în cazuri extreme însă îți recomandăm să nu o ignori și să iei măsurile necesare pentru ca recuperarea să fie rapidă.

Simptomatologie

Ca și în cazul oamenilor, tusea de canisă poate avea mai multe cauze. Bacteria numită Bordetelle bronchiseptica este cea mai frecventă. Cea mai mare parte a câinilor sunt infectați și cu un virus ce favorizează infecția cu această bacterie. Ea se transmite, cel mai des, prin aer și conduce la inflamarea laringelui.

Există și anumiți factori care favorizează infecțiile. Printre aceștia se regăsesc:

  • Temperaturile scăzute;
  • Spațiile aglomerate și/sau prost ventilate, precum canise, adăposturi sau hoteluri pentru câini;
  • Expunerea câinelui la praf sau fum de țigară;
  • Factori stresanți precum călătoriile lungi.

Simptomul clasic al tusei de canisă este reprezentat de o tusă puternică, persistentă. Unii căini pot prezenta și alte simptome precum strănuturi frecvente, curgerea nasului și ușoara iritație a gâtului. Pierderea apetitului sau scăderea nivelului de energie nu sunt simptome ce apar în cazul acestei boli.

Diagnosticarea tusei de canisă

Diagnosticul de tuse canină poate fi pus de medicul veterinar în urma unor analize din sânge care izolează bacteria. Pot fi realizate și radiografii ale pieptului și traheei.

Tratarea și prevenirea tusei de canisă

Tusea de canisă este contagioasă. În cazul în care cainele tău este suspect de această boală, îți recomandăm să îl ții departe de alte animale și să contactezi medicul veterinar cât mai repede posibil.

Deși cele mai multe cazuri de tuse de canisă se vor rezolvă fără tratament, medicația contribuie la o vindecare mai rapidă și o minimizare a simptomelor pe parcursul infecției. Tratamentul constă în antibiotice contra bacteriei Bortdetelle și medicamente de tuse. De asemenea, se recomandă ținerea câinelui într-un mediu cu o bună umiditate și folosirea unui ham în detrimentul zgărzii. Aceste lucruri vor duce la scăderea intensității tusei.

Cei mai mulți câini ce suferă de tuse de canisă pot fi complet vindecați în maxim trei săptămâni. În cazul câinilor bătrâni sau a celor ce suferă și de alte afecțiuni medicale recuperoare poate dura până la șase săptămâni.

Deoarece infecțiile serioase pot conduce la pneumonie, o nouă discuție cu medicul veterinar este recomandată dacă simptomele nu dispar în perioadele de timp anterior menționate. De asemenea, în cazul în care cânele tău are un ritm mai rapid al respirației, nu mănâncă sau nu ascultă, se impune realizarea unor analize deoarece poate fi vorba de o afecțiune mult mai serioasă.

Prin urmare, îți recomandăm să pui accent asupra prevenției acestei boli, respectând următoarele sfaturi:

  • Alege cu atenție hotelul sau spațiul de îngrijire unde îți lași câinele pe timpul zilei sau atunci când pleci în concediu;
  • Analizează animalele cu care câinele tău intră în contact iar dacă observi anumite simptome întreabă posesorii lor dacă acestea au vaccinurile făcute, inclusiv pe care împotriva bacteriri Bordetella;
  • Mergi regulat la medicul veterinar pentru a depista la timp orice afecțiune și a ajuta la o vindecare mai rapidă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online