Pentru ca am primit numeroase privind antrenarea si socializarea cainilor, le-am adunat si am incercat sa oferim raspuns tuturor in cadrul prezentului articol. Daca vor exista lucruri pe care nu le regasesti si sunt de interes pentru tine, nu ezita sa ne contactezi.
Un caine care se comporta frumos te face sa crezi ca s-a nascut cu abilitatea de a ramane calm si a fi politicos. El pare atent la dorintele stapanului sau si se conformeaza imediat la orice tip de cerinta. Prin urmare, devine un exemplu pentru ceilalti posesori de caini ce nu par sa adopte acelasi tip de comportament.
Ce face diferenta intre un caine rebel si unul ascultator? Raspunsul este simplu: antrenarea si socializarea timpurie.
De ce este important?
Antrenamentele constant si cu accent pe ascultarea comenzilor trebuie sa se afla in topul prioritatilor unui posesor de caini ce isi doreste sa fie responsabil. Acest lucru nu doar va reduce comportamentele distructive, stresul si anxietatea ci si va oferi o viata plina de distractie si apropiere. Atunci cand cainele isi cunoaste locul in casa si i se ofera instrumentele corecte pentru un comportament corespunzator, tu te poti relaxa, bucurandu-te de prezenta lui.
Eu sunt ok, tu esti ok!
Cu cat un caine beneficiaza de experiente sociale pozitive, cu atat acestea vor fi mai utile. Socializarea inseamna alegerea cu atentie a oportunitatilor de invatare. Desi cainii sunt animale sociabile, ei nu se nasc cu abilitati care sa le permita sa aiba un animit comportament in jurul altor animale sau oameni. De asemenea, cainii nu stiu sa interpreteze corespunzator lumea din jurul lor.
Puii in jurul varstei de 2-4 luni sunt usor de dresat. Crearea de experinte pozitive la va dezvolta abilitatea de a intelege si gestiona diferiti stimuli. Nu uita: cu cat un caine inainteaza in varsta, cu atat comportamentul sau va fi mai dificil de corectat.
Dovezi in cifre
Anual, milioane de caini sunt abandonati in intreaga lume, un motiv principal fiind faptul ca nu stiu sa se comporte. Cainii care nu au fost corect socializati pot fi agresivi, inspaimantati, stresati, anxiosi in prezenta unor persoane straine. Deseori acest lucru poate conduce la un comportament distructiv acasa, precum agresivitatea excesiva cu alte animale sau persoane ori distrugerea anumitor obiecte din casa.
Construieste o punte
Puii trebuie sa capate experienta intai alaturi de animale din aceeasi rasa sau aceeasi varsta. Ulterior, fa-le cunostinta cu copii, persoane straine si alte medii decat cel uzual. Sunetele inalte, multimile si traficul aglomerat reprezinta situatii carora trebuie sa invete sa le faca fata. Socializeaza cainele treptat, dovedind rabdare, iubire si sustinere pe intreg parcursul procesului. Recompensele pot fi si ele de ajutor.
10 sfaturi de baza in antrenarea cainilor
Cu siguranta, poti apela la un dresor cu experienta insa este bine sa te implici si tu in procesul de dresaj. Urmatoarele sfaturi iti vor fi de ajutor.
- Alege cu intelepciune numele cainelui si respecta-l. Sunt multe nume ce iti pot placea insa este bine sa alegi unul scurt, care se finalizeaza cu o consoana tare precum Trick, Jack, Japer. Atunci cand este mic ii va atrage atentia cu usurinta, mai ales daca accentuezi ultimele litere. Nu schimba numele unui caine decat in situatia in care il adopti si a trecut prin situatii dificile, moment in care acest lucru te ajuta sa ii semnalezi un nou inceput.
- Stabileste regulile casei, ce ii este sau nu inainte ca el sa ajunga acasa si nu te abate de la ele. In asa fel vei evita confuzia.
- Asigura-i un spatiu propriu, departe de agitatia din casa sau alte animale, astfel incat sa ii oferi posibilitatea de a ramane singur atunci cand simte nevoia.
- Ajuta-l sa se relaxeze cand vine acasa pentru a sti ca are un loc unde va fi mereu in sigurana.
- Recompenseaza-l atunci cand are un comportament pozitiv. Foloseste jucarii, recomanse sau momente de joaca si alint.
- Invata-l sa vina atunci cand este chemat si lauda-l: „Vino, Jack! Bun baiat!”
- Ai grija cu sariturile atunci cand este entuziast. Nu-l incuraja insa nici nu-l certa. Ignora-l pana se linisteste, intorcandu-i spatele si neoferindu-I atenti.
- Recompenseaza-l sau cearta-l imediat dupa un comportament. Cainii de toate varstele traiesc in prezent motiv pentru care, chiar si dupa doua minute, nu va mai corela un eveniment cu o consecinta.
- Nu-i permite sa te muste sau rontaie. Ofera-i, in schimb, o jucarie. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care roade pantofii. O alta idee este sa te prefaci ca ti-a provocat o mare durere. Va fi surprins si se va opri imediat.
- Inchiere fiecare sesiune de dresaj intr-o nota pozitiva si lauda-l.
Mult succes in aplicarea acestor sfaturi privind antrenarea si socializarea cainilor. Si nu uita de controlul medical periodic ca iti va permite sa va bucurati de un caine sanatos.