Infecția cu E.coli la pisici (II)

infecția cu E.coli

Așa cum am putut vedea în articolul anterior în care am discutat despre infecția cu E.coli la pisici, puii, pisicile bătrâne sau cele cu imunitate scăzută se pot îmbolnăvi ușor atunci când intră în contact cu această. În articolul de astăzi vom discuta despre modul în care se stabilește diagnosticul, tratamentul potrivit și modalități de prevenire.

Stabilirea diagnosticului

Dacă pisica ta manifestă unul dintre simptomele unei infecții cu E.coli, ar trebui să mergi, de urgență, la cabinetul veterinar.  Pentru punerea diagnosticului este nevoie de realizarea unor teste de laborator iar timpul joacă un rol esențial. Medicul veterminar îți va cere să îi descrii simptomele observate și toate informațiile medicale relevante.

Pe lângă un control fizic vor fi prelevate probe pentru teste de laborator în vederea identificării prezenței bacteriei. Acestea pot include teste de sânge, teste de urină, teste de scaun și analize cu raze X. De asemenea, pentru a fi sigur cu privire la diagnosticul de infecție cu E.coli, medicul veterinar poate apela și la prelevarea de culturi bacteriene și la realizarea de teste privind sensibilitatea la antibiotic. Aceste două elemente sunt extrem de importante deoarece ajută la stabilirea potențialelor infecții și la alegerea tratamentului optim, unele tulpini de E.coli putând fi rezistente la antibiotice.

Tratamentul infecției cu E.coli

Cele mai multe cazuri pot fi tratate la domiciliu, fiind necesare doar vizite regulate pentru verificarea procesului de vindecare.

Indiferent de localizarea infecției, antibioticul reprezintă un tratament obligatoriu. Infecțiile simple necesită o perioadă de tratament de 10-14 zile. Infecțiile cu complicații pot implica un tratament de până la șase săptămâni.

În cazurile grave, în special la puii de pisică, se impune internarea. Pot fi necesare proceduri speciale precum montarea de perfuzii pentru a împiedica deshidratarea și hipoglicemia, monitorizarea temperaturii corpului pentru a preveni hipotermia și hrănirea puilor cu biberonul.

Asigură-te că respecți schema completă de tratament. În cazul în care oprești prea repede medicamentația este posibil ca boala să reapară sau, mai rău, să se creeze o rezistență la antibiotic. Pisicile cu infecșii urinare trebuie să urmeze o dietă potrivită, fiind încurajate să bea cât mai multe apă. Urinarea frecventă va ajuta la dispariția mai rapidă a bacteriei din cadrul tractului urinar.       În cazul pisicilor care, în mod normal, locuiesc afară este importantă aducerea lor în casă pentru a se evita carnea crudă ca și sursă de hrană, mai ales dacă infecția este la nivel gastrointestinal.

În timpul perioadei de recuperare, medicul veterinar va preleva probe de sângă pentru a determina stadiul infecșiei. În cazul în care observi orice modificare a stării pisicii, este important să îl anunți pe acesta pentru a lua măsuri în timp util.

Prevenirea infecției

Pentru a preveni infecția cu E.coli la pisici, îți recomandăm să ții cont de următoarele:

  • Pregătește cu atenția hrana pentru pisica ta – ai grijă ca aceasta să fie bine preparată și evită carnea crudă;
  • Nu îi oferi apă decât din surse sigure;
  • Ai grijă și încearcă să folosești cât mai rar produse lactate nepasteurizate;
  • Spală cu atenție legumele pe care I le incluzi în alimentație;
  • Igienizează regulat coșul în care doarme.
  • Respectă schema de vaccinare;
  • În cazul puilor, asigură-te că ei beneficiază de colostrum (primul lapte).

Acum că ai aflat mai multe informații despre infecția cu E.coli la pisici, poți identifica mai ușor simptomele și merge la medicul veterinar pentru stabilirea diagnosticului și prescrierea tratamentului potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online