Infecția cu E. coli la pisici (I)

E.coli infection

Pisicile adulte se confruntă rar cu probleme privind infecția cu E.coli însă puii, pisicile bătrâne sau cele cu un sistem imunitar deficitar se pot îmbolnăvi ușor atunci când intră în contact cu acestă bacterie. Prezența E.coli la pisici poate să le afecteze sănătatea în multiple feluri. De exemplu, majoritatea infecțiilor tractului urinar sunt cauzate de E.coli. De asemenea, anumite tulpini de E.coli generează probleme gastrointestinale. Puii de pisică pot suferi de o formă extrem de gravă de infecție cu E.coli numită Colibaciloză.

În articolul de astază vom discuta despre ce reprezintă infecția cu E. coli, despre cauzele ce stau la baza acesteia și, desigur, despre simptomele pe care pisica le prezintă în atunci când suferă de această afecțiune. 

Ce este infecția cu E.coli?

Escherichia coli, prescurtat E.coli reprezintă o bacterie ce să găsește, în mod uzual, în partea inferioară a țesutului gastrointestinal al celor mai multor mamifere, inclusiv al oamenilor și pisicilor. Există sute de tulipini diferite de E. coli iar majoritatea nu sunt periculoase. E.coli duce la probleme de sănătate numai atunci când ajunge într-o parte a corpului de care nu aparține sau când în organism apare o tulpină dăunătoare.

Pisicile care suferă de infecție de E. coli pot să aibă mai multe simptome inclusiv lipsă de apetit, stare de vomă, probleme urinare, sete excesivă și febră. Deoarece acestea infecție este una bacteriană iar simptomele sale pot varia, sunt necesare teste de laborator pentru a se stabili un diagnostic concret.           

Simptomele infecției cu E. coli la pisici

E. coli cauzează diferite tipuri de infecții iar simptomele sunt diferite în fucție de tulpina bacteriei și de locul unde se află.

Acesta este principala cauză a infecțiilor tractului urinar la pisici. Simptomele tipice includ: urinare frecventă; urinare în afara litierei; durere în timpul urinării; sânge în urină; sensibilitate abdominală; urină urât mirositoare; febră.

În ceea ce privește probleme gastrointestinale, ele sunt, în general, provocate de ingerarea unei mâncări contaminate și au următoarele simptome: lipsa apetitului, vomă, diaree (uneori cu sânge).    

Puii sunt și ei predispuși la infecție, Colibaciloza fiind caracterizată de o serie de simptome ce apar brusc: lipsa apetitului, vomă, diaree severă, deshidratare, temperatură scăzută a corpului, letargie.

Cauze

Fiecare manifestare a bolii are propria metodă de transmitere.

În cazul infecțiilor tractului urinar, bacteria se transmite atunci când resturi de fecale ajung în tractul urinar. De obicei, acest lucru se datorează toaletării zonelor intime de către pisică. Cele mai afectate sunt pisicile bătrâne sau cele care au imunitatea scăzută datorită unei probleme secundare de sănătate.

La nivel gastrointestinal, cauza poate fi mâncarea insuficient gătită sau crudă. Pisicile care trăiesc în spațiul exterior sunt predispuse dar uneori și mâncarea din comerț poate fi de vină.

Puii dezolvă uneori Colibaciloză dupa expunerea la E. coli, expunere ce poate avea loc în modalități diferite: în uter datorită bacteriei din organismul mamei, în timpul fătării, în timpul alăptării datorită glandelor mamare infectate sau atunci când stau în condiții mai puțin igienice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chat Online