Urgențe veterinare: Dilatația și torsiunea gastrică la câine

Sindromul de dilatatie torsiune gastrica, cunoscut și sub numele de GDV  (Gastric Dilatation-Volvulus) evoluează dramatic, în decurs de câteva ore, și pune în mare pericol viața câinilor noștri. Imediata recunoaștere a simptomatologiei de către proprietar, împreună cu intervenția urgentă a medicilor veterinari sunt critice în acest caz.

GDV presupune distensia rapidă a stomacului care uneori poate implica și rotația acestuia (torsiune) cu până la 180 grade, inducând o stare de șoc, hemoragii, insuficiență cardio-respiratorie, ruptura peretului stomacal și în final moartea.

Toate rasele pot fi afectate de acest sindrom, dar cel mai adesea sunt predisuși câinii de talie mare sau gigant, cum ar fi: Marele Danez, Weimaraner, Saint Bernard, Irish setter, Gordon setter, Dobermann, Ciobănescul German, Boxer, Labrador Retriever sau Golden Retriever. Totodată vârsta înaintată, hrana uscată administrată în cantități mari o dată pe zi, joaca imediat după masă sau câinii care în trecut au suferit de dilatație gastrică reprezintă factori predispozanți.

Așa că dacă sunteți proprietarul unui blănos mare, e bine să fiți atenți la următoarele semne pe care le-ar putea manifesta în cazul nefericit al unei dilatații:

  • durere abdominală
  • anxietate, animalul pare să se uite spre abdomen
  • hipersalivație
  • abdomen destin
  • încearcă să vomite fără succes
  • bea multă apă
  • respirație accelerată

De urgență la medicul veterinar

O simplă radiografie este suficientă pentru a confirma diagnosticul…iar de aici ștafeta îi este predată medicului veterinar. Stabilizarea pacientului și remedierea cât mai rapidă sunt critice. Varii proceduri pot fi utilizate, în funcție de gravitatea situației. Lavajul gastric sub anestezie inhalatorie de multe ori rezolvă problema, dar în cazuri complicate cu torsiuni, chirurgia rămâne singura soluție. O metoda sigură de a evita recidivele este gastropexia, și anume suturarea stomacului de peretele abdominal.

E mai usor să previi decât să tratezi torsiunea gastrica la caine

Desigur că este o luptă în contratimp, iar respectarea de către proprietar a unor simple reguli și o atentă monitorizare a propriilor companioni poate face diferența dintre viață și moarte.

Sfaturi pentru a evita dilatatia gastrica la caine

  • evitați hrănirea cățeilor înainte de joacă sau de orice activitate fizică intense
  • în cazul în care aveți un cățel pofticios care mănâncă repede, cumpărați un castron sau administrați-i hrana în mese mici și dese
  • apa trebuie să fie mereu la temperatura camerei și nu foarte rece

Pentru a evita apariția acestui sindrom, sau pentru a vă ajuta cățelul să supraviețuiască unei asemenea experiențe supravegheați-l mereu cu atenție, iar dacă ceva nu vi se pare în ordine, sunați-ne imediat la numărul de urgențe. Întotdeauna este mai bine un telefon în plus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online